Site icon Mangalia News

Certificarea energetică a imobilelor, obligatorie

Mai bine mai târziu decât niciodată…

România era codaşa UE la capitolul certificat energetic.

PREŢURI REALISTE

Din 20 iulie, toţi cei care vând sau închiriază imobile vor fi obligaţi să pună la dispoziţia cumpărătorilor sau chiriaşilor o copie a certificatului energetic, înainte de semnarea contractului. Apoi, la încheierea tranzacţiei, proprietarii predau originalul şi depun încă o copie la Fisc. În caz contrar, contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere sunt supuse nulităţii relative, spun consultanţii imobiliari.

O altă schimbare care intră în vigoare la finele săptămânii este obligativitatea afişării certificatului energetic pe toate clădirile cu o suprafaţă utilă de peste 500 mp. Până acum, pragul minim era de 1.000 mp.

„Intrăm, în sfârşit, în normalitate. România era printre ultimele ţări din Uniunea Europeană la acest capitol şi riscam ca CE să declanşeze o nouă procedură de infringement împotriva noastră”, spune auditorul energetic Constantin Tasenţe. El apreciază că, din 20 iulie, preţurile imobilelor vor fi influenţate şi de performanţa energetică, aşa cum se întâmplă de ceva vreme în Vest.

Practic, preţurile vor începe să se apropie de realitate; având în vedere ponderea covârşitoare a apartamentelor vechi, n-ar fi exclus ca preţul mediu pe metru pătrat să scadă. Este o veste bună pentru cumpărători.

Trebuie menţionat că certificatul energetic trebuia să devină obligatoriu încă de la începutul lui 2010, dar modificarea a fost amânată de mai multe ori, după ce notarii au avertizat că preţurile caselor vechi s-ar majora cu 5 – 10%, blocând astfel tranzacţiile. La acea vreme, piaţa imobiliară era aproape moartă, după şocul din 2008. De asemenea, autorităţile apreciau că procedurile legale nu sunt suficient de clare şi că sunt prea puţini auditori energetici.

Citiţi articolul integral în telegrafonline.ro, luni, 15.07.2013.

Exit mobile version