Site icon Mangalia News

Jeleurile – cocteiluri chimice pentru creierul copiilor!

jeleurile

9 din 10 produse conțin acid citric.

3 din 4 produse conțin proteină animală.

1 din 2 produse sunt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gândaci.

1 din 4 produse conțin albastru briliant FCF.

Între 7 și 14 lingurițe de zahăr într-o 100 grame de jeleu industrial.

Studiul privind calitatea jeleurilor face parte din Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. Prin această campanie, experții Asociației Pro Consumatori (APC) își propun să-i învețe pe consumatori să înțeleagă eticheta produselor alimentare astfel încât aceștia să facă achiziții în cunoștință de cauză. Totodată, Asociația Pro Consumatori (APC) își dorește să promoveze un stil de viață sănătos și să tragă un semnal de alarmă în privința unor produse alimentare bogate în zahăr și a unor aditivi alimentari care prezintă un risc ridicat asupra sănătății consumatorilor.

Ce sunt jeleurile?

În vocabularul merceologic, jeleurile sunt produse zaharoase de forme variate, asemănătoare bomboanelor, având diverse culori în masă și fiind adesea pudrate cu zahăr. Consistența jeleurilor este fermă dar elastică iar masa este translucidă, limpede ori matisată. Materia primă din care se obțin se numește tot jeleu și este produsă din suc ori pulpă de fructe cu adaos de zahăr care se fierbe până se îngroașă și capătă consistență de gel; acest produs, foarte bine cunoscut în tradiția gastronomică românească, poartă denumirea de peltea și era preparat îndeosebi din mere și gutui, mai exact din părțile mijlocii ale acestor fructe, foarte bogate în pectină. Cuvântul peltea este binecunoscut în țările balcanice, în Grecia și Turcia, unde desemnează același produs zaharos. Servirea peltelei se face la fel ca în cazul dulceții, însoțită de apă rece, după rigori în mare parte uitate.

Jeleurile realizate industrial se fabrică prin adăugarea unor aditivi de gelifiere (gelatine, pectine etc.) care au rolul să producă efectul de gel mai repede, deci mai economic. Jeleurile de cofetărie-patiserie se fabrică din sucuri, siropuri sau piureuri de fructe, în care de regulă se adaugă produse de aromatizare (vin, lichior), dar și agent de gelifiere (gelatină etc.), turnate în forme și lăsate să se închege la rece, apoi finisate prin pudrare cu zahăr și diverse arome; sunt considerate deserturi orientale fine.

În calitate de desert, jeleurile sunt valoroase pentru că sunt dulciuri care nu conțin foarte mult zahăr, dar mai conțin minerale, foarte necesare organismului. Nu mai conțin însă enzime și vitaminele termolabile, care se distrug în procesul de fierbere. Valoarea lor alimentară este dată de potențialul nutritiv ușor preluat de organism (glucidele se transformă în energie cu cel mai mic efort din partea organismului); în plus, trebuie știut că activitatea creierului și a sistemului nervos în general se bazează fundamental pe consumul de glucide. Când aceste glucide sunt preluate din fructe proaspete, organismul este cel mai avantajat: preia, alături de energie, toată gama de elemente necesare vieții sănătoase: toate vitaminele, enzimele și mineralele conținute de fructele proaspete. În mod special, aceste aspecte trebuie avute în vedere de persoanele vârstnice, car sunt sensibile la lipsurile de vitamine , enzime și minerale, dar și de părinți, care trebuie să știe că organismul copilului este mai activ și în plin proces de dezvoltare, având nevoie de aport nutritiv sporit și de consum constant și echilibrat de vitamine, minerale, enzime. În cantitate mică, jeleurile constituie produse comod de administrat în pauzele dintre mese și în contexte care nu sunt potrivite consumului de fructe proaspete – în timpul deplasărilor, la plimbări, în timpul activităților de grup și în alte situații similare.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în ultima decadă a lunii iunie anul curent, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății micilor consumatori. Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu. La realizarea acestui studiu s-au avut în vedere următoarele obiective:

  1. Analiza ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere;
  2. Analiza produselor din punctul de vedere al primelor 3 ingrediente din compoziția acestora;
  3. Analiza zahărului adăugat în acest tip de produs și impactul acestuia asupra greutății corporale;
  4. Identificarea aditivilor alimentari utilizați în compoziția acestui tip de produs care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung.

1. Analizarea ingredientelor folosite la fabricarea acestui tip de produs pentru prezentarea unor puncte de vedere.

Cititi continuarea aici:

http://www.apc-romania.ro/ro/i-jeleurile–cocteiluri-chimice-pentru-creierul-copiilor/Mzg0LTE.html


Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to Facebook




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


Exit mobile version