Site icon Mangalia News

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! | Serial, episodul 1 – Despre Cura balneară cu apă sulfuroasă și indicațiile ei terapeutice

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate! – un serial realizat de redacția Mangalia News, în colaborare cu Biroul de Management al Calității Serviciilor Medicale din cadrul instituției balneare.

Episodul 1: Despre Cura balneară cu apă sulfuroasă, indicațiile și efectele sale terapeutice și mecanismele farmacodinamice

Datorita proprietăților curative, apele sulfuroase sunt folosite atât în cura internă, cât și în cea externă. In afara factorilor naturali specifici, statiunile permanente, așa cum este Mangalia, sunt dotate si cu bazine de balneatie, indicate pentru cura externă.

Toate instalatiile balneotehnice necesare captarii, transportului, utilizarii terapeutice a factorilor naturali sunt adecvate metodologiilor in vigoare, de aplicare terapeutică a acestor factori. Sunt stabilite si respectate perimetrele sanitare și hidrogeologice de protectie ale surselor de factori naturali, pentru a nu exista elemente ce ar putea polua microclimatul si factorii naturali de tratament.

Sursele de apa termominerala sunt reprezentate prin două foraje hidrogeologice care deschid orizontul acvifer localizat în calcarele sarmatiene.

Apele minerale sunt sulfuroase, clorurate, sodice, hipotone.

Apele sufluroase contin minim 1mg H2S, HS, S sau tiosulfati la litru sau complexe coloidale sulfuroase. In apele sulfuroase, sulful se gaseste sub mai multe forme: hidrogen sulfurat liber, grupe sulfhidrice, acizi polisulfhidrici.

Apele sulfuroase au proprietatea de a vindeca numeroase afectiuni, prin continutul de hidrogen sulfurat, care este singurul compus al sulfului care se absoarbe prin piele, plaman, si pe cale digestiva, eliminandu-se prin piele, intestin si rinichi. Cura externă cu ape sulfuroase se bucura de o larga utilizare in statiunile balneoclimaterice din țara noastră.

Efectul terapeutic al apelor minerale sulfuroase în cura externă este rezultanta a cel puțin 3 factori ce isi insumează actiunea farmacodinamică: temperatura apei, compozitia biochimică a apei, miscarea corpului sau a segmentelor acestuia in conditii hidrostatice particulare.

Mecanismul esential farmacodinamic este „îmbibarea” epidermei cu apa minerala, imbibare urmata de o resorbtie tardiva si gradata. Hidrogenul sulfurat și apa minerala difuzeaza rapid prin piele, iar sulfatii din apa sunt preluati de piele de 150 de ori mai rapid decat sulful coloidal. Baile sulfuroase cresc capacitatea de reducere a pielii; pielea se imbogateste in grupe SH, iar excitabilitatea receptorilor cutanati este modificatade mantaua de sare depozitat in piele. S-a constatat că băile sulfuroase ridică pragul pentru durere, efect ce poate fi explicat pe baza migratiei calciului din straturile profunde catre suprafata epidermului, in cursul băii sulfuroase. Acestea cresc sensibilitatea receptorilor pentru cald si reduc sensibilitatea receptorilor pentru rece.

Cura balneară sulfuroasă realizată la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia duce la vasodilatatie cutanată, disparitia stazelor sanguine si la activarea circulatiei cutanate; deschide o parte din teritoriul capilar scurt circuitat, ajungand astfel la absorbtia prin piele a substantelor minerale din apa. Prezența în apa a unor componente modifica intensitatea resorbtiei sulfului din baie. Sulfații se resorb mai bine in prezența clorurii de sodiu, observatie importanta in terapia cu apa Mării Negre sau a lacurilor sulfatate, sarate, de liman sau continentale. Reflexele locale si eliberarea unor mediatori umorali (histamina, bradichinina etc) sunt mecanisme importante ce stau la baza efectului terapeutic al balantei sulfuroase.

Efectele farmacodinamice asupra pielii explica bunele rezultate obtinute prin baile sulfuroase in dermatoze si prurigouri. Mobilizarea apei si sarurilor minerale din depozitul cutanat, cu patrunderea apei in spatiile extracelulare subcutanate, se face foarte lent, astfel ca nu apar mecanisme de contrareglare acute.

In cura externa, din piele, apa si sarurile minerale se resorb foarte lent; ca urmare a contactului cutanat cu apele sulfuroase, aceste băi îsi găsesc indicatii terapeutice în afectiunile dermatologice.

Datorita activarii circulatiei locale, îndepărtarii straturilor superficiale ale pielii, desensibilizarii acesteia, reechilibrarii tonusului sistemului nervos periferic, se obtin rezultate foarte bune în vindecarea sau ameliorarea alergodermiilor, neurodermiilor, eczemelor.

Rezultate terapeutice deosebite s-au observat în cazul neuromialgiilor simple, maladiei artrozice si preartrozice, bolilor reumatismale inflamatorii cronice etc.

Trebuie făcută o atenționare specială pacienților nevrotici și reactivi, la care îmbăierea cu aceste ape poate agrava simptomatologia clinică, obtinându-se astfel rezultate contradictorii. Din aceste considerente, în practica medicală, în functie de gradul de excitabilitate al subiectilor, determinat în mod obiectiv, se folosesc proceduri hidroterapice diferentiate în intensitate.

Bazinul cu sulf reprezintă o procedură de hidrotermoterapie, la care se asociază sau nu exercitii de kinetoterapie. Bazinul cu sulf contine apa sulfuroasa la o temperatura de 32°-34°C. In bazin se poate efectua un program de kinetoterapie (colectiva sau individuala), coordonat de un asistent medical sau un kinetoterapeut, in functie de patologia prezentata si de recomandarile indicate in fișa de tratament.

Impărțirea pe serii a pacienților se face prin programatorul general.

Intretinerea/igiena este asigurată de personalul de curățenie, cu respectarea normelor in vigoare. Igienizarea bazinului se face prin spălare, folosind substante de curățenie si dezinfectante omologate de Ministerul Sănătății. Umplerea bazinului se face imediat dupa golire. Aerisirea/dezaburirea se face prin ventilatie naturală si mecanică. Intretinerea apei se realizează prin folosirea obligatorie a dușului de curățire, clorinarea tălpilor, aspirare, supraplin zilnic.

MN: Pentru programări / rezervări online, accesați balnear.net sau sunați la tel: 0241751337. Mai multe informații despre Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia puteți găsi AICI.

Sanatoriul Balnear Mangalia, Sănătate și Longevitate!

~ VA URMA ~


 Mangalia News, 12.12.2022.


Exit mobile version