Site icon Mangalia News

În atenția musulmanilor din Mangalia, referitor la cimitirul musulman! (Mezarlîk)

Menabit Ozzy: Situația cimitirului musulman trebuie rezolvată de către membrii comunității musulmane, nu se rezolvă nimic, dacă așteptăm de la alții să se îngrijească de mormintele noastre. Și nu este demn ca să nu ne îngrijim de ele.

Am analizat posibilitățile ca primăria să se ocupe de igienizarea cimitirului musulman. Deoarece cimitirul musulman este în proprietatea Muftiatului, iar ADPP a fost desființat de către dl Primar, ca să fi contractat serviciile, primăria nu poate igieniza pe proprietățile private. (ADPP = Serviciul public de administrare a domeniului public si privat al municipiului).

Astfel că propun comitetului cultului musulman al geamiei Esmahan Sultan înființarea unei asociații cu numele “Geamia Esmahan Sultan”, asociație non-profit în baza legii 26/2000, legea asociațiilor si fundațiilor, în care membri de drept sa fie toți musulmanii din Mangalia.
Această asociație să aibă ca obiect de activitate curățenia si administrarea cimitirului musulman, cu angajați: gropari, îngrijitori, paznici, etc.
Această asociație non-profit sa obtina gestiunea serviciilor de administrare de la Muftiatul Român.

Fondurile acestei asociații se constituie din contribuții de cotizatie anuală a membrilor, din fonduri de stat sau ale administratiei publice, donatori etc.

Am ajuns să plătim 800 lei (8 milioane lei vechi) pentru o groapă de mormânt, iar ca să găsim un gropar trebuie să batem pe la foarte multe uși. De asemeni, proiectul cu cimitirul musulman nou trebuie finalizat, a rămas neterminat. Trebuie construită o casă mortuară, trebuie construite aleile pentru ca mormintele sa nu mai fie alandala. La cel vechi apa este oprită și mergem sa luam apa cu bidoanele de la cimitirul românesc, iar bălăriile sunt cât gardul.
Trebuie să avem grijă de cimitirele noastre!

Prin urmare, vom merge pe fiecare stradă din Mangalia pentru a aduna de la familiile musulmanilor semnături de adeziune la această asociație, in care toti din comunitatea musulmană pot să fie membri și astfel să beneficieze de serviciile asociației. Conform legii fundațiilor si asociaților ea va fi condusă de un consiliu director ales prin votul comunitații, am să propun în statut ca hogea să fie membru prin natura statutului său cleric.

Am să revin cu informații.


Menabit Ozzy: Geamia se întreține cu fonduri proprii, fara fonduri de la stat sau de la administrația locală.
La fel si mezarlik, nu da nimeni bani sa fie întreținut, nu plateste altcineva factura de apă.

La impozit, familiile ortodoxe plătesc 20 lei pe an taxa de întreținere a cimitirului, care este proprietatea primariei, bani din care primăria administrează cimitirul.

Am vrut ca si musulmanii sa plătească taxa de îngrijire a cimitirului si cimitirul musulman sa fie administrat de primărie, dar cimitirul musulman este in proprietatea Muftiatului. Chiar daca plătim taxa catre primăria, primăria nu este serviciu public ca proaspătul ADPP desființat, sa poată efectua servicii contra cost.
Astfel că primăria iese din ecuație. Iar noi ce să facem în cazul ăsta?

Menabit Ozzy. Foto 1: Litoral Tv. Foto 2: Arhiva Mangalia News: Să punem o floare, de Bayram… (Foto/Video)


Mangalia News, 19.09.2017.


Exit mobile version