Site icon Mangalia News

Ce câştigă şi ce pierde Constanţa după marea DESCENTRALIZARE

Preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi primarii vor primi puteri sporite, preluând o serie de atribuţii ale ministerelor, potrivit legii descentralizării, pentru care Guvernul Ponta şi-a angajat răspunderea în Parlament.

Aflat la primul mandat de deputat în Parlamentul României, constănţeanul Mircea Titus Dobre de la PSD, a fost cel care a depus 1.724 de amendamente, din cele 2004 înregistrate pentru această lege. El a declarat că nu toate amendamentele îi aparţin.
„Am fost desemnat să le depun eu deoarece am calitatea de secretar al Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaţilor. Amendamentele cuprind completări făcute împreună cu colegii mei din comisiile de specialitate, deoarece au existat mai multe erori materiale constatate în anexe şi ne dorim ca totul să fie bine. Un exemplu în acest sens, unde a fost găsită o eroare materială, era Palatul Copiilor. Acesta ar trebui transferat în subordinea Consiliului Judeţean şi nu al Consiliului Local. Alte amendamente din cele depuse au fost adunate atât de mine, cât şi de colegii mei din teritoriu”, a declarat deputatul Mircea Titus Dobre. El a mai adăugat că, în forma nouă, nu vor mai fi descentralizate Porturile şi Poliţia.
Revenind la descentralizare, aşa cum arată legea asumată de Guvern, în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii de-concentrate de la ministere. Autorităţile locale vor prelua atribuţii în domenii precum transport, sănătate, agricultură, mediu, turism, sport sau cultură. Instituţiile coordonate de consiliile judeţene vor emite avize în aceste domenii, vor avea acces la baze de date şi vor prelua un patrimoniu consistent de terenuri şi clădiri. Finanţarea instituţiilor transferate va fi asigurată de la bugetul de stat.
Ce pierd ministerele
Conform legii descentralizării, Ministerul Mediului va pierde agenţiile judeţene pentru protecţia mediului care eliberează autorizaţiile de mediu, necesare pentru orice afacere. De asemenea, autorităţile locale vor primi administrarea, dar nu şi proprietatea plajelor turistice, maritime, fluviale, ale râurilor, pădurilor şi ale lacurilor de acumulare.
De la Ministerul Agriculturii vor fi transferate în subordinea autorităţilor locale direcţiile agricole judeţene. Acestea au printre atribuţii eliberarea certificatelor de conformitate pentru legume şi fructe sau autorizarea şi eliberarea licenţelor pentru depozitele de cereale. În plus, acestea pot decide scoaterea terenurilor din circuitul agricol.
În ceea ce priveşte Ministerul Educaţiei, autorităţile locale vor prelua organizarea reţelei şcolare de învăţământ tehnic şi profesional. Totodată, autorităţile locale vor prelua palatele şi cluburile copiilor şi cluburile sportive şcolare. Conform legii descentralizării, Ministerul Culturii va transfera în subordinea autorităţilor locale direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, care decid dacă proiectele de urbanism respectă prevederilor legale privind patrimoniul şi se ocupă de clasarea monumentelor istorice. De asemenea, autorităţile locale vor prelua şi imobilele care reprezintă săli sau grădini de spectacol.
Ministerul Sănătăţii va pierde direcţiile judeţene de sănătate, care vor trece sub autoritatea consiliilor judeţene. Totodată, vor fi transferate şi centrele judeţene de aparatură medicală, centrele de diagnostic şi tratament, adică fostele policlinici fără plată, şi centrele medicale şi ambulatorii de specialitate (fostele policlinici cu plată).
În domeniul turismului, unităţile teritoriale pentru promovarea turismului vor trece de la Ministerul Economiei la consiliile judeţene. Aceste agenţii autorizează hotelurile, motelurile şi pensiunile şi se ocupă de clasificarea acestora. De asemenea, se ocupă de autorizarea restaurantelor, grădinilor de vară, barurilor sau altor unităţi de alimentaţie din staţiunile turistice. În schimb, autorităţile locale se vor ocupa de autorizarea cluburilor sau a cazinourilor.
De la Ministerul Tineretului şi Sportului vor trece sub autoritatea locală direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, bazele sportive şi de tineret, taberele şcolare şi centrele de agrement, cluburile sportive şi casele de cultură ale studenţilor.
Potrivit documentului, termenul pentru predarea-preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării este de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Carmen MOCANU, Cugetliber.ro, Joi, 21 nov.2013.

Exit mobile version