Site icon Mangalia News

Dorin Popescu: Pax Cultura în Cetatea Tomisului! Municipiul Constanța are prima Strategie Culturală din întreaga sa istorie!

MUNICIPIUL CONSTANȚA ARE STRATEGIE CULTURALĂ!

Un proiect în care au crezut și la care au participat numeroși oameni de cultură ai locului s-a realizat vineri, 26 noiembrie a.c, cu votul generos al Consiliului Local Municipal Constanța – a fost aprobată, la ședința în plen a Consiliului, prima Strategie Culturală a orașului Constanța din întreaga sa istorie.

Strategia a fost adoptată cu unanimitatea consilierilor locali prezenți la ședință (25 de voturi pentru, situație care onorează la superlativ atitudinea acestora față de inițiativa privind crearea unui cadru strategic de intervenție culturală la nivelul municipiului). Înainte de a intra în faza de implementare a Strategiei (și acest lucru se va întâmpla, de facto, chiar în aceste zile), doresc să aduc (în calitate de coordonator desemnat al Primarului municipiului Constanța pentru Strategia Culturală), mulțumiri și elogii tuturor celor care au crezut în acest proiect și care l-au făcut posibil.

Începând cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, care a agreat încă de la început ideea elaborării unei Strategii Culturale, ca reacție și răspuns la decalajul valoric dintre formele de exprimare (și de potențare) culturală din municipiu și cele produse în alte centre culturale din România. Continuând cu toți experții de pe plan local care au contribuit cu propuneri, inițiative, idei și bună credință la elaborarea acestui document, în cadrul Grupurilor sectoriale (Grupul executiv și Grupul consultativ) și în afara acestora. Foarte mulți sunt aceia care au contribuit cu propuneri, mai ales în cadrul Grupului executiv; practic, Strategia Culturală votată astăzi reprezintă în primul rând un inventar al propunerilor comunității locale; și, în subsidiar, un angajament al municipalității pentru consolidarea sistemică și de anvergură a domeniului cultural.

Mulțumesc cetățenilor care au transmis sau formulat propuneri și care au îmbunătățit permanent proiectul documentului. Mizez în continuare pe aceștia în faza de implementare a Strategiei; avem, pe plan local, o resursă umană valoroasă (și) în plan cultural care are nevoie de instrumente eficiente pentru a-și valoriza în mod creativ potențialul de care dispune. Continuând cu toți consilierii locali din Consiliul Local Municipal Constanța care, în comisiile de specialitate și în plen, au validat și aprobat proiectul Strategiei culturale. S-a realizat astfel o Pax Cultura în Cetatea Tomisului, printr-un Pact pentru cultură al întregii comunități culturale și politice locale.

Strategia culturală votată astăzi reprezintă nu doar o aliniere necesară a orașului Constanța la politicile și practicile culturale existente în țară și în Europa, ci și, mai ales, punctul de plecare al unei munci sisifice care începe astăzi. Cu energie, bună credință, echilibru, vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că implementarea Strategiei Culturale a municipiului Constanța se va realiza la un nivel ridicat și în parametrii de calitate așteptați de cetățeni.

În luna decembrie a.c. vom elabora deja primul Plan anual de acțiune pentru implementarea Strategiei, “Planul anual de acțiune pentru anul 2022”. Vom elabora o Comisie de implementare a Strategiei și încurajăm pe toți aceia care reprezintă mediul cultural local să susțină, în multiple forme, activitatea acestei Comisii. Tot în luna decembrie a.c. vom iniția procedurile necesare pentru semnarea parteneriatelor ce pot garanta implementarea Strategiei. Orașul Constanța are nevoie de coeziuni uriașe în domeniu, are nevoie (în continuare) de implicarea resursei umane locale de calitate în acest proiect; are nevoie ca implementarea Strategiei să fie gestionată de oameni de valoare și integri.

Încă o dată, mulțumesc tuturor celor care au contribuit la elaborarea și sprijinirea Strategiei. Mulțumesc anticipat tuturor celor care vor contribui la implementarea acesteia.
După o primă perioadă de monitorizare a capacității de implementare a documentului, ne vom putea asuma totodată și libertatea de a aduce actualei Strategii toate corecțiile pe care comunitatea culturală locală le va aprecia a fi de folos acesteia. Pentru început, ne concentrăm pe implementarea Strategiei și, credeți-mă, este foarte mult de lucru.

Ca orice document sectorial strategic, este nevoie de implicarea responsabilă, proactivă și de bună credință a mai multor oameni și instituții. Am certitudinea că aceștia se vor asocia demersului comun al municipalității și comunității de a pune în valoare Strategia votată astăzi. Pax Cultura în Cetatea Tomisului! Mulțumiri și elogii, micilor și marilor gesturi de solidaritate care au făcut posibilă realizarea acestui (prim) proiect. Mulțumiri și elogii, micilor și marilor gesturi de solidaritate ce vor urma! (Prof. univ. dr. Dorin Popescu).

Vă invităm să urmăriți și această înregistrare VIDEO din 29 septembrie a.c: 


Mangalia News, 28.11.2021.


Exit mobile version