CIVICE: Un răspuns pentru Ozzy Menabit, de la administratorul public al Mangaliei

4
1316

romulus-dumitrana

      “Domnule Ozzy Menabit,

      Mă bucur tare mult că sunteti o persoană căreia îi pasă de orașul său si, în plus, luati atitudine.

      Numele meu este Romulus Dumitrana si sunt una din persoanele care, de trei ani si jumatate, lucreaza pentru Primaria Mangalia. Am sa incerc sa va raspund punctual la problemele ridicate de dumneavoastra.

     Vechea faleză a oraşului (Aleea Teilor) este, cu siguranţă, un punct de reper pentru turiştii care vizitează oraşul nostru, în fiecare vară. Tocmai de aceea am decis să o modernizăm cu bani europeni şi vă asigur că va fi gata până la vară. La fel cum vom finaliza şi lucrările la Parcul Evergreen, un alt proiect european care va schimba faţa oraşului.

      Dar oare de ce nu s-au făcut aceste proiecte înainte de 2012? De ce nu s-au făcut multe alte proiecte europene încă din 2007, când s-au deschis axele de finanţare europeană? Răspunsul îl ştim cu toţii: din banii europeni nu poţi fura, iar asta nu era tocmai pe placul foştilor primari.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

      În numai 2 ani, şi chiar pe finalul exerciţiului bugetar european 2007-2013, actuala echipă din Primărie a reuşit să atragă aproape 20 de milioane de euro, pentru mai multe proiecte cum ar fi modernizarea falezei Neptun, Centrele de informare turistică, Clubul Nautic Callatis, Aleea Teilor, Parcul Evergreen şi Callatis, istorie la malul Mării Negre. De ce oare se opun, acum, consilerii locali finalizării acestor proiecte? Aceeaşi consilieri care nu au reuşit să atragă nici un euro din fonduri UE, înainte de 2012. La aceste întrebări vă las pe dvs. să găsiţi răspunsul!

      Am pierdut şantierul? Vai, dar şantierul era deja pierdut încă din 2012, vă mai amintiţi? Gaşca de zvonaci, responsabili cu dezinformarea populaţiei, în prag de alegeri, trâmbiţa încă din campania trecută că, dacă va câştiga Radu Cristian Primăria, vor pleca toţi coreenii din DMHI, iar şantierul se va închide.

      Aceiaşi maeştri în intoxicări nu au ratat ocazia nici când am inaugurat reţeaua de gaze, acum trei ani. Spuneau, atunci, că nu am adus gazele în Mangalia şi că, de fapt, am îngropat o butelie. Nici asta nu vă mai amintiţi?

      Poate, în schimb, vă amintiţi când ţipau prin tot oraşul, acum vreo doi ani, că am demolat stadionul ca să ne facem vile. Ia vedeţi, a dispărut undeva stadionul?

      Cu siguranţă nu aţi uitat nici celebrul moment al refugiaţilor, acum un an, atunci când bravii noştrii consilieri cereau locuitorilor oraşului să se baricadeze în case, că le aduce primarul sirienii peste ei. Ei bine, stimate domn, trăim un deja vu. Asemenea intoxicări nu mai sunt, de mult, o noutate pentru cetăţenii oraşului, iar cine crede că-i mai poate păcăli, se înşeală amarnic.

     Şantierul este la locul lui, taxele sunt aceleaşi. Terenul pe care ni-l disputăm cu Limanu este format din docurile uscate şi un mal de nisip, la malul mării. Niciuna dintre cele două suprafeţe (aprox. 30 şi nu 50 de ha), nu este impozabila. Şi încă ceva: procesul va merge în continuare, la Curtea de Apel. De altfel, toate procesele câştigate în ultimii trei ani de Primăria Mangalia (prin care am recuperat prejudicii de milioane de euro) s-au câştigat în apel.

      Cinematograful Pescăruş şi Grădina de vară „Farul” au aparţinut de RADEF până anul trecut, când am reuşit să le trecem în administrarea municipalităţii. Am început demersurile în acest sens încă din 2013 şi abia după doi ani de memorii şi audienţe la toţi miniştrii, am reuşit să transferăm cele două imobile. Este adevărat că acum arată deplorabil, dar aceasta este starea în care le-am găsit încă din 2012. De atunci până acum nu puteam intra acolo pentru că nu ne aparţineau. Le-am dat numeroase amenzi, dar cine să le plătească? Consiliul de Administraţie al RADEF nu s-a mai întrunit din 2012 şi abia anul trecut au reuşit să se întrunească, special la solicitarea Primăriei Mangalia, pentru a ne transfera cele două active.

      În prezent facem expertiza tehnică pentru a stabili dacă mai putem folosi zidurile cinematografului sau dacă va trebui refăcut de la zero. Oricum, acolo va fi tot cinema, iar Grădina de vară va fi modernizată cu fonduri UE. Totuşi, ar trebui să vedem de ce s-a ajus aici? Să ne uităm puţin în anii din urmă şi să vedem cum şi-au bătut joc foştii edili de cele două centre de petrecere a timpului liber. În loc să le modernizeze şi să le menţină destinaţia, le-au transformat în cârciumi, discoteci şi în cele din urmă le-au abandonat.

      Gardurile vii şi spaţiile verzi au dispărut? Îmi pare rău să vă contrazic, dar în ultimii trei ani, suprafaţa de spaţiu verde din municipiul Mangalia chiar s-a extins, iar odată cu inaugurarea Parculul Evergreen vom fi chiar în top la nivel judeţean. Încă de acum trei ani, am început un proces complex de reamenajare a spaţiilor verzi din faţa blocurilor.

      La început, populaţia nu a văzut cu ochi buni această acţiune, dar pe măsură ce apăreau primele rezultate, oamenii şi-au schimbat percepţia, iar acum primim nenumărate cereri în acest sens. Mai întâi, am îndepărtat acei boscheţi uscaţi şi inestetici, care deveniseră adevărate focare de infecţie. Am găsit acolo de la şobolani şi pisici moarte, până la şerpi şi alte vieţuitoare. Chiar locatarii blocurilor respective au fost martorii acelor scene de coşmar. Ulterior, am tratat pământul contra buruienilor şi am instalat sistemul de irigaţii. Apoi s-a plantat gazon şi plante perene.

      Toamna trecută, am plantat peste 300 de copaci, diverse specii, în mai multe zone din oraş. Atenţie: am plantat copaci şi plante perene, nu ca foştii primari care plantau panseluţe de câteva ori pe ani, să aibă cum să treacă banul public din buzunarul public în buzunarul propriu. În curând vom extinde suprafaţa de spaţii verzi, prin darea în folosinţă a parcului Evergreen, pe care îl facem pe locul fostei staţii de betoane COMCM. Cu alte cuvinte, în loc de praf şi poluare, noi am adus plante şi aer curat.

      Subiectul cu naşterile ţine exclusiv de Spitalul municipal, dar bineînţeles că primarul este de vină şi pentru asta. Din câte am înţeles, nu se putea acorda asistenţă la naştere în acel interval orar pentru gravidele care nu erau ţinute sub observaţie de un medic. Adică, procentual, sub 10%. Între timp, au fost scoase la concurs mai multe posturi de moaşe şi medici specialişti. Dacă nu s-a prezentat cineva la acele concursuri, cu siguranţă tot primarul trebuie să răspundă…

      Cu respect,

      Romulus Dumitrana.


MangaliaNews.ro, 26.02.2016.





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


4 COMENTARII

  1. Dle Dumitrana, nici nu stiu daca sa va multumesc pentru ca mi-ati raspuns ori sa-mi multumiți pentru ca v-am urcat mingea la fileu.
    A fost un comentariu al meu de pe telefon la sondaj si prima mea remarca a fost ca ar fi bine ca majoritatea din CL sa fie de aceeasi culoare politica cu primarul pe care il vor alege.

    Poate nu ati remarcat, nu critic pe cineva anume, ci pe toti.
    Si critic asta: trec zilnic pe faleza si nu se face nimic. Nu ma intereseaza motivele, imi place vara ca-i cu turiști, dar imi place sa ma bucur de faleza si toamna, iarna, primavara.
    Am vazut la tv ca primăria a trebuit sa aloce bani de la bugetul local pentru ca fondurile europene s-au retras pentru ca lucrarea nu s-a finalizat pana la 31 Decembrie 2016. A fost un plan, nu s-a respectat. Am vazut ca din cauza conflictelor politice “grupurile” politice s-au sabotat unele pe altele. Am participat la 2-3 ședințe de consiliu ca spectator si am remarcat ca se depune mai mult efort in contrari, decat pe o planificare benefica.

    Ati investit 20 milioane de eur?
    20 milioane sunt multi bani. Foarte multi. Am fi putut beneficia mai intelept de ei.
    In spatele casei mele se afla ruinele Callatis pe care le-ati împrejmuit cu un gard de metal sa nu se mai vada din strada mizeria si faptul ca nu s-au conservat. Peste noapte la fereastra mea a aparut un gard, mi-a întunecat casa. Noaptea vântul il trosnește de zici ca au inceput bombardamentele in ’44.
    Am inteles, am zis ca poate se lucreaza si apoi va fi frumos. De 2 ani ma trezesc cu fata la gard, inainte bătea soarele.
    Si Dvs imi spuneti ca ati investit din cele 20 milioane eur in ce? In muzeu, in parcuri care nu exista inca daca nu le plătim cu bugetul primăriei (asa zice intr-o ședinta, ati aprobat 900 milioane sau nu stiu cat) ?
    Nu stiu ce inseamna centre de informare turistică. Cutiile alea pe care urinează câinii? Cui folosesc?
    20 milioane eur?
    Faleza mea e tot distrusa. Gardul care ascunde sălbăticia din ruinele Callatis costa mai mult decat daca se lucra la ele.
    Aveam niște trandafiri in fata blocului, au venit si i-au scos, au pus gazon care s-a uscat si acum e mocirla.
    Erau copaci, erau garduri vii prin oras. Probabil ati mai pus spatiu verde pe câmp sau in alta parte pentru ca in oras nu mai e. La ce-mi folosește Evergreen dupa calea ferată daca inima si activitatea orașului e in centru?
    Da, imi place portul turistic. Si cladirea Clubului Nautic. S-au dus si aici din cele 20 milioane eur, ziceți.

    Eu critic ceva prost facut si raspunsul asta vrea sa-mi ia fata arătându-mi alte lucruri. In limbajul hoților se numeste “a tine tira”. Aia 20 milioane eur ar fi trebuit investiți in proiecte care sa aducă alte 20 milioane eur, daca nu pe an macar sa se amortizeze in primii 3-4 ani.

    Cat despre problema cu maternitatea, o fi spitalul privat si nu stim noi. Ca primăria o fi vreo instituție cârpa a orașului de nebăgat in seama.
    Este înjositor, la Mangalia nu poti naste decat programat prin cezariana sau daca i se nimerește unei gravide sorocul intre orele 8:00-14:00.

    Nu ma intereseaza justificările. Nici nu ma intereseaza ca intai s-a pus gazon pe sensul ala si a doua zi s-a scos sa se pună dale de piatra. Nu critic asta pentru ca nu am datele, poate mana de lucru si materialele au fost gratis. Ori nu s-au plătit din greșeala executantului.
    Nici nu critic ca am vazut pe unii plantând pomi, iar a doua zi i-au scos pentru ca primăria a uitat ca a vandut terenul. Nu critic pentru ca nu am datele, poate cel care a gresit a plătit pomii distruși si mana de lucru a fost poate gratis.
    Poate ca nu a fost niciun prejudiciu sau s-a recuperat, dar cam cata credibilitate pentru capabilitate ati transmis cu astea.
    O fi adevarat ce spuneti, dar Aleea Teilor tot zona de razboi este. Stați liniștiti pentru ca nu a venit inca vara?
    Eu nu am voie sa ma bucur de faleza pe care m-am îmbătat la majorat? Am facut majoratul la Astra, din cate imi amintesc cand ne-am îmbătat ne-am intins pe structura aia de ciment si pietre care se întindea pe toata faleza.
    O fi fost echipa asta Chuck Norris, dar sincer cand am revenit in 2012 in Mangalia dupa multi ani de Bucuresti eram mândru de orașul meu si pozam totul, postam pe internet sa fac toti cunoscuții sa petreacă in “cel mai frumos oras din tara, cu adevarat european”. Nu stiu cine a fost capabil in trecut sa dea fata blocurilor, sa faca trotuarele, sa pună florile, sa spele străzile si trotuarele, etc. Orașul era frumos si am foldere de poze sa arat.
    Nu laud pe cei vechi, poate ca au facut găuri mari pentru asta, ori poate ca erau bani mai multi (mai multi decat 20 milioane).
    Dar in 2012 orașul era cum era si acum nu mai e. Pot fi justificări, dar astea nu folosesc. Cine nu e capabil de soluții are justificări.

    Nici nu am spus ceva despre primar. Ci despre circul si razboiul abject din consiliu. Hai sa auzim de bune, nu ca sparg aia gheata cu lopata in Evergreen pentru ca nu s-a gandit nimeni la o scurgere.

  2. Eu critic ceva prost facut si raspunsul asta vrea sa-mi ia fata arătându-mi alte lucruri. In limbajul hoților se numeste “a tine tira”. Aia 20 milioane eur ar fi trebuit investiți in proiecte care sa aducă alte 20 milioane eur, daca nu pe an macar sa se amortizeze in primii 3-4 ani.

    Cat la problema cu maternitatea, o fi spitalul privat si nu stim noi. Ca primăria o fi vreo instituție cârpa a orașului de nebăgat in seama.
    Este înjositor, la Mangalia nu poti naste decat programat prin cezariana sau daca i se nimerește unei gravide sorocul intre orele 8:00-14:00.

    Nu ma intereseaza justificările. Nici nu ma intereseaza ca intai s-a pus gazon pe sensul ala si a doua zi s-a scos sa se pună dale de piatra. Nu critic asta pentru ca nu am datele, poate mana de lucru si materialele au fost gratis. Ori nu s-au plătit din greșeala executantului.
    Nici nu critic ca am vazut pe unii plantând pomi, iar a doua zi i-au scos pentru ca primăria a uitat ca a vandut terenul. Nu critic pentru ca nu am datele, poate cel care a gresit a plătit pomii distruși si mana de lucru a fost poate gratis.
    Poate ca nu a fost niciun prejudiciu sau s-a recuperat, dar cam cata credibilitate pentru capabilitate ati transmis cu astea.
    O fi adevarat ce spuneti, dar Aleea Teilor tot zona de razboi este. Stați liniștiti pentru ca nu a venit inca vara?
    Eu nu am voie sa ma bucur de faleza pe care m-am îmbătat la majorat? Am facut majoratul la Astra, din cate imi amintesc cand ne-am îmbătat ne-am intins pe structura aia de ciment si pietre care se întindea pe toata faleza.
    O fi fost echipa asta Chuck Norris, dar sincer cand am revenit in 2012 in Mangalia dupa multi ani de Bucuresti eram mândru de orașul meu si pozam totul, postam pe internet sa fac toti cunoscuții sa petreacă in “cel mai frumos oras din tara, cu adevarat european”. Nu stiu cine a fost capabil in trecut sa dea fata blocurilor, sa faca trotuarele, sa pună florile, sa spele străzile si trotuarele, etc. Orașul era frumos si am foldere de poze sa arat.
    Nu laud pe cei vechi, poate ca au facut găuri mari pentru asta, ori poate ca erau bani mai multi (mai multi decat 20 milioane).
    Dar in 2012 orașul era cum era si acum nu mai e. Pot fi justificări, dar astea nu folosesc. Cine nu e capabil de soluții are justificări.

    Nici nu am spus ceva despre primar. Ci despre circul si razboiul abject din consiliu. Hai sa auzim de bune, nu ca sparg aia gheata cu lopata in Evergreen pentru ca nu s-a gandit nimeni la o scurgere.

  3. Dle Dumitrana,

    Daca nu imi atrageați atenția asupra sumei de 20 milioane de eur pe care le pretindeți că le-ați investit în Mangalia poate că nu aș fi fost atât de indignat.
    Ați enumerat proiectele în care s-au investit și prin această enumerare nu ați făcut decât să subliniați incapabilitatea de a fi gestionat aceste fonduri.

    Callatis – Istorie la Marea Neagra, adică site-ul arheologic din spatele blocului meu, l-ati împrejmuit cu un gard de metal care este mai costisitor decat valoarea reală a lucrărilor din el, l-ați împrejmuit să nu se mai vadă mizeria.
    Pe gardul cu fața la stația de maxi-taxi este un mare afiș cu proiectul (conform legii) prin care se specifica începutul lucrărilor în Aprilie 2014 si cu termen de finalizare la 31 Decembrie 2015 (au trecut 2 ani!), in valoare de aproximativ 12.500.000 lei (12,5 miliarde vechi). In cei doi ani care au trecut cu gardul pus nu s-a realizat decat o groapă care a fost lăsată așa, o imagine deplorabilă. Și aceasta groapa s-a facut acum in 2016, pentru că urmează alegerile.
    Vă lăudați că ați investit din cele 20 milioane eur și în acest proiect. Proiectul a avut aceeași soartă ca parcul Evergreen: nu a fost finalizat la timp, ceea ce ar trebui să atragă retragerea finanțării conform reglementărilor investițiilor din UE, astfel dacă dorim proiectul încheiat pe viitor se va finaliza din bugetul local. Ceea ce s-a și aprobat în Consiliul Local.
    Nu înțeleg logica cu care vă lăudați cu un alt fiasco ca să distrageți atenția de la altul (Aleea Teilor care se afla în discuție). Acest gest evidențiază incapabilitate.

    Parcul Evergreen – știm toți soarta lui. Nerespectarea termenului de execuție a atras retragerea fondurilor europene și acum nota de plată o suportă bugetul local.

    Aleea Teilor – ca o zonă de război. Nu mă aștept să vă fie rușine. Ilogic este că fiind în discuție incapabilitatea de a executa acest proiect exact pe acesta îl dați exemplu de investiție. Trăiți în realitate sau în propriul delir?

    Clubul Nautic – finalizat. E o clădire. Inutilă. Clădirile se fac pentru a fi folosite.

    Centre de Informare Turistică – nici nu știu ce sunt – atât de utile sunt mangaliotului. Bănuiesc că sunt cutiile acelea similar celui de lângă muzeu, iar în stațiuni sunt încadrate în incinte; în peste 80% din an nu sunt funcționale. Problema de inutilitate a lor nu ar fi ca există, ci că nu au ce să informeze. I-ar trimite pe turiști la site-ul Callatis, ori la evenimente organizate pentru turiști, dar acestea nu există. Decât în lista investițiilor dumneavoastră în valoare de 20 milioane de eur.

    Turismul e funcțional atunci când turiștii rămân cu amintiri după sejur. Nu am făcut nimic să oferim amintiri turiștilor cu caracteristică regională. În Neptun e parastas, nu există enterteinment estival, nu mai există un spectacol, nu se fac concerte, nici măcar discoteci sau cluburi.
    Paranteză: Pe Liberty Parade l-am inventat si sponsorizat eu când locuiam la București si l-am pus in practică cu Cristi Nițu care era pe atunci la Radio 21, l-am numit la început Love Parade ca cel de la Berlin. A trebuit sa i se schimbe numele datorită copyright-ului. De asemeni și Folk You din 2 Mai, cu Pitiș și Fly (Marius Tucă), pe o scenă făcută din dulapi de lemn. Nu amintesc pentru făloșenie, ci ca să exemplific că se pot face tradiții de zonă și fără cele 20 milioane eur. Banii aceștia ar fi transformat sudul litoralului in turism funcțional.
    Pentru asta trebuiește know-how; din modul în care ați justificat incapabilitatea de a finaliza proiectele, atragând daune pentru bugetul orașului Mangalia, ați dovedit că nu vă pricepeți nici la justificări. Din păcate legea nu permite să răspundeți financiar pentru daunele aduse Mangaliei, adecătelea să vi se impute personal, Dvs si toti ceilalți responsabili.

    Ați fost incapabili, acum Mangalia plătește!

Leave a Reply