Boicotul NU salvează democraţia. De ce trebuie să mergem la vot pe 29 iulie

0
672

farmec.ro
carturesti.ro%20

Luni seară, Traian Băsescu a redevenit muritor. Preşedintele ales al românilor, cel care luptă pentru statul de drept, independenţa Justiţiei şi valorile europene, a ajuns un simplu politician care, ca mulţi alţii, luptă să-şi păstreze scaunul. Este boicotul unui referendum singura soluţie pentru salvarea democraţiei?

Suspendarea preşedintelui, pentru motive mai degrabă inventate, a reprezentat un atac la democraţie care a trezit îngrijorarea atât a instituţiilor europene cât şi a unei bune părţi din populaţia României. În aceste condiţii, apelul făcut de Traian Băsescu prin care îi chema la vot pe toţi cei care cred că USL a făcut un abuz a fost cât se poate de legitim.

Chiar dacă astfel, având în vedere sondajele, părea că preşedintele îşi pregăteşte mai degrabă sinuciderea (spectaculoasă) decât supravieţuirea politică. În plus, această tactică se potrivea ca o mănuşă profilului lui Traian Băsescu- politicianul dispus să se ia de gât cu toată lumea pentru a-şi impune punctul de vedere, deşi aparent şansele sunt de partea adversarilor. Chiar dacă s-ar fi întors la Cotroceni datorită absenteismului şi nu a votului cetăţenilor, Băsescu şi-ar fi putut relansa cariera. Curajul face uneori minuni chiar şi în politică.

Mărturisesc că l-am admirat pe Băsescu pentru decizia luată, în ciuda faptului că mulţi apropiaţi ai preşedintelui şi unii lideri PDL au spus imediat după suspendare că varianta cea mai sigură ar fi ca referendumul să fie invalidat prin neparticipare.

Luni seară, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1, Traian Băsescu a ales totuşi să-şi  distrugă imaginea de luptător împotriva Sistemului (care i-a adus două mandate) şi ne-a spus explicit că ar prefera “victoria la masa verde”, pe care până ieri o dispreţuia. „Numai boul este consecvent”, şi-a explicat Băsescu schimbarea de atitudine, invocând suspiciunile (poate întemeiate) că USL pregăteşte o fraudă masivă prin care să crească artificial numărul celor prezenţi la urne.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Această schimbare de atitudine le va lăsa însă multora un gust amar.

Citiţi articolul integral în Romania libera, Miercuri, 25 iulie 2012.


piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply