Site icon Mangalia News

INVITAȚIE la Ziua Geamiei ‘Esmahan Sultan’ din Mangalia

Menabit Ozzy – INVITAȚIE LA EVENIMENT ANIVERSAR:

Duminică, 26 august 2018, va avea loc la Mangalia evenimentul “Geamia Esmahan Sultan – Aniversare 10 ani de la reabilitare”, numit de mine, mai simplu: “Ziua Geamiei din Mangalia”. Evenimentul este organizat de Primăria și Consiliul Local Mangalia, de către comunitatea musulmană din Mangalia și toți cei care vor avea inițiativa să contribuie.

INVIT COMUNITĂȚILE DE TURCI ȘI TĂTARI DIN TOATE LOCALITĂȚILE DIN DOBROGEA să participe activ cu prezentări de artă tradițională, cu ansambluri de dans și formații de muzică, cu expuneri de istorie și tradiții dobrogene ale comunităților turcești și tătărești, cu participare la târg de preparate culinare turcești și tătărești, de suveniruri și obiecte orientale.

Geamia Esmahan Sultan – monument istoric – a fost reabilitată în 2007-2008, cu donația și implicare a cetățeanului turc CAPA TUNC, bancher si CEO al Anchor Group, cel mai mare dezvoltator de imobiliare din Romănia, care deține Mall Vitan, Plaza România, Anchor Plaza, Anchor Plaza Metropol, InCity Residences, etc. Reabilitarea a fost realizată arheologic, minaretul a fost desfăcut molon cu molon, deoarece era in pericol de prăbușire, si a fost reasamblat cu metodele din trecut, cu scoabe din plumb topit, iar toată componenta de piatră a geamiei a fost tratată pentru a rezista intemperiilor si proceselor naturale inca o suta de ani. Costul reabilitării a fost de 1.100.000 dolari si toate lucrările au fost realizate cu îndrumarea si controlul Ministerului Culturii din România și a Ministerului Culturii din Turcia, cu sprijinul ambasadei Turciei si a municipalității Mangalia. 

Domnul CAPA TUNC, mulțumită căruia geamia este astăzi frumoasă și mai admirată, a trecut în neființă în Noiembrie 2017. Nu a mai apucat vara acestui an, când Consiliul Local a hotărât la propunerea mea, să sărbătorim 10 ani de la “renașterea” celei mai vechi geamii din România. Voi invita pe fiul acestui binefăcător.

* Pe data de 27 august 2008, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a geamiei, la care au fost prezente oficialităţi din ţară şi din Turcia: Muftiul Cultului Musulman din România, domnul Murat Yusuf; Ministrul Amenajării Teritoriului şi Construcţiilor din Turcia, domnul Faruk Nafız Özak; Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, doamna Ayşe Sinirlioğlu; Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, domnul Haluk Ağca; finanţatorul proiectului, domnul Çapa Tunç, precum şi personalităţi ale comunităţii şi administraţiei locale”.

* Ȋn peregrinările sale, celebrul călător turc Evliya Çelebi ajunge şi în Dobrogea, la Mangalia, prin 1652, despre care relatează în volumul al V-lea al lucrării intitulate ”Cartea călătoriilor” (Seyâhatnâme) ca fiind un oraş foarte vechi, frumos şi înfloritor.„Astăzi oraşul este înfloritor şi frumos. Sunt mulţi negustori care trăiesc în case solide […]. Printre lazi circulă şi o glumă în sensul că dacă cineva nu are posibilitatea să se duca la Kaaba, ei îi spun: Bre, ignorantule, du-te la Mangalia, care este Kaaba pribegilor şi a sărmanilor.” (Kaaba-Mecca)”. [* sursa: marturii-otomane-pe-pamant-romanesc-geamia-esmahan-sultan-de-urfet-sachir-3].

Invit turcii și tătarii din Dobrogea să participe la acest eveniment, ocazie cu care pot vizita cea mai veche si cea mai frumoasă geamie din România.

VOM PUNE LA DISPOZIȚIE MIJLOACE DE TRANSPORT, vom organiza o masă ca de Iftar, precum si spectacol aniversar de traditii cu muzică, dans și Festivalul Șuberekului, în locația în care ne va aproba Primăria: în centru sau în portul turistic.

Geamia din Mangalia își continuă semnificația istorică de Kaaba a Dobrogei, va fi și ca un pelerinaj al musulmanilor dobrogeni la Geamia Esmahan Sultan.

Pentru o mai bună organizare a evenimentului, rog ca personalitățile din domeniu, care doresc să țină prelegeri și simpozioane despre istoria, cultura și traditiile turcilor și tătarilor, să mă contacteze din timp. Se pot organiza lansări de carte pe specific, vom organiza si târg de carte, deoarece turcii si tătarii din România au scris o mulțime de opere literare. 

Orice propunere și orice inițiativă cu privire la organizarea acestui eveniment este bineprimită. 

VĂ AȘTEPTĂM LA MANGALIA, PE 26 AUGUST!

PS: Cât și în tot weekendul, deoarece vor fi organizate diferite activități, care vor rămâne în amintire.

_____________________
Notă: Există, chiar în faţa geamiei, mormântul unei tinere, pe care scrie:

* “Am venit în lumea asta de magie ca un musafir, m-am urcat pe calul lumii şi n-am murit imediat. Am căutat soluţii necazurilor mele şi nu le-am găsit leacul. Nu am ştiut ce e dorinţa. Astăzi eu, mâine tu!”

Cel mai vechi mormânt este din anul 1585 (calendarul gregorian), aparţinând lui Mehmet Paşa, pe care sunt scrise următoarele):

1 Acesta este fiul preţios al şefului portarilor. Un tânăr de o cinste fără egal.
2 Păcat că ceasul morţii a veştejit starea plăcută a acestui trandafir, când încă era un boboc neînflorit.
3 Despărţirea de mamă a fost un chin. Cu faţa frumoasă, inima înflăcărată, s-a mutat din astă lume la vârsta de opt ani şi jumătate.
4 La mijlocul lunii Rebi’ulâhir s-a mutat în mormânt. Aceasta este speranţa noastră: Dumnezeu să-l ierte!
5 Oare dacă părinţii ar înălţa rugi, acestea s-ar face firman să li se ierte copiii? Zîra, acest copil a fost o piatră preţioasă unică.
6 Mai ales sărmana mamă a plâns cu lacrimi de sânge, văzându-şi lumina ochilor în sicriu.
7 Dumnezeu să ierte sufletul lui Paşa Mehmed Bey!

* Sursa: ”Mărturii otomane pe pământ românesc – Geamia Esmahan Sultan”, de Urfet Șachir.


N.red: Pe domnul consilier municipal Ozghiun Menabit (Ozzy) îl puteți contacta pe Facebook, sau la telefon: 0742 983 127.


Articolele publicate de cotidianul online Mangalia News despre Geamia Esmahan Sultan din Mangalia pot fi citite aici.


Mangalia News, 24 iunie 2018.


Exit mobile version