Biserica Sfântul Mina din Mangalia – un model al arhitecturii religioase populare

0
918
Ce găsesc turiştii pe litoral?
Biserica Sfântul Mina din Mangalia – un model al arhitecturii religioase populare.

Biserica Sfântul Mina este din lemn, de tip maramureşean, ce aduce pe meleaguri dobrogene o veche tradiţie românească – aceea a lemnului. Locul bisericii a fost sfinţit pe 4 martie 2006, construcţia fundaţiei a demarat în lunile imediat următoare, iar biserica propriu-zisă de lemn a început sa fie montată pe 1 mai 2007, la data de 1 iunie 2007 fiind terminată complet.

Duminică, 15 iulie 2007, s-a săvârşit slujba de sfinţire a Bisericii Sfântul Mina şi Sfinţii Pantelimon şi Ermolae din oraşul Mangalia, din incinta Spitalului Municipal, oficiată de către Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. O parte din cheltuielile prevăzute în devizul general au fost suportate de către Primăria Municipiului Mangalia.

Celelalte cheltuieli au fost acoperite prin autofinanţări şi donaţii. La partea de lemn a bisericii a lucrat o echipa de nouă meşteri maramureşeni condusă de Ion Pop, din Baia Mare. Întreaga biserică a fost gândită şi proiectată de arhitectul Niels Auner. Lucrările s-au desfăşurat sub supravegherea preoţilor Vasile Cîrlan şi Sorin Cîrlan, absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, originari din oraşul Mangalia. Bisericile din lemn se remarcă prin tehnica îmbinărilor din lemn şi a realizării învelitorilor din şindrila. Biserica are planul dreptunghiular şi simplu, turnul-clopotniţă de 27 de metri fiind amplasat deasupra pronaosului. Această turlă este prevăzută cu un foişor, iar în vârful ei este fixată o cruce din fier.

Nicoleta BACIU, Ziua de Constanta, Sambata, 08 Septembrie 2012 .


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply