Site icon Mangalia News

Șeful IPJ Constanța avertizează școlile în legătură cu riscurile asociate jocului ROBLOX. Ce trebuie să facă părinții și profesorii? DOCUMENT

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) din Constanța, prin Biroul de Siguranță Școlară, atrage atenția asupra riscurilor asociate jocului ROBLOX, foarte popular printre copii. În adresa semnată de chestorul de Poliție Constantin Adrian Glugă, IPJ confirmă că au existat mai multe amenințări cu suicidul ale unor minori cărora administratorii ROBLOX le-au suspendat conturile.

Vă readucem aminte, dragi părinți, conform Legii nr. 272/2004 privind promovarea şi respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cibernetic. Inspectoratul Școlar Județean a preluat mesajul IPJ și l-a transmis mai departe către școli, recomandându-le să abordeze subiectul în discuțiile cu părinții.

Focus Press a obținut adresa semnată de chestorul Adrian Glugă, pe care o prezentăm integral. Iată textul documentului transmis de IPJ Constanța către ISJ:

“CĂTRE,

Inspectoratul Școlar Județean Constanţa – în atenția unităților de învățământ

Ca urmare a multiplelor semnale primite din partea BNI Washington ce fac referire la amenințări de suicid din partea unor tineri game-ri, atât din România cât și din străinătate, ce utilizează cu precădere platforma ROBLOX, dar și pentru că este obligația noastră, Poliție, Părinți, Școală, să fim atenți cu copiii noștri, în special cu cei cu vârsta între 6-16 ani, pentru a preveni înregistrarea unor evenimente negative, dorim să vă supunem atenției un caz concret de astfel de amenințare, precum și câteva sugestii de abordare, după cum urmează:

Un minor de 12 ani, utilizator al unei platforme de jocuri online a avut o dispută cu un alt utilizator al platformei în urma căreia contul celui dintâi a fost blocat de către administrator. Fiindu-i imposibil să-și continue jocurile, minorul a transmis un mesaj prin care a amenințat că se sinucide dacă nu-și recuperează contul de joc. Reprezentanții site-ului au alertat imediat Interpol Washington, care ulterior a alertat BN Interpol România.

Cu sprijinul colegilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean competent teritorial, pe raza căruia își avea domiciliul minorul, s-a reușit identificarea acestuia și prevenirea unui eventual incident care i-ar fl pus viața în pericol. În acest caz a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de determinarea sau înlesnire a sinuciderii, sub forma tentativei.

Ce trebuie sa știu dacă:
Sunt părinte:
Sunt învățător sau diriginte:

Îmi pun toate întrebările unui părinte, răspund la acestea, după care manifest atenție și mă preocup de:

Sunt copil:

Polițiștii reamintesc atât părinților cât și cadrelor didactice că, potrivit Legii 272/2004 privind promovarea și respectarea drepturilor copilului, supravegherea minorului este necesară inclusiv în mediul cybernetic:

art. 89 alin. (1) copilul are dreptul  de  a  fi  protejat   împotriva  abuzului,  neglijării, exploatării,  (. .),  pornografiei prin  internet,  precum, și   a  oricărei  forme  de  violență,  indiferent  de  mediul   în  care acesta  se află: familie,  instituții  de  învățământ  (. .) internet, mass-media,  comunitate, etc.

art.89 alin. (2) orice persoană fizică sau juridică, precum și copilul pot sesiza Direcția Generală de Asistență  Socială și Protecția Copilului  din județul de domiciliu să ia măsurile corespunzătoare pentru a-l proteja împotriva oricăror forme de violență.

Vă rugăm ca materialul informativ prezentat mai sus să fie diseminat unităților de învățământ preuniversitar în vederea prelucrării cu cadrele didactice și valorificării în cadrul orelor de dirigenție, ședințelor cu părinții, cu scopul prevenirii evenimentelor în care pot fi implicați elevii în calitate de victime sau autori de infracțiuni“.

În altă ordine de idei, polițiștii Biroului Siguranță Școlară, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Constanța, au derulat zilele trecute activități în unitățile de învățământ, conform Proiectului ”Independent de violență”, proiect inițiat de IPJ Constanța.

Scopul acestor activități este preîntâmpinarea unui comportament violent în unitățile de învățământ, în vederea asigurării desfășurării activităților educative într-un climat favorabil elevilor. Polițiștii acționează și pentru prevenirea și combaterea manifestărilor violente în rândul minorilor și a formelor de bullying conturate în rândul acestora, precum și a consumului de țigări, alcool sau alte substanțe, dar și pentru prevenirea traficului de persoane.

Alexandra VASILE, focuspress.ro


Exit mobile version