Site icon Mangalia News

Poliţia de Frontieră și-a prezentat bilanțul activității pe anul 2021 și prioritățile pe 2022 [VIDEO]

Evaluarea activităţii Poliţiei de Frontieră Române desfășurate în anul 2021.

În anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere. Totodată, având în vedere necesitatea implementării măsurilor stabilite la nivel național pe linia prevenirii răspândirii infecției cu noul coronavirus, Poliţia de Frontieră Română a vizat atingerea următoarelor obiective:

INDICATORI DE PERFORMANŢĂ

Comparativ cu anul 2020, se constată o creştere a numărului persoanelor depistate în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera, cu 45%.

De asemenea, în perioada analizată, s-a intervenit pentru securizarea zonelor de frontieră vulnerabile și creșterea capacității de reacție, acționând în colaborare cu autoritățile de frontieră din Serbia pentru prevenirea  trecerii ilegale a migranților din țara vecină. Astfel, în anul 2021 s-a reușit prevenirea intrării în țară a 75.624 persoane.

În ceea ce priveşte naţionalitatea persoanelor depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei, se constată că cei mai mulţi cetăţeni provin din următoarele ţări: Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Turcia, Pakistan, India, Maroc, Algeria, Tunisia.

Pe fondul creșterii presiunii migraționiste în zona Balcanilor de Vest (a fost înregistrată o creștere de aproximativ 125% față de anul 2020, fiind raportaţi peste 60.000 de migranți ilegali depistați la nivel european) cu influență asupra frontierei de stat a României cu Serbia, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost aplicate o serie de măsuri în vederea  limitării numărului de persoane care intenționează să intre în țară prin trecerea ilegală a frontierei, acestea constând în:

Având în vedere situația creată încă de la începutul anului 2020, când virusul SARS-Cov-2 se răspândea cu rapiditate în întreaga lume iar numărul de cazuri din Europa creștea în ritm accelerat, Poliția de Frontieră Română a acționat permanent în vederea asigurării unui control de frontieră eficient în concordanță cu prevederile legale în vigoare, pentru:

Ca urmare a verificărilor efectuate în cadrul procesului de control la frontieră, pentru identificarea eventualelor fapte de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals cu privire la documentele eliberate în contextul pandemic (teste PCR, certificate de vaccinare, adeverințe de atestare a trecerii prin boală), au fost constatate următoarele:

COOPERARE INTERNAŢIONALĂ:

Şi în anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a derulat o foarte bună colaborare cu instituţiile similare din statele vecine, statele membre ale Uniunii Europene şi alte ţări terţe, având la bază prevederile acordurilor, convenţiilor, protocoalelor şi înţelegerilor în vigoare.

Activitatea de colaborare a P.F.R. cu structurile similare din statele vecine s-a derulat în condiţii optime, fiind desfăşurate atât întâlniri de lucru la nivelul conducerii instituţiilor, cât şi activităţi specifice conform acordurilor în vigoare şi planurilor de cooperare încheiate, în domeniul asigurării respectării regimului juridic al frontierei de stat şi în domeniul cooperării pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere. O componentă importantă a cooperării specifice a vizat adoptarea măsurilor necesare pentru gestionarea corespunzătoare a situației generate de pandemia COVID-19, instituțiile de frontieră informându-se reciproc în legătură cu restricțiile impuse și convenind asupra măsurilor în vederea fluidizării traficului și facilitării trecerii frontierei.

Cooperarea prin intermediul birourilor/centrelor/punctelor de contact la frontieră s-a derulat în condiţii bune, fiind transmise/primite către/din partea partenerilor de cooperare 34.471 cereri de asistenţă (22.149 cereri transmise şi 12.322 cereri primite) în domeniile: migraţie ilegală, fals în documentele de trecere a frontierei, autovehicule furate, fraudă vamală, identificarea persoanelor cu antecedente judiciare etc.

În anul 2021, Poliţia de Frontieră Română a fost implicată în 15 operaţiuni comune, 1 operațiune de intervenție rapidă și 1 operaţiune cu scopuri multiple, organizate sub egida FRONTEX, cu participarea a 263 polițiști de frontieră, experți în diverse profiluri profesionale și membri de echipaj pentru mijloacele de mobilitate navală. În cadrul operaţiunilor Frontex, au fost detaşate 2 nave maritime de patrulare, autospeciale de patrulare şi autospeciale de supraveghere cu termoviziune.

Principalele operatiuni:

  1. Poliţia de Frontieră Română prin Garda de Coastă a participat cu nave maritime de supraveghere, la Operaţiunea Comună THEMIS, organizată de Agenţia Europeană FRONTEX. Operaţiunea s-a desfăşurat în zona operaţională Calabria-Crotone, Italia, unde navele Poliţiei de Frontieră Române, au executat misiuni de patrulare, cercetare, căutare şi salvare în Marea Mediterană, la frontiera maritimă din sudul Italiei, alături de forţele de poliţie şi de impunere a legii ale tuturor statelor membre U.E. participante la misiune.
    În cadrul misiunilor desfăşurate, poliţiştii de frontieră români au salvat, transbordat şi transportat 2.192 migranţi care se aflau în pericol pe ambarcaţiuni de mici dimensiuni şi supraaglomerate, ce navigau în Marea Mediterană, li s-au acordat îngrijiri medicale de urgenţă, precum şi hrană şi apă, ulterior, fiind predaţi autorităţilor italiene pentru efectuarea formalităţilor specifice.
  2. 2. În perioada 31.03.2021-06.10.2021, Poliţia de Frontieră Română a participat alături de Bulgaria la operaţiunea maritimă cu scopuri multiple MMO 2021, organizată de Agenția FRONTEX în colaborare cu EMSA și EFCA la Marea Neagră.
    MMO Black Sea 2021 a avut ca obiectiv operaţional specific prevenirea, detectarea şi combaterea migraţiei ilegale, a activităţilor de pescuit ilegal, a poluării marine şi a altor infracţiuni transfrontaliere. Pe timpul derulării operaţiunii, o delegaţie a Agenţiei  Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă (Frontex), condusă de domnul Fabrice Leggeri, director executiv, s-a aflat în vizită de lucru în ţara noastră.
  3. În anul 2021, în vederea sprijinirii eforturilor de supraveghere a frontierei RO-Serbia și de management al fenomenului migraționist, la graniţa s-a derulat operațiunii JO Flexible Operational Activities Land 2021, și-au desfășurat activitatea 231 de experți detașați din cadrul Statelor Membre, respectiv angajați ai Agenției FRONTEX,.De asemenea, Agenția a detașat echipamente de supraveghere și tehnică de mobilitate terestră.

În anul 2021, P.F.R. a fost reprezentată de către 3 specialiști în cadrul Centrului Situaţional FRONTEX din Varșovia, Centrului Internaţional de Coordonare din Piraeus şi Centrului Local de Coordonare din Gjirokaster, în calitate de experţi în validarea incidentelor şi monitorizarea navelor suspecte. La sfârşitul anului 2020, rezerva națională de experți – EBCGT, pusă la dispoziţia FRONTEX, este constituită din 496 experți P.F.R., specializați în diverse profiluri. De asemenea, 168 polițiști de frontieră români au luat parte la activități de dezvoltare programe de pregătire, respectiv sesiuni de instruire specializate pe profilurile EBCGT organizate de către Agenţie, la nivel european.

UTILIZARE RESURSE

Asigurarea necesarului de resurse umane la nivelul structurilor poliției de frontieră a fost unul din obiectivele prioritare ale instituţiei, în contextul în care P.F.R. are obligaţia îndeplinirii misiunilor specifice şi asigurării unui înalt nivel de supraveghere şi control a întregii frontiere, în special, a frontierei externe U.E. Şi în anul 2021, au fost efectuate demersurile necesare pentru încadrarea posturilor rămase vacante, atât din rândul absolvenţilor unităţilor de învăţământ cu specific „Poliție de Frontieră”/alte unități ce oferă specializarea necesară PFR, cât şi prin încadrare directă, din sursă externă.

La nivelul instituţiilor de învăţământ care pregătesc personal pentru PFR s-a asigurat, în anul 2021, încadrarea a 84 de absolvenţi. De asemenea, au fost organizate concursuri pentru ocuparea a 420 de posture vacante (ofiţeri, agenţi şi personal contractual), existente atât în operativ, cât şi pentru specialist în diverse domenii, prin recrutare din sursă externă. Au fost aprobate procedurile de concurs pentru ocuparea a 147 de posturi de ofițeri de poliție, prin trecerea agenților de poliție în corpul ofițerilor de poliție.

Proiecte finalizate în anul 2021: 13 proiecte de investiţii, cele mai importante fiind:

Proiecte în derulare: 11 proiecte se află în derulare, în diferite stadii de depunere şi analiză, contractare şi execuţie, constând în:

S-a dezvoltat sistemul de mobilitate al Poliţiei de Frontieră Române, care include toate mijloacele de transport utilizate în cadrul operaţiunilor de supraveghere şi intervenţie la frontiera de stat.

Urmare a finalizării contractului de furnizare, în dotarea Poliţiei de Frontieră Române au intrat 5 şalupe maritime de intervenţie model Kewatec 1850.

În cursul anului 2021, a început implementarea unui proiect prin care, în cursul anului 2022, în dotarea Gărzii de Coastă vor intra 2 nave maritime de patrulare și au fost demarate procedurile de achiziție pentru 20 de ambarcațiuni rapide de intervenție tip RHIB şi de atribuire a unui acord cadru de furnizarea a unor ambarcațiuni rapide de intervenție cu corp din aluminiu.

Pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de supraveghere a frontierei, au fost achiziționate mijloace de mobilitate terestră  constand în 29 autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii marca Ford Transit, 5 autocamioane marca Renault D26 pentru transport echipamente şi  autovehicule de supraveghere operativă.

De asemnea, au fost derulate proceduri de achiziție publică pentru contractarea de echipamente destinate asigurării supravegherii frontierei şi controlului documentelor de călătorie, constând în camere cu termoviziune, autospeciale de supraveghere cu termoviziune, video-comparatoare spectrale, truse criminalistice, detectoare de persoane, autospeciale pentru controlul documentelor și efectuarea verificărilor cu finanţare de la bugetul de stat şi din fonduri europene.

În ansamblu, nivelul actual de dotare pentru echipamentele mobile si fixe de supraveghere  a frontierei, precum si pentru mijloacele de mobilitate terestra și navală, asigură suportul misiunilor operative specifice, gradul de înzestrare fiind între 38 şi 64%.

Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor Strategiei Naţionale pentru Managementul Integrat al Frontierei de Stat sunt finanţate din:

În anul 2021, au fost finalizate 18 proiecte care au vizat atât investiţii, cât şi dotări, în valoare de 13 milioane euro, de exemplu:

Proiecte pentru anul 2022:

PRIORITĂŢI 2022

Pentru anul 2022, Poliţia de Frontieră Română îşi propune implementarea măsurilor care vizează domeniul frontierei cuprinse în documentele programatice, strategiile naţionale, precum şi actele normative comunitare.

Întregul eveniment poate fi urmărit la următorul link: https://fb.watch/bcx4QKoQ1E/.


Mangalia News, 17.02.2022.


Exit mobile version