Site icon Mangalia News

Silvana Cojocăraşu a reprezentat România cu brio, la „Noaptea albă a Poeziei” – cel mai important eveniment literar din sudul Italiei

Cel mai important eveniment literar din sudul Italiei, „Noaptea albă a Poeziei”, s-a desfăşurat între 2-5 septembrie 2022 în mai multe oraşe din regiunea Puglia. Centrele istorice din Ruvo, Molfetta, Giovinazzo şi Bari au devenit locul în care poezia contemporană s-a recitat în cele mai frumoase limbi literare şi dialecte din mai multe ţări. Organizatorii – Accademia delle Culture e dei Pensieri del Mediterraneo, alături de Ministerul Culturii din Italia, Regiunea Puglia, municipalitățile gazdă ale evenimentului și fundații private şi-au propus ca anul 2022 să devină o ediţie specială, cu participare internațională, după doi ani de restricţii, în care comunicarea nu s-a putut realiza decât prin platformele on-line. Succesul a fost răsunător, atât în rândul publicului, deschis, atent  și entuziast, cât și în presa din peninsulă.

Președintele Academiei și unul dintre cei mai importanți poeți contemporani din Italia, Nicola De Matteo, alături de colaboratorii săi, directorul artistic Gianni Antonio Palumbo,  poeţii şi criticii literari Vito Davoli, Assunta Spedicato, Elisabetta Stragapede, Angela Di Liso, Elena Diomede, Marta Pisani, precum şi invitații speciali ai acestei ediţii, scriitorul sicilian şi editorul Beppe Costa, poeta portugheză Maria Joăo Cantinho, scriitoarea Anna Santoliquido (tradusă în limba română, și admiratoare a iei românești) au ţinut să sublinieze că au dorit să realizeze un vis: Noaptea albă a Poeziei din acest an este extraordinară. Vă aşteptăm să ascultaţi poezie rară, într-o atmosferă învăluitoare, voci unice. Sunt aici editori, artişti şi poeţi, valori incontestabile în ţările pe care le reprezintă. O mare de poezie, plină de frumusețe și sunete. Puglia a devenit o vitrină a literaturii contemporane mondiale”.

Lecturile publice, desfăşurate în fiecare seară, inclusiv sub forma unor itinerarii istorice ale orașelor, au fost presărate cu momente artistice susţinute de artişti italieni. Pentru ediţia din acest an, organizatorii au venit cu ideea ca poeții participanți, alături de cărţile lor, să-şi poată prezenta ţara sau oraşul pe care-l reprezintă prin simboluri personale şi locale, creându-se astfel această „vitrină culturală”, expresie a diversităţii de culturi şi civilizaţii unite prin vocea Poeziei.

România a fost reprezentată de Silvana Cojocăraşu, care a suţinut lecturi publice din creaţia proprie în limbile română şi italiană, fiind deţinătoarea mai multor premii literare în Italia.

„Ca simboluri care să mă reprezinte şi să arate, în acelaşi timp, poezia locurilor de unde vin şi povestea mea în lume am ales, după îndelungă gândire, o ie din in ţesut la război şi cusută de mână, ce are mai bine de o sută de ani, a aparţinut străbunicii mele, născută în 1899 la Caracicola (Limanu de azi), un goblen cu motive româneşti lucrat de mama mea în copilărie, spre sfârşitul anilor ’50, precum şi mileuri lucrate cu migală de bunicile mele, în copilăria mea, printre poveşti despre lumea de altădată. Sunt mici simboluri care poartă amintiri şi spun, fiecare în felul lor, o poveste „cusută” de-a lungul generaţiilor familiei mele. Emoţia de a le trece, pentru prima dată, de pragul casei mele şi de le arăta lumii este copleşitoare, egalată doar de emoţia pe care am simţit-o când limba mea maternă, limba română, s-a auzit în nopţile albe ale Poeziei”.

Premii literare internaţionale obținute:

Mențiune de Onoare acordată de Festivalul Literar Cultural Classic Napoli & Premiul Special al Președintelui de Onoare Hafez Haidar – Premiul Literar Internațional „Napoli Cultural Classic”, (Benevento, 2022).

Regiunea Piemont & Salonul Internaţional de Carte de la Torino, 2021: premiu special pentru eseu, Lingua Madre Duemilaventuno. Racconti di donne straniere in Italia”, Edizioni SEB27 (Torino, 2021).

Premiu special-operă provenită din străinătate, conferit de Città Metropolitana Roma Capitale, Consiliul Regional Lazio, Asociaţia Albero Andronico, sub patronajul Președintelui Republicii Italiene – Premiile literare naţionale (Roma, 2020 & 2021).

Premiul al II-lea pentru poezie conferit de Asociaţia „Napoli Cultural Classic” şi „Premiul pentru Poezie”, conferit de Giuseppe Laterza (Napoli, 2019).

Premiul al II-lea, categoria „Poezie în limbă străină (franceză)”, acordat de Asociaţia „Progetto Alfa” Sondrio (Roma, 2018).

Premii speciale pentru poezie străină, conferite de oraşele Remanzacco (UD), Martina Franca (TA) şi Regiunea Puglia, la diverse concursuri literare; „Pergamena artistica” conferită de Accademia Internazionale d’Arte Moderna di Roma.

MN: Scrierile extrem de bine documentate și poemele publicistei și poetei mangaliene Silvana Cojocărașu, publicate de Mangalia News, sunt AICI.


Mangalia News, 25.09.2022.


Exit mobile version