Site icon Mangalia News

Săptămâna viitoare, Bucureştiul devine centrul vieţii masonice mondiale

Ediţia a XIII-a a Conferinţei Mondiale a Marilor Loje Masonice Regulare se va organiza săptămâna viitoare la Bucureşti.

Într-o lume în care nimic nu este întâmplător, într-o lume globalizată (cu tot ceea ce poate însemna asta, în bine şi în rău) organizarea sătămâna viitoare, la Bucureşti, a celei de-a XIII-a Conferinţe Mondiale a Marilor Loji Masonice Regulare reprezintă nu numai un eveniment interesant în sine, ci are o simbolistică aparte.

Focalizează asupra României un interes global şi arată că, cel puţin pe acest palier, suntem consideraţi a fi în elita mondială şi, prin aceasta, se transmite un semnal cert faţă de atenţia cu care este privită ţara noastră în ce priveşte locul său în lanţul masonic mondial şi relevanţa creşterii şi consolidării prezenţei masonice.

Important dacă ne gândim că, într-o perioadă de timp relativ foarte scurtă, masoneria română a reuşit să devină cea mai puternică şi bine consolidată oraganizaţie în estul european, cu mulţi oameni tineri, ceea ce o deosebeşte radical de alte organizaţii similare din lume, marcate de o medie de vârstă destul de ridicată şi care încearcă acum să se inspire din modelul românesc pentru a-şi reîmprospăta rândurile cu energii tinere.

Doar atât? Ar fi important, dar nu şi suficient. Căci ceea ce a interesat şi a fost considerat drept deosebit şi demn de atenţie în demersul masonic românesc a fost îmbinarea constantă între activitatea masonică propriu-zisă (cea care nu este secretă, ci discretă, conform definiţiei organizaţiei) şi deschiderea spre societate, cea care-i oferă necesara credibilitate şi coerenţă.

Bursele acordate unor studenţi eminenţi români care învaţă la prestigioase universităţi din întreaga lume precum şi premiile substanţiale pentru excelenţă acordate unor personalităţi de renume ale vieţii culturale şi ştiinţifice româneşti, program derulat împreună cu Academia Română, sunt doar două dintre exemplele posibile care, pe lângă recunoaştere naţională, au făcut ca Radu Bălănescu, Marele Maestru al MLNR să fie considerat drept una dintre personalităţile masonice cele mai valoroase ale tinerei generaţii, în cazul său fiind posibilă obţinerea uneia dintre cel mai înalte poziţii în elita organizaţiei mondiale.

Citeste mai mult: adev.ro/n5d5m1

Autor: Cristian Unteanu, Adevarul.ro, 10 mai 2014.

Exit mobile version