Site icon Mangalia News

În Săptămâna Protecției Civile – Ziua porților deschise, la Secția de Pompieri din Neptun și activități de instruire în școli și lăcașurile de cult | Pe 1 martie, Miercurea alarmelor, exercițiu de alarmare publică

În fiecare an, pe 28 februarie, aniversăm Ziua Protecţiei Civile din România, dată la care, în anul 1933, prin Decretul Regal nr.468, se aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene” având ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului”.

Prin prevederile sale, regulamentul detaşează apărarea pasivă de apărarea activă. Acest moment este considerat data de naştere a protecţiei civile în România. Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi, în anul 1978, apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de „protecţia civilă”.

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecţiei civile în care sunt stipulate atribuţiile acestor structuri. În prezent, Protecţia Civilă este reglementată prin Legea 481/2004 republicată în 2008.

Protecţia Civilă este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratele judeţene şi constă în: identificarea riscurilor existente în raioanele de intervenție; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate etc.

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța sărbătoresc Săptămâna Protecției Civile prin o serie de activități.

Printre evenimentele organizate menționăm:

De asemenea, pe întreaga perioadă a Săptămânii Protecției Civile, cu ajutorul mass-media locale, vor fi difuzate materiale video referitoare la comportamentul populației recomandat înaintea, pe timpul și după producerea unei situații de urgență și doresc să le mulțumesc jurnaliștilor pentru sprijinul acordat în acest demers.

Protecţia civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii, un element de bază al societăţii moderne.

Această zi importantă ne oferă un nou prilej pentu a constientiza că, în fața unei situații de urgență, trebuie să reacționăm calm, cu responsabilitate, să știm cum să ne protejăm și, în același timp, să îi ajutăm pe cei aflați în pericol.

Sursă foto: arhivă.

Exit mobile version