Site icon Mangalia News

PROPUNERI pentru Strategia de Dezvoltare Locală a Municipiului Mangalia 2021-2027

PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALA a Municipiului Mangalia 2021-2027 (partea I):

Editorial Mangalia News: Pentru că în aceste zile Municipiul Mangalia este în plin proces de elaborare a STRATEGIEI DE DEZVOLTARE LOCALĂ pentru perioada 2021–2027, vă prezentăm câteva PROPUNERI lucrative, dintre care unele ar putea fi incluse în Strategie, ca obiective pentru următorii ani, iar altele cu extensie pe mai mulți ani, după 2027. Iată care sunt propunerile noastre:

1.  VARIANTA DE OCOLIRE A MANGALIEI (Șoseaua de centură).
Realizabilă cu fonduri guvernamentale și europene. S‑ar creea noi locuri de muncă și s‑ar decongestiona circulația actuală din oraș.(Vezi ISTORIA UNEI VARIANTE. Varianta de ocolire (șoseaua de centură) a Mangaliei).

2. COMPLEX DE SERE ȘI SOLARII, încălzite cu gaze naturale. Ar putea fi construite cu fonduri europene și administrate de Consiliul Local și Primăria Mangalia, sau într-un parteneriat public-privat. Avantaje: Locuri de muncă; Legume si fructe proaspete si ieftine, pentru Mangalia, cu statiunile si localitățile învecinate!

3. BAZIN OLIMPIC DE ÎNOT, atât de necesar pentru copiii și tinerii orașului.
– Realizabil tot cu fonduri europene. (După cum afirmă reprezentanții Primăriei Mangalia, acest proiect este în curs de evaluare la organismele de finanțare și se vor realiza două bazine de înot, la Baza sportivă Pescăruș. Ar fi minunat!).

4. TELEGONDOLĂ între stațiunile din sudul litoralului, după modelul celei din Mamaia. Avantaje: Ar fi un “MAGNET” pentru turismul din sudul litoralului; Noi locuri de muncă; Realizabilă în mai multe etape, între stațiuni, cu fonduri europene, sau în parteneriat public-privat.

5. CAMPUS LICEAL INTEGRAT, cu profil turistic și alimentație publică, în Saturn, zona Tosca, pentru Colegiul Economic Mangalia și mutarea Școlii Gimnaziale Gala Galaction în actualul sediu al Colegiului Economic. Realizabil cu fonduri europene.

6. Un CENTRU DE EXCELENȚĂ pentru elevii cu performanțe școlare deosebite, sau o filială la Mangalia a unui asemenea Centru Județean de Excelență. Realizabil cu fonduri europene, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Constanța.

7. Un SPITAL PENTRU BOLNAVII CRONICI din toată zona de sud a litoralului românesc. Realizabil cu fonduri europene și guvernamentale.

8. MANGALIA, ZONĂ ECONOMICĂ LIBERĂ!
AVANTAJE: Atragerea capitalului și investițiilor străine și autohtone; Valorificarea mai bună a potenţialului uman şi absorbţia şomajului, prin crearea de noi locuri de muncă; Introducerea de noi tehnologii, perfecţionate şi competitive; Atragerea producătorilor unor mărfuri deficitare pe piaţa națională sau chiar pe cea mondială; Valorificarea mai bună a potenţialului geografic şi economic al zonei; Realizarea unui impact favorabil asupra economiei naţionale şi regionale. (Vezi: Zonele economice libere).

9. Mangalia ar putea deveni ZONĂ METROPOLITANĂ, sau un POL DE CREȘTERE important, atât pentru turismul din sudului litoralului cât și pentru celelalte activități economice specifice zonei.

10. PARCUL INDUSTRIAL MANGALIA ar putea avea un rol mult mai important în economia locală decât îl are în prezent.


PROPUNERI pentru STRATEGIA DE DEZVOLTARE LOCALA a Municipiului Mangalia 2021-2027 (partea a II-a):

PROIECTE CULTURALE în sprijinul turismului local:

11. Proiectul “CALLATIS  – Istorie la malul Mării Negre – Măsuri de conservare, restaurare şi punere în valoare a patrimoniului istoric şi cultural al municipiului Mangalia” ar putea fi extins și pentru ZONA TUMULARĂ din jurul Mangaliei. Tumulii (movilele de pământ) pot ascunde importante vestigii arheologice, iar introducerea lor în circuitul turistic ar presupune: Cercetări de specialitate, Săpături arheologice, Amenajări de drumuri și căi de acces, Servicii conexe pentru turiști: Alimentație publică, agrement, cazare.

12. Mangalia ar putea avea un PARC ARHEOLOGIC SUBACVATIC, cu un tunel de acces și cupole semicirculare transparente, pentru a se pune în valoare vestigiile vechii cetăți Callatis aflate sub apa mării, în perimetrul Hotel Paradiso – Portul Turistic Mangalia. Ar exista și varianta folosirii în acest perimetru a unor minisubmarine transparente, destinate turismului subacvatic, pentru 2 – 5 persoane. PARCUL ARHEOLOGIC SUBACVATIC (The Underwater Archaeological Park of Mangalia) ar fi un proiect cu totul original pentru litoralul românesc, un punct de mare atracție turistică, realizabil cu fonduri europene. (vezi: PARCUL ARHEOLOGIC SUBACVATIC MANGALIA – propunere de PROIECT cu fonduri europene [VIDEO]).

13. Strâns legat de acest Parc arheologic original, ar putea funcționa și un CENTRU DE CERCETĂRI ARHEOLOGICE SUBACVATICE, în colaborare cu Muzeul Callatis și cu specialiști din domeniu.

14. Este necesară și posibilă extinderea actualului Muzeu de Arheologie cu o Secție de Istorie Modernă și Contemporană a Mangaliei și cu spații speciale pentru Ateliere de pictură, sculptură, de ceramică, metal și sticlărie, în care artiștii plastici să realizeze obiecte de artă și artizanat cu specific local, de care Mangalia duce lipsă în prezent.

15. Mangalia ar putea avea un TEATRU MUNICIPAL, în incinta Casei de cultură, după modernizarea acestei instituții. (Înainte de 1989 a fost înființat și a funcționat aici un TEATRU POPULAR cu stagiune permanentă, care a obținut rezultate deosebite pe plan național, fiindu-i conferit acest statut oficial, la vremea respectivă). Detalii, aici.

16. Fosta Casă a Tineretului din Mangalia ar putea fi transformată într-un PALAT AL COPIILOR, cu dotările corespunzătoare pentru cercuri de navomodelism și alte cercuri tehnice, artistice, muzicale, științifice, sportive, cu programe adecvate vârstei copiilor și adolescenților. IMPORTANT! Accesul copiilor și adolescenților la toate cercurile să fie GRATUIT, fără taxe!

17. Din experiența anilor trecuți, pot fi organizate la Mangalia TABERE DE CREAȚIE PLASTICĂ (Pictură, Grafică, Sculptură), în colaborare cu instituțiile cu profil artistic din Constanța sau din alte localități din țară sau din afara României. (APL asigură cazarea și masa pentru studenți și profesorii însoțitori, iar aceștia oferă în schimb orașului câte o lucrare de pictură, grafică, ceramică sau sculptură, pentru viitorul Muzeu de Artă al Mangaliei, iar valoarea lor va crește în timp…).

18. Firesc ar fi ca produsele Taberelor de creație plastică, dar și ale artiștilor plastici locali să fie expuse într‑o GALERIE DE ARTĂ, punându-se astfel bazele unui MUZEU DE ARTĂ al municipiului Mangalia. Și acest obiectiv ar putea fi inclus în SDL, la capitolul Cultură-Artă.

19. În sezoanele estivale, organizarea la Mangalia și în stațiuni a unui TÂRG AL ARTIZANILOR (Handmade) în locații stabilite pentru mai mulți ani, cu toate dotările necesare asigurate de APL, cu o taxă de participare.

20. MANGALIA INTERNATIONAL STREET ART FESTIVAL”, idee promovată anii anteriori, pe care o readucem în atenția dumneavoastră și de astă dată. Ar fi vorba despre un Festival național sau / și internațional, la care să participe artiști renumiți, sau studenți din anii terminali ai Facultăților de Arte din Constanța sau din alte orașe, care să înfrumusețeze, să decoreze pereții orașului și falezele din sudul litoralului, așa cum procedează alte municipalități. 

Artiștilor li se pot pune la dispoziție suprafețele verticale de pe faleză ori de pe instituțiile și blocurile Mangaliei, să le împodobească pe acestea cu compoziții plastice de valoare, care să atragă, an de an, tot mai mulți turiști și alți artiști recunoscuți pe plan național și internațional… Lucrările ar putea fi realizate în tehnici rezistente la intemperii – în vopsele acrilice sau de ulei, ori cu lacuri colorate, pe suprafețele curățate, reparate și preparate cu un fond gri, neutru. Temele ar putea fi propuse, iar proiectele / drafturile selectate de un juriu local de specialiști și de reprezentanți ai Primăriei, prin Direcția Cultură și Sport. Aveți aici serialul nostru cu articole pe această temă: https://www.mangalianews.ro/?s=Mangalia+Street+Art+Festival.

Sibiul are de mult un asemenea Festival permanent – Sibiu International Street ART Festival, prin intermediul căruia municipalitatea a reușit să decoreze numeroase clădiri și spații libere. (vezi: SibiuInternationalStreetARTFestival).


Alte PROIECTE SOCIALE propuse:

20. Un Cămin pentru oamenii fără adăpost.

21. Un Centru pentru copiii cu dizabilități din zona Mangalia. (Articol recent pe această temă:La Mangalia, se înființează un Centru Multifuncțional pentru copiii cu dizabilități).

22. Ar mai fi necesar și un Adăpost pentru animalele fără stăpân, realizabil în parteneriat cu asociații care protejează animalele, după modelul adăpostului de la Cernavodă, realizat de Asociatia Save the Dogs.

PROIECTE TRANSFRONTALIERE

23. Proiecte comune în domeniile: Investiții, IMM, cultură, sport, artă, realizabile cu vecinii bulgari de la Dobrici, Varna, dar și cu parteneri din alte țări, din orașele cu care Mangalia este înfrățită. LISTA ORAȘELOR ÎNFRĂȚITE CU MANGALIA o puteti consulta AICI.

MN – Vă invităm să citiți și acest articol recent și să completați chestionarele de aici: MANGALIA: ELABORAREA STRATEGIEI DE DEZVOLTARE LOCALĂ PENTRU PERIOADA 2021–2027.

Mangalia – faleza.

Nota redacției: Acest articol este proprietatea Mangalia News și este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link activ către această pagină.


Mangalia News, 04.02.2021.


Exit mobile version