Site icon Mangalia News

CIVICE: Un răspuns pentru Ozzy Menabit, de la administratorul public al Mangaliei

romulus-dumitrana

      “Domnule Ozzy Menabit,

      Mă bucur tare mult că sunteti o persoană căreia îi pasă de orașul său si, în plus, luati atitudine.

      Numele meu este Romulus Dumitrana si sunt una din persoanele care, de trei ani si jumatate, lucreaza pentru Primaria Mangalia. Am sa incerc sa va raspund punctual la problemele ridicate de dumneavoastra.

     Vechea faleză a oraşului (Aleea Teilor) este, cu siguranţă, un punct de reper pentru turiştii care vizitează oraşul nostru, în fiecare vară. Tocmai de aceea am decis să o modernizăm cu bani europeni şi vă asigur că va fi gata până la vară. La fel cum vom finaliza şi lucrările la Parcul Evergreen, un alt proiect european care va schimba faţa oraşului.

      Dar oare de ce nu s-au făcut aceste proiecte înainte de 2012? De ce nu s-au făcut multe alte proiecte europene încă din 2007, când s-au deschis axele de finanţare europeană? Răspunsul îl ştim cu toţii: din banii europeni nu poţi fura, iar asta nu era tocmai pe placul foştilor primari.

      În numai 2 ani, şi chiar pe finalul exerciţiului bugetar european 2007-2013, actuala echipă din Primărie a reuşit să atragă aproape 20 de milioane de euro, pentru mai multe proiecte cum ar fi modernizarea falezei Neptun, Centrele de informare turistică, Clubul Nautic Callatis, Aleea Teilor, Parcul Evergreen şi Callatis, istorie la malul Mării Negre. De ce oare se opun, acum, consilerii locali finalizării acestor proiecte? Aceeaşi consilieri care nu au reuşit să atragă nici un euro din fonduri UE, înainte de 2012. La aceste întrebări vă las pe dvs. să găsiţi răspunsul!

      Am pierdut şantierul? Vai, dar şantierul era deja pierdut încă din 2012, vă mai amintiţi? Gaşca de zvonaci, responsabili cu dezinformarea populaţiei, în prag de alegeri, trâmbiţa încă din campania trecută că, dacă va câştiga Radu Cristian Primăria, vor pleca toţi coreenii din DMHI, iar şantierul se va închide.

      Aceiaşi maeştri în intoxicări nu au ratat ocazia nici când am inaugurat reţeaua de gaze, acum trei ani. Spuneau, atunci, că nu am adus gazele în Mangalia şi că, de fapt, am îngropat o butelie. Nici asta nu vă mai amintiţi?

      Poate, în schimb, vă amintiţi când ţipau prin tot oraşul, acum vreo doi ani, că am demolat stadionul ca să ne facem vile. Ia vedeţi, a dispărut undeva stadionul?

      Cu siguranţă nu aţi uitat nici celebrul moment al refugiaţilor, acum un an, atunci când bravii noştrii consilieri cereau locuitorilor oraşului să se baricadeze în case, că le aduce primarul sirienii peste ei. Ei bine, stimate domn, trăim un deja vu. Asemenea intoxicări nu mai sunt, de mult, o noutate pentru cetăţenii oraşului, iar cine crede că-i mai poate păcăli, se înşeală amarnic.

     Şantierul este la locul lui, taxele sunt aceleaşi. Terenul pe care ni-l disputăm cu Limanu este format din docurile uscate şi un mal de nisip, la malul mării. Niciuna dintre cele două suprafeţe (aprox. 30 şi nu 50 de ha), nu este impozabila. Şi încă ceva: procesul va merge în continuare, la Curtea de Apel. De altfel, toate procesele câştigate în ultimii trei ani de Primăria Mangalia (prin care am recuperat prejudicii de milioane de euro) s-au câştigat în apel.

      Cinematograful Pescăruş şi Grădina de vară „Farul” au aparţinut de RADEF până anul trecut, când am reuşit să le trecem în administrarea municipalităţii. Am început demersurile în acest sens încă din 2013 şi abia după doi ani de memorii şi audienţe la toţi miniştrii, am reuşit să transferăm cele două imobile. Este adevărat că acum arată deplorabil, dar aceasta este starea în care le-am găsit încă din 2012. De atunci până acum nu puteam intra acolo pentru că nu ne aparţineau. Le-am dat numeroase amenzi, dar cine să le plătească? Consiliul de Administraţie al RADEF nu s-a mai întrunit din 2012 şi abia anul trecut au reuşit să se întrunească, special la solicitarea Primăriei Mangalia, pentru a ne transfera cele două active.

      În prezent facem expertiza tehnică pentru a stabili dacă mai putem folosi zidurile cinematografului sau dacă va trebui refăcut de la zero. Oricum, acolo va fi tot cinema, iar Grădina de vară va fi modernizată cu fonduri UE. Totuşi, ar trebui să vedem de ce s-a ajus aici? Să ne uităm puţin în anii din urmă şi să vedem cum şi-au bătut joc foştii edili de cele două centre de petrecere a timpului liber. În loc să le modernizeze şi să le menţină destinaţia, le-au transformat în cârciumi, discoteci şi în cele din urmă le-au abandonat.

      Gardurile vii şi spaţiile verzi au dispărut? Îmi pare rău să vă contrazic, dar în ultimii trei ani, suprafaţa de spaţiu verde din municipiul Mangalia chiar s-a extins, iar odată cu inaugurarea Parculul Evergreen vom fi chiar în top la nivel judeţean. Încă de acum trei ani, am început un proces complex de reamenajare a spaţiilor verzi din faţa blocurilor.

      La început, populaţia nu a văzut cu ochi buni această acţiune, dar pe măsură ce apăreau primele rezultate, oamenii şi-au schimbat percepţia, iar acum primim nenumărate cereri în acest sens. Mai întâi, am îndepărtat acei boscheţi uscaţi şi inestetici, care deveniseră adevărate focare de infecţie. Am găsit acolo de la şobolani şi pisici moarte, până la şerpi şi alte vieţuitoare. Chiar locatarii blocurilor respective au fost martorii acelor scene de coşmar. Ulterior, am tratat pământul contra buruienilor şi am instalat sistemul de irigaţii. Apoi s-a plantat gazon şi plante perene.

      Toamna trecută, am plantat peste 300 de copaci, diverse specii, în mai multe zone din oraş. Atenţie: am plantat copaci şi plante perene, nu ca foştii primari care plantau panseluţe de câteva ori pe ani, să aibă cum să treacă banul public din buzunarul public în buzunarul propriu. În curând vom extinde suprafaţa de spaţii verzi, prin darea în folosinţă a parcului Evergreen, pe care îl facem pe locul fostei staţii de betoane COMCM. Cu alte cuvinte, în loc de praf şi poluare, noi am adus plante şi aer curat.

      Subiectul cu naşterile ţine exclusiv de Spitalul municipal, dar bineînţeles că primarul este de vină şi pentru asta. Din câte am înţeles, nu se putea acorda asistenţă la naştere în acel interval orar pentru gravidele care nu erau ţinute sub observaţie de un medic. Adică, procentual, sub 10%. Între timp, au fost scoase la concurs mai multe posturi de moaşe şi medici specialişti. Dacă nu s-a prezentat cineva la acele concursuri, cu siguranţă tot primarul trebuie să răspundă…

      Cu respect,

      Romulus Dumitrana.


MangaliaNews.ro, 26.02.2016.




Exit mobile version