Site icon Mangalia News

Militarii pensionari cuceresc în instanță ajutoarele prevăzute de Legea nr. 284/2010. INTERVIU cu avocatul FLORIN RĂICAN

Potrivit dispozițiilor Legii nr. 284/2010, la trecerea în rezervă cu drept de pensie, personalul militar beneficiază pentru activitatea depusă, în funcție de vechimea efectivă ca militar, de un ajutor stabilit în raport cu solda funcției de bază avută în luna schimbării poziției de activitate.

Însă, de la intrarea în vigoare a acestor dispoziții și până în prezent, prin dispoziții anuale succesive, acest drept al militarilor a fost suspendat. În acest fel, militarii pensionari au fost privați de sume consistente de bani.

De curând, două complete diferite din cadrul Tribunalului Constanța au pronunțat hotărâri favorabile militarilor, iar Ministerul Apărării Naționale a fost obligat să plătească foștilor militari ajutoarele prevăzute de lege.

Ambele hotărâri au fost obținute de către avocatul Florin Răican, în dosarele 3100/118/2017 și 4581/118/2017, motiv pentru care l-am contactat telefonic:

Domnule avocat, în Mangalia există un număr mare de militari pensionari care nu reușesc să își valorifice drepturile prevăzute de Legea nr. 284/2010. Mulți dintre ai au acționat M.Ap.N. în instanță, dar nu au reușit să obțină câștig de cauză. În ultima lună, dumneavoastră ați obținut două hotărâri favorabile. Cum ați reușit acest lucru?

– Este cunoscut faptul că există un număr mare de astfel de cereri cu care a fost investit Tribunalul Constanța, atât de către pensionarii din M.Ap.N. dar și de către cadrele pensionate din M.A.I. sau Ministerul Justiției. Cel mai probabil, succesul unui astfel de demers constă în redactarea unei cereri de chemare în judecată bine argumentată, astfel încât instanța să înțeleagă că suspendarea drepturilor de a primi ajutoarele prevăzute de lege nu poate dura la infinit, fără a goli de conținut o normă juridică,

Puteți explica mai concret?

– Suspendarea prin legi succesive a dreptului la ajutoarele prevăzute de lege, cu ocazia trecerii în rezervă, nu echivalează cu stingerea dreptului. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017 a salarizării personalului plătit din fonduri publice, se poate constata că militarii care vor ieși la pensie nu mai beneficiază de aceste ajutoare, ceea ce înseamnă că, în opinia legiuitorului, suspendarea dreptului a încetat.

Acum câțiva ani erați primul avocat din Mangalia care învingea băncile în procesele cu clauze abuzive. Acum sunteți primul avocat din zonă care obține recuperarea ajutoarelor prevăzute de lege!

– Așa este, numai că trebuie precizat și faptul că în țară mai există câteva hotărâri prin care au fost obținute ajutoarele pentru militarii sau polițiștii pensionați,  spre exemplu, la București, Pitești și Suceava. În plus, cu cât subiectul va fi abordat de mai mulți avocați, cu atât mai rapid se va cristaliza o practică judiciară în acest sens, iar pensionarii militari își vor primi ajutoarele prevăzute de lege mai rapid.

– În numele pensionarilor militari din Mangalia, vă mulțumim pentru amabilitate și pentru precizări! Succes, în continuare!

– Vă mulțumesc și eu pentru interesul manifestat față de acest tip de procese. Toate cele bune și Sărbători Fericite, cititorilor cotidianului online Mangalia News!

Avocat Florin RăicanConsultanță juridică, asistență și reprezentare juridică în drept civil și penal


Mangalia News, Luni, 11 decembrie 2017.


Exit mobile version