Site icon Mangalia News

Cum arată Programul de Guvernare al mediului de afaceri pentru 2021-2024. Planuri pentru Start-Up Nation

Cum arată Programul de Guvernare al mediului de afaceri pentru 2021-2024. Planuri pentru Start-Up Nation.

În cadrul acestui program se recomandă înființarea Ministerului Antreprenoriatului, Comerțului și Digitalizării, care va asigura, printre altele, dezvoltarea politicilor de susținere a IMM-urilor, atragerea de investiții, promovarea exporturilor, implementarea programelor naționale de finanțare a IMM-urilor și a programelor de ajutor de stat. Totodată, oficialii mediului de afaceri au prezentat viziunea lor pentru programul Start-Up Nation, redenumit și reiterat ca Romania Tech Nation.

Întregul Program de Guvernare al mediului de afaceri pentru 2021-2024 poate fi consultat la finalul articolului.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, produsul intern brut al UE (PIB) a scăzut cu aproximativ 15 % în cel de-al doilea trimestru al anului 2020, din cauza epidemiei de SARS-Cov 2, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. În total, se estimează că economia UE va scădea cu peste 7% în 2020. Cu toate acestea, în scenariul cel mai pesimist al unui al doilea val și al prelungirii măsurilor de izolare, s-ar ajunge peste tot la o scădere de 16% din PIB în acest an.

Conform Cartei Albe a IMM-urilor, ediţia 2020, întreprinzătorii au indicat că în perioada actuală se confruntă cu următoarele dificultăţi: incertitudinile evoluțiilor viitoare (semnalată în 55,69% din IMM-uri), scăderea cererii interne (52,42%), suspendarea temporară a activității datorată situației Covid-19 (49,03%), pregătirea şi menţinerea personalului (47,09%), birocraţia (43,70%).

Ce ne propunem:

Viziunea mediului de afaceri se bazează pe 4 piloni:

  1. Crearea unui ecosistem de afaceri capabil să facă faţă provocărilor viitorului: digitalizarea, tranziţia către o economie verde, concurenţa pe pieţele internaţionale.
  2. Resurse umane calificate şi cu competenţe în tehnologia informaţiei;
  3. Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale;
  4. Digitalizarea relaţiei mediul privat – administraţia publică.

Obiectivele strategice ale mediului de afaceri:

  1. Asigurarea unei guvernări eficiente, este necesar să existe o structură modernă şi funcţională a Guvernului României, doi dintre membrii cabinetului să aibă funcţia de viceprim-ministru pentru domeniile economic şi social, având în coordonare ministerele cu competențe în domeniile respective,
  2. Stabilitate și predictibilitate,
  3. Simplificarea legislației,
  4. Creşterea investițiilor în IMM-uri,
  5. Măsuri pentru stimularea atragerii şi păstrării forţei de muncă,
  6. Creșterea gradului de absorbție al fondurilor europene în exercițiul financiar 2021-2027 şi din Planul de Relansare Economică şi Reziliență,
  7. Profesionalizarea exercițiului de guvernare,
  8. Asigurarea echilibrului macro-economic,
  9. Dialog social consolidat,
  10. Securitatea economiei naţionale.

Obiectivele specifice:

Vă invităm să citiți articolul integral AICI.


Exit mobile version