Dispar intermediarii din pieţe? Legea „de la furcă la furculiţă” sprijină producătorii locali

0
747

farmec.ro
carturesti.ro%20

Se tot discută în ultima vreme că producătorii autentici de legume şi fructe nu au loc la tarabele din pieţe şi că preţurile nu scad pentru că marfa provine în mare parte din import. O recentă Ordonanţă de Urgenţă vine să clarifice modul în care se comercializează produsele în pieţe şi care se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.

Vorbim despre aşa-zisa ordonanţă „de la furcă la furculiţă” care reglementează comerţul produselor obţinute în gospodăria proprie, direct la consumator. Pentru producătorii care nu dispun de mijloace digitale, internet sau de cunoştiinţe de operare, tot taraba sau poarta casei rămân modalităţile la îndemână prin care îşi pot vinde direct produsele.

„Am vândut zece ani în piaţa Tomis trei, dar de când mi s-a îmbolnăvit bărbatul nu mai are cine să mă ajute şi atunci vând marfa direct din poartă. E bine că stau la şosea şi am zilnic cumpărători. Am un solar şi vând roşii, castraveţi, ardei, mai am şi câţiva pomi fructiferi, nu mă îmbogăţesc, dar mai strâng un ban pentru la iarnă”, ne-a mărturisit Aneta Tudor, gospodar din Valu lui Traian.

Un alt producător constănţean care-şi vinde marfa în cartierul Tomis Nord, la un chioşc stradal spune că vine sezonier, din mai până în septembrie, pentru că mai mult nu produce. „Vindem marfa a cinci, şase producători locali şi a noastră. Singuri nu am putea face faţă cererii mari zilnice. Preţurile le avem mai mici decât la piaţă, pentru că luăm marfa direct de la producători. Sunt fructe şi legume din judeţul Constanţa, sunt cu gust, proaspete, nu ne batem joc de cumpărători. Nu am auzit de Ordonanţă şi nu ştiu cum ne-ar fi de ajutor, dar dacă este spre binele micilor producători, atunci e binevenită”, ne-a declarat Tudor I., producător legume-fructe.

Legea „de la furcă la furculiţă”, în beneficiul producătorilor şi consumatorilor

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea, în cugetliber.ro.



piese-auto-mangalia.ro

farmec.ro


Leave a Reply