Site icon Mangalia News

Jale mare în pieţele constănţene: Preţurile la legume au explodat

Odată cu venirea primăverii, dar şi cu începerea postului, constănţenii dau iama în pieţe în căutare de legume şi fructe proaspete. Anul acesta însă vor trebui  să-şi pună pofta în cui sau să se gândească de două ori înainte să dea 5 lei pe o salată, 10 lei pe un kilogram de spanac şi 8 lei pe kilogramul de roşii.

Legumele de primăvară sunt atât de scumpe încât abia de te poţi apropia de ele. Tarabagii spun că de vină este iarna grea pe care am avut-o şi se aşteaptă ca preţurile să mai crească. Nu le convine nici lor căci din cauza preţurilor foarte mari nu le merg vânzările. Oamenii vin şi cumpără strictul necesar, nu îşi mai umplu sacoşele.
În Piaţa Griviţei, tarabele care înainte gemeau de legume de sezon sunt acum pe jumătate goale. Comercianţii care s-au descurcat să se aprovizioneze cu marfă de import sunt în piaţă. Micii producători au venit doar cu câteva verdeţuri. „Înafară de ceapa verde toată marfa este din străinătate. Roşiile sunt de Italia, salata şi ridichile la fel. Ardeii graşi de Spania, ciuşca este bulgărească, toate sunt aduse. La noi nu s-au făcut. Acum două săptămâni era zăpada aia mare şi gerul ăla cum-plit. De unde legume româneşti? Cine ştie când or mai apărea anul ăsta”, ne-a zis o precupeaţă.

Tarabe cu legume de import
Pe taraba ei roşiile „foarte gustoase” sunt 10 lei kilogramul, castraveţii cornişon sunt tot 10 lei, ardeii graşi 12 lei, ardeii kapia 12 lei, salata 4,5 lei şi ridichile „foarte fragede” 4 lei. În rest, jale mare: ridichile albe costă 10 lei, cinci fire de ceapă verde într-o legătură 1,5 lei, ciuşca bulgărească 1,5 lei. Vizavi, o altă precupeaţă ne îmbie să cumpărăm spanac. Îl dă cu 7 lei kilogramul. „Este gata curăţat, pentru femeile ocupate. Îl aşez în pungi de un kilogram, dar pot să pun cât vrea fiecare”, ne spune femeia. Speră ca până după-amiază să termine cei trei saci pe care i-a adus la piaţă. „E mai bun decât cel la pungă, pe care îl găseşti congelat la supermarket. Şi ăla iese la 10 lei kilogramul”, ne mai strigă vânzătoarea.

Mai ieftin la supermarket
Femeia ştie ea ce ştie, căci multe din legumele şi fructele din piaţă sunt acum mai ieftine în marile magazine. Doar şi ei tot de acolo se aprovizionează. De exemplu, la supermarket-ul din centrul oraşului roşiile sunt 6,5 – 7 lei kilogramul, ardeii graşi sunt 10 lei, iar cei kapia 9 lei. Castraveţii se vând cu 7-8 lei kilogramul, ridichile cu 3 lei, salata cu 4 lei.

Oamenii cumpără şi ei ce pot: „Anul trecut pe vremea asta ridichile erau 2- 2,5 lei, salata 3 lei, spanacul 5 lei. Acum sunt dublu. O să ajungem să dăm ca acum doi-trei ani 4 lei pe o legătură de usturoi. Nici nu poţi să zici că iei şi tu să îţi faci o salată sănătoasă. Iei puţin, cât să îţi faci pofta şi apoi tot la cartofi ne întoarcem”, ne zice necăjită o bătrânică studiind preţurile din piaţă. „A început postul, dar legumele sunt mai scumpe decât carnea. Mai repede iei un pui cu 8 lei kilogramul şi faci două feluri de mâncare, decât să dai mai multe de 10 lei pe câte un kilogram de roşii, castraveţi, ardei şi să-şi faci o salată. Bătrânii nu îşi mai permit să mănânce bine”, mai spune femeia îndepărtându-se cu sacoşa goală.

Cuget liber, Sambata, 03 Martie 2012. Autor : Andreea PERHAIŢĂ .

Exit mobile version