Site icon Mangalia News

Balcerowicz: Uitaţi de euro, de FMI sau de TVA. Singura soluţie de creştere sunt antreprenorii

„UITAŢI-VĂ LA GRECIA ŞI VEDEŢI CE ÎNSEAMNĂ SĂ INTRI NEREFORMAT ÎN ZONA EURO“!

Leszek Balcerowicz, 68 de ani, arhitectul terapiei de şoc din Polonia anilor ’90, spune că singura soluţie de dezvoltare pentru România este impulsionarea antreprenoriatului, mai ales a întreprinderilor mici, care să creeze locuri de muncă.

Nici introducerea euro, nici fondurile europene, nici FMI şi nici chiar stimuli fiscali precum reducerea TVA sau a contri­buţiilor sociale nu sunt atât de importante în economia românească precum crearea unui mediu favorabil pentru antreprenori, crede Leszek Balcerowicz, fost ministru de finanţe în Polonia (septembrie 1989 – decembrie 1991 şi 1997-2000) şi fost guvernator al Băncii Poloniei (2001 şi 2007).

„Condiţiile pentru business sunt cruciale. Imediat ce le veţi îmbună­tăţi veţi vedea cum creşterea economică accelerează. Euro nu este un substitut pentru reforme. Euro nu vă va rezolva problemele, mai ales că sunt probleme structurale. Uitaţi-vă la Grecia şi vedeţi ce înseamnă să intri nereformat în zona euro“, a spus Balcerowicz într-un in­terviu acordat Ziarului Financiar la sfârşitul săptă­mânii trecute. De asemenea, Balce­rowicz a spus că sunt importante şi fondurile UE, dar de asemenea acestea nu înlocuiesc reformele structurale.

„România a făcut progrese importante pentru consolidarea fiscală în ultimul an, a redus deficitul bugetar sub 2%, mai bine de­cât în Polonia. Aceste realizări trebuie con­solidate şi nu slăbite, cu toate că la anul veţi avea alegeri, pentru că disciplina fiscală este fundamentul pentru creşterea econo­mi­că pe termen lung“, apreciază profesorul polonez.

Mai mult, AICI. 27.05.2015.

Exit mobile version