Site icon Mangalia News

Mangalia, îngenuncheată de un nou “război” – pierderi de milioane de euro. Cine achită nota de plată?

mangalia_aleea_teilor

CUGET LIBER: Municipiul Mangalia riscă să intre într-un nou blocaj administrativ. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii zece ani, disputele politice din Consiliul Local, interesele şi jocurile electorale au săpat tranşee adânci pe obrazul oraşului. Că vorbim de ultimul mandat al lui Iorguş, descălecatul haotic al lui Tusac sau de „domnia“ lui Cristian Radu, lucrurile s-au desfăşurat după acelaşi tipar păgubos în care administraţia a fost blocată de taberele beligerante. 

Cam ca peste tot, consilierii locali adverşi, sub presiunea viitoarelor alegeri, caută să paralizeze proiectul primarului pentru a avea muniţie electorală. De partea cealaltă, primarii sunt impulsionaţi să angajeze bugetul local în cheltuieli doar pentru a avea ce panglici să taie în campanie.
Dacă pe mandatul lui Tusac, oamenii au îndurat frigul în case, iată că acum această problemă s-a rezolvat, însă mangalioţii asistă neputincioşi la un alt circ: proiectele europene demarate în oraş, care au răscolit toată urbea, s-au blocat. Şi de aici încolo curge cu acuze…
Mai exact, este vorba despre trei proiecte europene: „Parcul Evergreen” (10,5 milioane lei), „Aleea Teilor” (8,5 milioane lei) şi „Callatis, istorie la malul Mării Negre” (12,5 milioane lei), care aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015. După această dată, Uniunea Europeană nu mai decontează niciun cent. În aceste condiţii, Primăria mai are la dispoziţie încă 6 luni (până la 30 iunie 2016) să finalizeze restul proiectului din resurse proprii. Dacă nici până la această dată investiţia nu este realizată 100%, atunci autoritatea locală va trebui să restituie fiecare bănuţ pe care l-a cheltuit din fonduri europene.
Problema la Mangalia este că lucrările au început, s-a cheltuit o parte din banii europeni, însă termenul de 31 decembrie nu poate fi fezabil. Aşa că primarul Cristian Radu le-a solicitat consilierilor locali să voteze continuarea proiectelor cu bani de la bugetul local şi extinderea perioadei de execuţie. Surpriză însă! Sau nu! Cei mai mulţi consilieri locali nu au fost de acord, aşa că au sabotat şedinţa de Consiliu neprezentându-se.

„Trebuie să returnăm UE 5 milioane euro“

Continuarea, în cugetliber.ro, 15.12.2015.



Exit mobile version