Site icon Mangalia News

Atlantykron 2017 – a 28-a ediție a școlii de vară de pe „insula viitorului” de la Capidava

Între 28 iulie şi 6 august, la Capidava, judeţul Constanţa, se desfăşoară Academia de Vară pentru Tineret, Ştiinţă, Viitorologie şi Science Fiction ATLANTYKRON – ediţia a 28-a.

Purtând genericul „Insula viitorului”Atlantykron este singurul eveniment de acest gen din România cu o tradiţie de 28 de ani şi, potrivit multor invitaţi speciali din străinătate, un eveniment de profil unic în lume.

Inedita Academie, organizată în natură şi departe de civilizaţia urbană, are ca scop accesul la cunoaştere al tinerilor şi reuneşte experţi de talie mondială (dintre care unii au primit premiul Nobel și predau gratuit cursuri tinerilor interesați) şi tehnologie de ultimă generaţie, pe o insulă care are mai puţin de 1 km2. Aici se desfăşoară demonstraţii ştiinţifice și cursuri de artă sau de comunicare, aşa cum în nicio şcoală nu se predau, stând pe iarbă, sub cerul liber, sub stele.

Organizatorii actualei ediţii a Academiei Atlantykron sunt  Centrul Pentru Studii Complexe şi Fundaţia World Genesis din SUA în colaborare cu Societatea CYGNUS din Suceava, cu Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport, cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, cu Asociaţia pentru Inovaţie, cu HUP Center pentru Dezvoltarea Performanţei, cu SARS Romania (Search and Rescue Service) şi cu sprijinul revistei Ştiinţă & Tehnică.

Sunt aşteptaţi circa 500 de tineri participanți, lectori, invitaţi şi organizatori din toate zonele ţării. Printre invitaţi, şi-au confirmat prezența personalităţi de marcă din ştiinţă, cultură, artă sau sport din România, SUA, Slovacia şi Italia. Astfel, sunt aşteptaţi să participe şi să susţină cursuri sau prezentări:

Invitaţi virtuali, care vor susţine teleconferinţe, sunt:

 „Peste doi ani, Academia Atlantykron va aniversa 30 de ani de existenţă. Aceasta ne obligă să păstrăm tradiţia şi să continuăm evenimentul, care a schimbat în bine destinele a mii de oameni. Zece zile pe an, această insulă reuneşte elite ale României precum şi din întreaga lume. Toată echipa de organizare se implică în mod voluntar în coordonarea acestui eveniment, dar satisfacţiile spirituale sunt enorme.

Simt că pe această insulă, unde se desfăşoară Academia, se prefigurează un model de societate civilă a viitorului. În 1989 debarcam pentru prima dată pe insulă, alături de scriitorul şi jurnalistul de ştiinţă Alexandru Mironov şi de scriitorul şi profesorul Aurel Cărăşel, însoţiţi de mai mulţi fani şi scriitori de literatură Science Fiction, şi hotăram să organizam, an de an, o tabără de creaţie SF.

Deşi eram cu toţii iubitori ai anticipaţiei, nici prin gând nu ne trecea că în urma acestei efervescenţe, o pot numi chiar «Egregora», evenimentul se va transforma în Academie de vară şi va dăinui încă 28 de ani!”, subliniază Sorin Repanovici, coordonatorul general al Academiei Atlantykron.

Potrivit echipei de organizare a Academiei Atlantykron, oamenii pot proiecta viitorul, cel mai eficient, în mijlocul naturii – natură de care nu trebuie să ne despărţim niciodată. Ca un paradox, semnalul de telefonie mobilă nu este satisfăcător în regiune, în schimb, pe insulă este asigurată conexiune wireless la internet şi sunt sute de device-uri de ultimă oră. Multe evenimente şi idei sunt transmise de la faţa locului pe internet şi, pe de altă parte, în fiecare zi este asigurată comunicarea cu invitaţii virtuali prin intermediul videoconferinţelor.

ATELIERELE ATLANTYKRON 2017

Vă invităm să citiți articolul integral în stiintasitehnica.com


Mangalia News, 25.07.2017.


Exit mobile version