Site icon Mangalia News

OPINII CIVICE – OZZY MENABIT: “MANGALIA – ORAȘ MODEL ÎN ROMÂNIA”

ozzy_menabit_

Ozzy Menabit: “Mangalia poate fi un oraș model în România!”

     Introducere: În prezent cetățenii orașului nu își aleg edilii. Partidele propun câte un candidat la primărie și o listă comună pentru consiliul local. Cetățenii aleg doar ce partid să obțină primăria, sistemul democratic nu mai este funcțional. Pe listele partidelor sunt puse persoane pe care nu le cunoaștem, sau le cunoaștem și știm că nu excelează în merituozitate. Dar pentru că alegem partidul și nu persoanele, în funcții ajung persoane care nu au interes să ne reprezinte.
     Dăunător este că din cauza războiului politic sunt distruse proiecte în derulare sau deliberat se lasă să se deterioreze proiecte finalizate de către “concurență”. De exemplu, cei din actualul mandat de edili au pornit proiecte cu finanțare europeană în valoare de 20 milioane eur – după spusele Administratorului Public – dar consilierii opozanți primarului au sabotat finalizarea proiectului, astfel că acestea se vor finaliza pe cheltuiala orașului. Din acești bani nu se construiau zgârie-nori, doar un parc, un sit arheologic si alte mărunțișuri inutile. Banii europeni ar fi prins bine orașului, cu ei am fi plătit muncitorii și munca intelectuală. Asta dacă edilii ar fi interesați să execute proiectele cu servicii și forță de muncă din oraș.
     În loc să obțină bani europeni, orașul cheltuie din buget aceste fabuloase sume. Beneficiul nu corespunde pe măsura investițiilor, au fost gândite pe banii altora. Primarul a fost incapabil, iar consilierii opozanți lui nu au avut respect pentru oraș: pentru a obține puterea au îndatorat bugetul local. Mai mult, portul turistic a fost lăsat să se deterioreze pentru că este realizarea unui alt primar și prin practică politică orice realizare a altora trebuie distrusă.
     Cu bugetul local îndatorat și cheltuit pe prostii (din cauza celor care ajung la primăria orașului prin sistemul electoral implementat de către partide) nu vor fi bugete pentru investirea în proiecte cu adevarat necesare sau benefice orașului.

     CE ESTE DE FĂCUT?

     Este simplu, trebuie să găsim în noi responsabilitatea aceea firească care ne face să nu aruncăm o hârtie pe stradă și o păstrăm încă 20 m până ajungem în dreptul unui coș de gunoi. Atât e nevoie, o responsabilitate firească.
     Sistemul democratic presupune ca cetățenii (“demos”) să își aleagă reprezentanții. Ca să facem lucrul acesta, nu trebuie decât să ne alegem noi reprezentanții, și nu partidele. Cum se alege un șef de scară.
     Mangalia are cca 36.000 de locuitori, după un calcul al probalității. În medie 600 nașteri pe an; speranță a vieții la 60 ani. Cca 28.000 votanți, deci nu mai mult de 14.000 familii.
     Aceste familii trebuie reprezentate de către 19 consilieri și un primar. Deci 1 edil pentru fiecare 700 de familii. Fiecare cartier își alege un reprezentant. Firesc este să-și aleagă cartierul un reprezentant!
     Astfel se responsabilizează funcția. Cel ales urmărește interesul celor care l-au votat, altfel vine acasă noaptea pe ascuns, de rușine. Un edil pus de partide pe liste nu are interes pentru cetățenii orașului, loialitatea lui e pentru partid. De aceea există un război politic continuu, în dauna orașului.
     Chiar și în cartier, se pot face minialegeri. Promit să gasesc 20 ehipe, câte una în fiecare cartier, care să solicite propuneri și pre-voturi de la cele 700 case. Un weekend – atât de simplu – și avem rezultatele.

     FIECARE CARTIER ALEGE CÂTE UN CONSILIER!

     Nu ne trebuie decât acea responsabilitate firească pentru a schimba lucrurile spre bine.

     Consecințele:

     – Proiectele și lucrările aprobate de consiliul local vor fi echitabile pentru cartiere. Pentru că fiecare consilier va trage și pentru vecinii săi care l-au ales, orgoliile de partid nu mai sunt primordiale și astfel se va ajunge instinctual la negocieri.
     – Funcția de consilier local capătă responsabilitate, fiind aleși de către cetățeni, și nu impuși de către partide.
     – Consilierul local cunoaște problemele celor care l-au ales pentru că sunt vecinii săi.
     – Interesul este comun: orașul. Pentru că toți locuiesc în el.
     Deci, în curând (ca asociatie non-profit) mergem din casă în casă și întrebăm “Pe cine din cartier propuneți pentru funcția de consilier local?”.

Ozzy Menabit, Luni, 14 martie 2016.




Exit mobile version