Site icon Mangalia News

Sindicatul Liber Navalistul contestă concedierile de la Damen Shipyards Mangalia (documente)

Sindicatul Liber Navalistul contestă concedierile de la Damen Shipyards Mangalia.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor de la Damen Shipyards Mangalia a decis, în data de 23 iulie a.c, să concedieze 228 de angajați. 

Conducerea Damen Shipyards Mangalia a notificat sindicatul reprezentativ la nivelul societății, Navalistul, în data de 29 iulie a.c., că Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor a aprobat o hotărâre de desființare a 228 de posturi.

În urma acesteia, Sindicatul Liber Navalistul acuză că societatea nu respectă Codul Muncii, în cazul acestei proceduri de concediere colectivă, din mai multe motive.

În primul rând, notificarea este una pur formală și nu are ca scop, în niciun fel, nici evitarea concedierilor și nici o eventuală diminuare a numărului de salariați afectați de măsura desființării posturilor. În plus, hotărârea a fost deja adoptată la data de 23.07.2021, înaintea consultării sindicatului, impuse de lege, pentru a se ajunge la o înțelegere cu privire la concedierea colectivă.

Conform art. 69 din Codul Muncii, în cazul în care un angajator intenționează să efectueze concedieri colective, acesta are obligația de a iniția, în timp util și în scopul ajungerii la o înțelegere, în condițiile prevăzute de lege, consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, cu privire cel puțin la metodele și mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariați care vor fi concediați. Iar conform art. 72, doar ulterior consultărilor angajatorul poate decide aplicarea măsurii de concediere colectivă.

Mai mult, susține președintele Sindicatului Liber Navalistul, Laurenţiu Gobeajă, notificarea nu conține nicio referire la „măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor“, așa cum prevede tot art. 69 din Codul Muncii.

„Apreciem că, deși recunoașteți o incapacitate manageriala a actualei echipe de conducere, «aruncarea» răspunderii pentru măsura concedierii pe instituțiile Statului Român (ANAF) denotă o lipsă de asumare a responsabilității pentru nerespectarea angajamentelor asumate la momentul preluarii pachetului de acțiuni ale societății. Astfel, în condițiile în care este evident că, la acest moment, societatea DSMa este guvernată de un management defectuos, considerăm că prima propunere pentru evitarea sau diminuarea numărului salariaților concediați este aceea care constă în prezentarea demisiilor persoanelor care sunt responsabile de eșecul planului de afaceri și de management.

Raportat la argumentul orelor necesare pentru funcționarea «optimă» a șantierului, pe termen scurt și mediu, este de prisos să vă reamintim faptul că din acest punct de vedere, al bugetării numărului de ore, societatea a fost extrem de deficitară în ultimii doi ani din punct de vedere al planificării și organizării activității, existând multiple exemple pe care vi le-am adus la cunoștință, de-a lungul timpului, cu privire la situațiile apărute în producție. Din acest punct de vedere, considerăm că una din măsurile pe care le puteți adopta în vederea evitării concedierilor sau limitării numărului de persoane concediate poate fi și aceea a reducerii numărului de ore suplimentare efectuate la nivelul iîntregului șantier, în condițiile în care un număr mare de salariați au efectuat și chiar depășit limita legală cu privire la numărul orelor suplimentare efectuate, atât în anul 2020, cât și în anul 2021, chiar în condiții de pandemie și șomaj tehnic, pentru o parte din salariați“, se arată în adresa transmisă de sindicat conducerii Damen Mangalia.

Pentru ca Sindicatul Liber Navalistul să poată propune metode și mijloace de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numărului de salariați care vor fi concediați, președintele Laurenţiu Gobeajă a solicitat societății mai multe informații și documente. Liderul angajaților Damen consideră că doar după primirea acestora, va putea curge termenul de zece zile în care sindicatul poate face propuneri pentru evitarea concedierilor sau reducerea numărului de posturi desființate. (sursa: focuspress.ro).

Mai multe detalii, în documentele de mai jos:

Damen Shipyards Mangalia – Notificare nr 1570 din 29_07_2021 desfiintarea a 228 posturi.

Adresa nr_46 din 03_08_2021 – rasp_ SLN la Notificarea privind concedierile colective.


Mangalia News, 05.08.2021. (sursa documente: slnavalistul.ro).


Exit mobile version