Site icon Mangalia News

Sorin Mihai: Este nevoie de o nouă Bibliotecă Municipală cu un spațiu adecvat, dar și de modernizarea conceptului de bibliotecă

”Conceptul de bibliotecă trebuie redefinit. Deși trăim nostalgia întâlnirii intime cu lectura în sala de bibliotecă (pe care, personal, o păstrez în memorie ca spațiu sacru și revelator), realitățile lumii moderne ne demonstrează că aceasta trebuie să se reinventeze, să devină atractivă pentru noile generații (și nu numai), să se racordeze la dimensiunile cotidianului.

Librăriile care îi atrag pe tinerii de astăzi, care devin un adevărat cult al generației actuale sunt cele care oferă și spațiu pentru citit, posibilitatea de socializare, de comunicare a impresiilor lăsate de lectură. Din punctul meu de vedere, către un astfel de model ar trebui să se orienteze și biblioteca, dezvoltată ca un hibrid între intimitate și socializare, între o retragere în sine și o deschidere către cei din jur.

Astăzi am discutat cu doamnele care au grijă de Biblioteca Municipală, împreună cu directorul Direcției de Cultură și Sport din Mangalia. Toți am fost de acord că este necesară o împrospătare a conceptului de bibliotecă. Concluziile sunt îmbucurătoare:

1. Spațiul în care funcționează biblioteca municipală trebuie să devină atrăgător. Actualmente, acest spațiu este neîncăpător, învechit, degradat. Cel care pășește într-o bibliotecă trebuie să simtă și fiorul întâlnirii cu lectura, și bucuria de a se racorda la lumea din jurul său, la cunoaștere.

2. Fondul de carte trebuie împrospătat atât cu exemplare din ediții recente, valoroase, cât și cu volume care sunt bestselleruri din ultimii ani, apreciate de cititori. Mai mult, trebuie extinsă baza de carte digitală, trebuie oferită posibilitatea accesării de la domiciliu a listei de volume care se află în patrimoniul bibliotecii municipale.

3. Comunicarea dintre biblioteca municipală și instituțiile de învățământ din Mangalia trebuie să devină un parteneriat puternic, o colaborare pe mai multe paliere. În acest sens, cadrele didactice pot oferi atât informații cu privire la textele recomandate pentru diferite niveluri de vârstă, pot organiza mai multe activități extrașcolare prin care elevii să se simtă conectați la lumea bibliotecii.

Primul pas va fi constituit de o adresă comună, a Comisiei Sociale, Sănătate, Culte și Învățământ și a Direcției de Cultură și Sport, către unitățile de învățământ din Mangalia, prin care vom solicita sugestii pentru achiziționarea de cărți, de reviste școlare, de materiale didactice auxiliare etc. ce se regăsesc în activitatea didactică de zi cu zi, care sunt utile și atractive.

Pașii următori (identificarea unui spațiu adecvat, modernizarea conceptului de bibliotecă, digitalizarea și oferirea de servicii conexe celor care pășesc în spațiul bibliotecii etc) reprezintă un proiect care sper că aibă susținerea tuturor celor care se simt racordați la cultură și îndrăgesc cartea”.

Sursa: Sorin Mihai, 26.10.2017.


 

Exit mobile version