Site icon Mangalia News

Haideți să învățăm, înainte de toate, să fim oameni!

persoane-cu-dizabilități

    În urma solicitărilor persoanelor cu dizabilități și a mămicilor, am considerat că este nevoie să punem în atenția publică subiectul privind necesitatea dotării spațiilor comerciale cu rampe de acces. 

    Conform Legii 448/2006, aparținătorii clădirilor de utilitate publică și a spațiilor comerciale sunt obligați să faciliteze accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la instituția / spațiul respectiv, prin crearea de rampe de acces.

    Persoanelor cu dizabilități trebuie să li se asigure întregul sprijin pentru a beneficia de aceleași condiții de accesibilitate în spațiile comerciale și de interes public, fără a-i discrimina în vreun fel și fără a le îngrădi sau a le limita dreptul la o viață socială normală.

    Puține sunt spațiile din Mangalia care dețin acest tip de rampă, iar multe dintre căile de acces sunt greșit construite, fără o utilitate reală.

    De cele mai multe ori acestea sunt mult prea abrupte pentru a putea fi cu adevărat folosite de cei care se deplasează într-un scaun cu rotile, construite probabil doar pentru a evita amenzile.

    Oamenii sunt umiliți în continuare, iar situaţia nu se rezolvă.

    De aceeași problemă se lovesc și mămicile, care sunt “obligate” fie să-și lase copiii în cărucior la intrarea într-un magazin, fie să-și ia copilul în brațe și să lase căruțul în stradă, nesupravegheat. Nefirescul acestor situații duce la nemulțumiri generale, perfect justificate.

    Pe lângă obligația morală față de cetățeni, avem obligația de a aplica legea în vigoare. Avem obligația de a fi umani, de a rezona cu problema celor suferinzi și nu numai, și de a-i scuti de o parte dintre problemele cu care se confruntă.

    Întrebarea mea este una firească și cât se poate de simplă: Sunteți de părere ca toate spațiile comerciale ar trebui obligate să fie dotate cu rampe de acces?

    Silistră Elena Alexandra, consilier local, Mangalia, 23.08.2016.


Exit mobile version