Site icon Mangalia News

Prima școala circulară din România și Uniunea Europeană, model de bună practică pentru educație în spiritul dezvoltării durabile. László Borbély: 76% dintre români trăiesc în orașe sau zone periurbane

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat luni, 8 noiembrie a.c, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău, videoconferința „Educația Viitorului pentru Dezvoltare Durabilă. Școala Circulară, model de bună practică în educația de calitate”. Prin acest demers, organizatorii au dorit să supună dezbaterii necesitatea promovării educației pentru dezvoltare durabilă în economia circulară, să promoveze dezvoltarea urbană integrată și prima școală circulară din România ca model de bună practică.

„Suntem permanent în căutare de bune practici în dezvoltare durabilă pentru a le promova și a stimula cât mai multe activități care să ne aducă mai aproape de o societate durabilă. Populația României se împarte aproape în mod egal între mediul de rezidență urban și cel rural, însă aproape 76% trăiește în proximitatea orașelor. Prin urmare trebuie să avem o concepție bine definită care să asigure cetățenilor acces la servicii de calitate, indiferent unde aleg să trăiască. Pentru acest lucru avem nevoie de principiile economiei circulare, cunoscute deocamdată de mai puțin de 1 din zece oameni, dar care pot deveni populare prin promovarea unor exemple concrete precum școala circulară de la Buzău”, a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„Acest eveniment este chiar un moment istoric pentru Buzău, pentru că iată suntem recunoscuți și la nivel național de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, pentru  proiectele pe care le punem în practică, astfel încât să devenim un oraș cu dezvoltare durabilă. Mulțumesc domnului Consilier de Stat László Borbély pentru inițiativa acestei conferințe, care cu siguranță ne motivează să mergem mai departe pentru atingerea viziunii de dezvoltare a orașului nostru: Buzău, oraș magnet până în 2030”, a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Conferința a avut trei paneluri în care au mai luat cuvântul Radu Szekely, consilierul ministrului Educației; prof Dr. Jozsef BENEDEK, Universitatea Babeș-Bolyai; Forentina Nanu, director executiv Centrul de Excelență pentru Resurse Educațional Agro-Alimentare și Dezvoltare Durabilă, Elena-Simina Lakatos, președinte al Institutului pentru Cercetări în Economie Circulară și Mediu „Ernest Lupan”, profesori, reprezentanți din mediul de business și experți din administrația publică și societatea civilă.

Ce înseamnă școală circulară

Conceptul de ”Şcoală Circulară” este relativ nou şi descrie un circuit economic în care, încă din faza de design, totul se proiectează în aşa fel încât ceea ce intră într-un produs sau proces, se încadrează în două categorii: fie este o componentă biodegradabilă, fie este o componentă cu 100% potenţial de reciclare. Facilități:


Mangalia News, 11.11.2021. (A transmis Mădălina Corina Diaconu).


Exit mobile version