Spune NU exploatării gazelor de şist !

0
679

Pe 26 aprilie vor avea loc manifestaţii de protest în Bârlad, Bucureşti şi Constanţa

“Pe 26 aprilie ieşim din nou în stradă! Pentru Bârlad, pentru Vama Veche, Costineşti, Adamclisi, Băile Felix şi toate celelalte zone ameninţate de exploatarea gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Pentru sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Pentru că ne-am săturat să fim călcaţi în picioare pentru interesele meschine ale corporaţiilor! Vino şi TU!” Societatea civilă se mobilizează zilele acestea pentru organizarea de acţiuni de protest care vor avea loc în mai multe oraşe din ţară.

Grupul Chevron a obţinut avizele petroliere pentru explorare, dezvoltare, exploatare gaze de şist în Vama Veche, Costineşti şi Admaclisi. Grupul mai deţine un perimetru în Bârlad, judeţul Vaslui, unde va începe anul acesta explorarea. 

Bârlad – ora 17:00, Piaţa civică
În urmă cu o lună, bârlădenii au surprins întreaga ţară prin organizarea exemplară a mitingului împotriva exploatării gazelor de şist în Vaslui. Mii de localnici s-au strâns în faţa primăriei şi au strigat într-un glas “Chevron, go home”. Ca să întărească acest mesaj, un grup de 3 artişti/grafferi bârlădeni au realizat desenul care a devenit emblematic pentru mişcările de protest: “Spuneţi NU extracţiei gazelor de şist!”. “Am încercat să tragem un semnal de alarmă vizavi de problema extracţiei gazelor de şist, cum am ştiut noi mai bine. Graffiti-ul a fost realizat cu acordul proprietarului, la iniţiativa noastră, cu resurse proprii”, spune Ache77, unul dintre autorii desenului.

Pe 26 aprilie, începând cu ora 16:00, bârlădenii vor porni în marş din faţa Grădinii Publice şi de la Fabrica de Confecţii. Cele două coloane se vor întâlni în Piaţa Civică din faţa Primăriei Bârlad, unde va avea loc un miting până la ora 20:00.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Bucureşti – ora 17:00, Piaţa Universităţii
Bucureştenii se vor aduna la Fântâni pentru a cere interzicerea totală a exploatării gazelor de şist. “Nu vrem ape şi soluri poluate, peisaje distruse, sănătatea familiilor noastre pusă în pericol pentru interesele meschine ale unei corporaţii! Nu vrem ca litoralul românesc să devină o simplă amintire!
Chiar dacă Chevron a anunţat că nu va începe lucrările de explorare în acest an, asta nu înseamnă că putem răsufla uşuraţi. Efectele vor fi aceleaşi, fie că lucrările încep peste 1, 5 sau 10 ani. Noi vrem INTERZICEREA TOTALĂ în România, nu o simplă amânare de faţadă! Şi nu renunţăm până când Chevron nu va pleaca din ţară! Viitorul ţării stă în mâinile noastre, aşadar: MOBILIZAREA!!!!”

Constanţa, ora 17:00, Parcul Primăriei
Mitingul de protest împotriva gazului care ucide Dobrogea va avea loc la monumentul Victoriei. Coaliţia Dobrogea Verde îi invită pe protestatari să aducă la ei sticle cu apă de 0,5 l pentru a le depune în faţa statuii. “Credem că aceasta va fi singura rezervă de apă potabilă din Dobrogea, rămasă după începerea forărilor prin fracţionare hidraulică a gazelor de şist!”, spun organizatorii protestului. Protestatarii vor milita pentru interzicerea acestei metode a exploatării gazului de şist în România, metodă controversată, cu efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea oamenilor, contaminarea pânzei freatice şi a surselor noastre de apă potabilă, apariţia explozivă a bolilor specifice sistemului nervos, a bolilor de piele şi chiar a cancerului, contaminarea solului, epuizarea resurselor de apă, scoaterea terenurilor din circuitul agricol, precum şi provocarea unor cutremure de pământ.

Alte mitinguri de protest sunt programate pentru Cluj, începând cu ora 18:00, în Piaţa Unirii, şi Timişoara, ora 20:00, în Piaţa Operei.

24 aprilie 2012, jurnalul.ro. Foto: desen de Ache77, Sper, Cmel.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply