Site icon Mangalia News

Antreprenoriatul social, o șansă pentru viitor! 24 de tineri din 8 țări au sosit la Constanța, pentru a înțelege fenomenul

Antreprenoriatul social este un fenomen care a început să prindă rădăcini și în România și se referă la acele afaceri care au un alt scop în afară de profit. Cum ar fi, de exemplu, să dea de muncă unor persoane care cu greu ar reuși să se angajeze într-o companie obișnuită: oameni foarte săraci sau trecuți de 50 de ani, oameni cu diferite dizabilități, tineri din categorii defavorizate, mame singure.

Începând de astăzi, timp de o săptămână, până pe 13 septembrie, Constanța este locul unde 24 de tineri din Polonia, Italia, Portugalia, Bulgaria, Grecia, Franța, Spania și România vor afla cum își pot îmbunătăți condițiile de viață și ce oportunități există pentru persoanele dezavantajate sau care fac parte din categorii vulnerabile, cu ajutorul antreprenoriatului social.

În cadrul proiectului, tinerii vor învăța de la traineri, prin intermediul activităților și sesiunilor deschise, ce instrumente să folosească și cum  să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele, pentru a facilita și contribui la dezvoltarea afacerilor sau proiectelor sociale. Vizați în cadrul proiectului intitulat “Social Entrepreneurship in Erasmus+ is the KEY – SEE THE KEY II” sunt în special tinerii care nu au un loc de muncă, sunt șomeri sau care nu urmează niciun program educational sau de formare.

România s-a plasat în anul 2017 pe un nedorit loc 5 în Uniunea Europeană, la proporţia tinerilor între 18 şi 24 de ani, aflați în categoria NEET, cu un procent de 19,3%. În fruntea clasamentului se află Italia (25,7%), Cipru (22,7%), Grecia (21,4%) şi Croaţia (20,2%), în timp ce Bulgaria se află imediat după noi, cu 18,6%.

Ideea proiectului a fost identificată în cadrul training-ului „SEE THE KEY” (Constanța, iunie 2018) și a venit din necesitatea de a contribui la reducerea șomajului în rândul tinerilor cu oportunități reduse, prin rezolvarea problemelor comunității.

Pentru a înțelege mai bine fenomenul antreprenoriatului social și cum poate ajuta acesta la dezvoltarea și integrarea tinerilor în câmpul muncii, grupul de lucru va vizita centrul vechi împreună cu Diana Slav și vor desfășura o activitate în cadrul Intelect Parc, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Până în prezent, peste 150 de tineri au ajuns la Constanța prin intermediul Asociației Youth Vision, ca participanți în programele Erasmus+.

Erasmus+ este programul prin care Uniunea Europeană sprijină educația, formarea, tineretul și sportul în Europa. Dispune de un buget de 14,7 miliarde de euro, bani cu ajutorul cărora peste 4 milioane de europeni vor putea câștiga experiență și avea acces la studii, formare și voluntariat în străinătate.

Asociația Youth Vision,

Președinte: Daniela PRICOP-ENESCU.


Mangalia News, 06.09.2019.


Exit mobile version