Lectie deschisa la Muzeul Callatis

0
1066

 

Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia si Scoala nr. 5 “Gala Galaction” din Mangalia, in colaborare cu Primaria Municipiului Mangalia, organizeaza miercuri, 9 mai, incepând cu ora 11.30, la sediul muzeului callatian, o lectie deschisa cu tema: “9 Mai – Ziua Independentei de Stat a României si Ziua Europei”, transmite Infostar.

Directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a mentionat: “Cucerirea independentei nationale a devenit un obiectiv deosebit de important al românilor, mai ales dupa 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Muntenia. Prilejul cuceririi independentei a aparut pe fondul rascoaleleor antiotomane din Balcani, declansate in anul 1975. Rusia s-a implicat in derularea evenimentelor din Balcani, pentru a pune stapânire pe strâmtorile Bosfor si Dardanele. Având ca scop iesirea de sub stapânirea Imperiului otoman, România s-a alaturat Rusiei in razboiul ruso-turc desfasurat in anii 1877-1878.

In ziua de 9 mai 1877, Parlamentul român a votat o motiune prin care a proclamat independenta României. Cu jertfa a peste 10.000 de oameni, România si-a cucerit ulterior independenta pe câmpul de lupta. La Congresul de pace de la Paris, din vara anului 1878, Marile puteri europene au recunoscut independenta României.

Dar ziua de 9 mai a ramas in istorie si ca Ziua Europei. La 9 mai 1950, ministrul de externe al Frantei, Robert Schuman, a propus planul care a stat la baza Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. In anul 1951 a fost semnat, la Paris, Tratatul de constituire a CECO, iar in anul 1957 au fost semnate tratatele care au instituit Comunitatea Economica Europeana si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice. In anii care au urmat, au avut loc mai multe valuri de aderare la Uniunea Europeana: primul in 1973, al doilea in 1981, al treilea in 1986, al patrulea in 1995 si al cincilea in 2004. România si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.”

La activitate vor fi prezente trei clase de elevi, de la Scoala nr. 5 Gala Galaction din Mangalia, alaturi de care se vor afla inv. Dorina Florea, inv. Mona Bistea si inv. Adriana Dobre. Despre Ziua Independentei de Stat a României si despre Ziua Europei le vor vorbi elevilor: cercetator stiintific dr. Sorin Marcel Colesniuc si muzeograf Liliana Badin.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

e-reporter.ro, miercuri, 9 mai 2012.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply