La muzeul Callatis a fost deschisă expoziția temporară dedicată Zilei Armatei Române (galerie foto)

0
987

farmec.ro
carturesti.ro%20

 

La Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia a fost inaugurată, în ziua de 24 octombrie 2012, o nouă expoziție temporară dedicată, de această dată, Zilei Armatei Române. Organizatorii (Muzeul „Callatis”, Primăria Mangalia, Colegiul Economic și  Asociația Națională „Cultul Eroilor” – subfiliala Mangalia) au intitulat expoziția: „Mărturii despre eroii din zona Mangaliei, care au luptat în al doilea Război Mondial”.

Directorul Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a vorbit, în deschidere, despre Armata Română de la înființarea sa și până în zilele noastre. În continuare, a amintit de reformele din Armata Română, de după 1989, menite să răspundă noilor provocări politico-militare ale mileniului trei. În final, a subliniat faptul că vărul său, Adrian Colesniuc, militar în cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte, participă, chiar în aceste zile, la o misiune internațională de menținere a păcii în Afganistan.

 Prof. Emil Ninu, președintele Asociației Naționale „Cultul Eroilor” – subfiliala Mangalia, a prezentat brevetele, decorațiile, fotografiile și toate celelalte mărturii expuse în vitrinele Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia și a povestit despre eroii din cel de-al doilea Război Mondial, printre care s-a aflat și tatăl său.

Ultimul dintre vorbitori a fost Alexandru Gheorghe Rădeanu, unul dintre eroii din zona Mangaliei din cel de-al doilea Război Mondial. Domnia sa a descris pe larg momentele de groază prin care a trecut în perioada războiului și în timpul cât a fost ținut prizonier, prilej pentru toți cei prezenți de a deveni deosebit de atenți și interesați de cele auzite.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La vernisaj au participat elevi ai Colegiului Economic Mangalia, însoțiți de prof. documentarist Ibolya Negoiță, elevi ai Liceului Teoretic „Callatis”, împreună cu prof. Silvia Cuseac și elevi ai Liceului tehnologic „Ion Bănescu”, alături de care s-au aflat prof. Daniela Bulai si prof. Mirela Ticu.

24.10.2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply