Site icon Mangalia News

Fonduri norvegiene pentru producția de energie din surse regenerabile

În această perioadă, în care în România programele de finanțare a investițiilor în energie sunt doar în faza de pregătire, a apărut o oportunitate interesantă pentru susținerea investițiilor în producția de energie regenerabilă destinată consumului propriu, atât pentru investitorii publici, cât și pentru cei privați.

Programul „Energie în România”, finanțat prin Innovation Norway, a lansat apelul de proiecte 3.1, „Creșterea capacității de furnizare a energiei regenerabile, alte surse regenerabile de energie”. Obiectivul programului este „mai puțină energie consumatoare de carbon și creșterea siguranței aprovizionării”. Programul urmărește să stimuleze și să dezvolte cooperarea pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia și România.

Condiții de finanțare

Termenul-limită de depunere a proiectelor este miercuri, 8 septembrie 2021, ora 14.00. Apelul pentru proiecte are în vedere atât entități atât publice, cât și private. Proiectele se vor depune în limba engleză, iar consultantul – dacă este cazul – trebuie identificat în mod expres. Solicitanții de finanțare trebuie să fie persoane juridice, publice sau private, cu scop lucrativ sau non-profit, înființate cu cel puțin 3 ani înainte de data de 27.04.2021. Partenerii pot avea o vechime de cel puțin 1 an de zile. De asemenea, se aplică condițiile generale privind asemenea ajutoare, precum aceea ca solicitantul să nu se afle într-o situație de dificultate economică, în faliment sau reorganizare, să nu fi fost condamnat pentru fraude.

Domeniile de activitate și activitățile finanțate sunt:

Proiectele vor trebui să contribuie la reducerea emisiilor de CO2 și creșterea producției de energie regenerabilă, precum și, în mod opțional, la crearea de noi locuri de muncă (indicatori de rezultat). Indicatorii de realizare vor fi capacitatea nou instalată de producție de energie măsurată în MW și numărul de noi instalații de producție a energiei electrice pe bază de biomasă, biogaz, eoliene, fotovoltaice și alte resurse regenerabile.

Bugetul total al apelului este de 4,6 milioane de euro. Valoarea solicitată a grantului trebuie să se situeze între 200.000 de euro și maximum 2.000.000 de euro.

Intensitatea ajutorului nerambursabil va fi stabilită de la caz la caz, luând în considerare mai mulți factori precum tipul entității juridice solicitante, profitabilitatea generală a proiectului și situația financiară generală a solicitantului. Cofinanțarea privată a proiectului poate fi asigurată doar din resurse financiare, contribuția în natură nu este eligibilă.

Ponderea cofinanțării

Continuarea, pe democracymania.com


Exit mobile version