Site icon Mangalia News

Ultima zi de F.I.T.I.C.! Teatru în stradă cu Horaţiu Mălăele!

adriana-trandafir-fitic

Dragoste de teatru, pasiunea pentru artă, pentru oameni, sentimentele şi emoţiile lor şi înţelegerea acestora la un nivel nu întotdeauna accesibil celor din jur – asta s-a întâmplat vineri, 9 septembrie, la Atelierul de noapte, condus de actriţa Adriana Trandafir şi prof. univ. dr. Daniela Hanţiu.

Constănţenii care le-au fost alături celor două profesioniste la ceas târziu de noapte (de la miezul nopţii şi până la ora 2.30!) au avut acces la o mică parte din mecanismele cu ajutorul cărora un actor întruchipează un personaj.

Gazdele au condus jocuri de atenţie, de rol, de sintetizare a informaţiei, de conexiuni şi multe altele, împletite cu lecţii de viaţă şi explicaţii despre mecanica relaţiilor scenice, oglindă teoretizată a celor din cotidianul nostru, al tuturor.

„Sinceritatea comunicării este cea mai importantă parte a actului artistic. Învăţaţi să faceţi asta fără niciun compromis şi viaţa va fi mai frumoasă, va fi privită printr-o oglindă vie, aceea a sincerităţii de sine, care se reflectă şi asupra celorlalţi. Nu spun că e uşor, căci nu e, dar asta trebuie să încercaţi să faceţi. Credeţi-mă! E un sfat pe care l-am pus în practică în întreaga mea carieră şi a funcţionat“, le-a spus Adriana Trandafir celor peste 100 de persoane adunate în sală şi celor 20 de pe scenă.

Exerciţiile au fost realizate cu ajutorul spectatorilor, energia, autenticitatea şi amuzamentul fiind coordonatele serii.

Trebuie să aplaudăm energia extraordinară a Adrianei Trandafir, care a intrat în acest exerciţiu după un spectacol extrem de emoţionant, „Pasărea măiastră – Maria Tănase“, o performanţă cu o încărcătură foarte grea de emoţie pură. La final, prestaţia sa a fost aplaudată minute în şir, în lacrimi.

Spectacolul a făcut istorie încă de la premiera sa, în 1988, la Teatrul Odeon. Peste ani, Maria Tănase, Adriana Trandafir şi spectacolul „Pasărea măiastră – Maria Tănase“ şi-au păstrat tinereţea, prospeţimea şi unicitatea în tabloul cultural românesc.

Sâmbătă, 10 septembrie, este ultima zi a Blue Theatre – Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa (F.I.T.I.C.), ediţia I!

Vă invităm, de la ora 17.00, la „Prithvi“, o producţie a Companiei Atom Theatre din Bulgaria şi, de la ora 18.00, la „Dragoste şi Căpşuni“, o producţie a Godot Café-Teatru, cu o regie semnată de Marius Gîlea. Joacă Ana Odagiu şi Alex Zob.

De la ora 20.00 are loc Gala F.I.T.I.C., în care se vor decerna Premiul pentru „Cea mai bună actriţă“, Premiul pentru „Cel mai bun actor“, Premiul pentru „Cel mai bun spectacol“ şi Premiul Special al Juriului. Aceasta va fi urmată de extraordinarul Horaţiu Mălăele şi al său „Sunt un orb“.

Graţie Primăriei Constanţa, toţi constănţenii doritori să-l vadă pe celebrul actor într-o ipostază nemaiîntâlnită pot să o facă, deoarece spectacolul nu va mai avea loc în sala Teatrului de Stat, ci în faţa instituţiei.

Bulevardul Ferdinand va fi interzis accesului cu autovehicule începând cu ora 19.00, pentru a face loc teatrului şi revoluţiei culturale pe care Blue Theatre – Festivalul Internaţional de Teatru Independent a început-o la Constanţa.

Evenimentul este susţinut de Primăria Municipiului Constanţa. Accesul în sală este permis în limita locurilor disponibile.


Exit mobile version