Site icon Mangalia News

Oxidul de etilenă din alimente | Care sunt riscurile pentru sănătate, cauzate de oxidul de etilenă?

Un număr mare de produse alimentare au fost retrase de pe piață și rechemate de la consumatorii care deja le cumpăraseră, din cauza identificării în compozitia acestora a oxidului de etilenă, o substanță care nu este permisă, în alimente, în Uniunea Europeană.

Ce este oxidul de etilena?

Oxidul de etilena este o substanta chimica a carei formula este C₂H₄O. La temperatura camerei, oxidul de etilena este un gaz incolor inflamabil, cu miros dulce. Este folosit pe scala larga ca sterilizant gazos, cu scopul de a steriliza echipamentele si instrumentele medicale. De asemenea, este utilizat pentru a produce alte substante chimice, inclusiv antigel. In cantitati mici, oxidul de etilena este utilizat ca pesticid si ca sterilizant in aditivii alimentari, pentru a elimina contaminarea bacteriana cu Salmonella a alimentelor.

Cum poate fi o persoană expusă la oxid de etilenă?

Exista 2 cai principale de expunere la oxidul de etilena: prin inhalare si prin ingestie. Contaminarea se poate produce prin expunere profesionala, de mediu sau prin consum.

Deoarece oxidul de etilena este extrem de exploziv si reactiv, echipamentele utilizate pentru prelucrarea acestuia constau din sisteme etanse si automatizate, ceea ce scade semnificativ riscul de expunere profesionala. In ciuda acestor precautii, lucratorii si oamenii care locuiesc in apropierea instalatiilor industriale care produc sau utilizeaza oxid de etilena pot fi expusi prin emisii industriale necontrolate.

Populatia generala poate fi expusa prin fumul de tigara si prin utilizarea produselor care au fost sterilizate cu oxid de etilena, cum ar fi produsele medicale, produsele cosmetice, echipamentele apicole si alimentele.

In Uniunea Europeana (UE), utilizarea oxidului de etilena ca pesticid sau pentru dezinfectarea alimentelor NU este permisa!

Care sunt riscurile pentru sănătate cauzate de oxidul de etilenă?

Oxidul de etilena este clasificat de Agentia Europeana pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency – ECHA) ca mutagen (produce modificari in structura genetica), cancerigen (cauzeaza cancer) si toxic pentru functia de reproducere.

Oxidul de etilena este un agent de sterilizare care are capacitatea de a deteriora ADN-ul și asta explică, de asemenea, posibilitatea de a cauza cancer. La om, limfomul si leucemia sunt cancerele cel mai frecvent asociate cu expunerea profesionala la oxid de etilena. In plus, cancerele de stomac si de san pot fi asociate cu expunerea la oxid de etilena.

In populatia generala, consumul de alimente care contin cantitati mici de oxid de etilena nu prezinta un risc acut, imediat, pentru sanatate, insa reprezinta un risc crescut, daca alimentele contaminate cu oxid de etilena sunt consumate pe o perioada lunga de timp. Prin urmare, expunerea la oxidul de etilena trebuie redusa la minimum.

Care sunt reglementarile europene actuale privind oxidul de etilenă din alimente?

Citiți continuarea pe reginamaria.ro


Exit mobile version