Site icon Mangalia News

Marea Neagră, marea secretelor. 38 de epave formează harta muzeului subacvatic al mării

Descoperiri remarcabile în Marea Neagră. Specialiştii români şi bulgari au localizat mai multe epave ale unor avioane, nave militare şi submarine scufundate în adâncuri. Una dintre descoperiri a trezit în cea mai mare măsură interesul cercetătorilor. După formă pare un submarin, dar nu s-au identificat elemente definitorii. Toate aceste epave au fost puse pe o hartă, iar turiştii amatori de scufundări vor putea să vadă o parte dintre ele.

Presupusul submarin se află în zona Jupiter, la mai puţin de 10 kilometri de ţărm. Este în poziţie oblică, scufundat la o adâncime cuprinsă între 37 şi 45 de metri. Aproape jumătate din corp este blocat în nisip.

Glicherie Caraivan, manager de proiect la Institutul Naţional GeoEcoMar: “Se conservă bine şi arată frumos pe sonogramă. Se vede turela. Daunele nu se ştiu. Nu a fost investigat direct.”

Cercetătorii marini au pornit deja într-o expediţie ce va dura 8 zile pentru a încerca să afle misterul care învăluie nava.

Constantin Chera, arheolog la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa:“Astfel de cercetări au oarecare dificultăţi în primul rând materiale, pentru că o astfel de cercetare presupune resurse materiale importante iar, pe de altă parte, sunt legate de factorul natural.”

Continuarea, pe digi24.ro, 24.01.2015.

Exit mobile version