Site icon Mangalia News

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale. Episodul 5: AVIAȚIE, BIOLOGIE, CERCETĂRI MARINE

Mangalia_20_montaj_foto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 5 –

Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând, totodată să “updatămMonografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior a cuprins domeniile ARTE PLASTICE, PICTURĂ, GRAFICĂ, SCULPTURĂ, CRITICĂ DE ARTĂ – generațiile actuale.

Continuăm astăzi cu Episodul 5: AVIAȚIE, BIOLOGIE, CERCETĂRI MARINE.

I. AVIAȚIE: 

In memoriam ALEXANDRU PODGOREANU.

Născut în data de 30 ianuarie 1919, la Buzău, decedat 01.03.2011, la Mangalia, aviator, pilot instructor, comandant la Aeroportul Tuzla, profesor de Artă Fotografică la fosta Universitate Cultural-Științifică din Constanța, cu mai multe expoziții foto la Galeriile Tomis din Constanța, prozator de forță, ale cărui scrieri urmează să vadă lumina tiparului, post mortem. 

(Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de medicul stomatolog Constantin Podgoreanu din Mangalia, fiul aviatorului Alexandru Podgoreanu).

Ziarul Telegraf, 02 Aprilie 2007, în articolul „40 de ani de zboruri pe aeroportul Tuzla”:

Alexandru Podgoreanu, comandantul unității Aviasan Dobrogea, atât de frumos autodenumit drept “Călătorul vremurilor acelora de glorie ale aviației române”, a declarat:

“Ca să fii aviator cu adevărat, trebuie să ai, în primul rând, un suflet capabil să vibreze la cea de-a treia dimensiune”…

Aeroportul Utilitar Tuzla – Scurt istoric:

Presa, despre activitatea pilotului Alexandru Podgoreanu:

Dansuri aviatice la Aerodromul Tuzla

02 Aprilie 2007: Festivitatile prilejuite de implinirea a patru decenii de zboruri la Tuzla au fost deschise, sambata, de pilotul veteran al aeronauticii romanesti, Alexandru Podgoreanu. Publicul a avut parte de o demonstratie de parasutism si de un spectacol aviatic executat de doua din avioanele aflate in dotarea bazei. „Aerodromul Tuzla gazduieste cursuri de pilotaj si lectii de parasutism. De aici se efectueaza zboruri publicitare, zboruri destinate lucrarilor agricole sau aerotaxi”, ne-a spus directorul aerodromului, Adrian Vasilache. Mai mult, AICI.

AVIASAN – Aripi pentru oameni – 1960, cu Alexandru Podgoreanu! (VIDEO) ”Bunicul” SMURD-ului, AVIASAN-ul. Un documentar despre “Aripi pentru Oameni“. Iată documentarul integral:

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=-Cnbaqh4lbw&t=64


II. BIOLOGIE, CERCETĂRI MARINE:

Dr. în biologie Petru STRUGARIU.

Iată CV-ul său, scris în stilul propriu, bonom, auto-ironic, atât de bine cunoscut de prieteni: Nume, prenume, porecla: Strugariu Petru, “Pedro carcasone”. Data nașterii: 13.07.1949. Vârsta: 66 ani. Locul nașterii: Seini, jud. Maramure. Ocupația actuală: pensionar. Profesia: biolog. Domiciliul: Mangalia. Căsătorit. Religia: creștină. Confesiunea: universală. Naționalitatea: română, Cetățenia: română.

Studii: Absolvent al Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Biologie, promoția 1972. Cursuri postuniversitare, titluri științifice, diplome… etc. Doctoratul, în martie 1986, Biochimie, la Spitalul Clinic Fundeni. Funcția hepatică (transaminaze), în condiții de hiperbarism real (la scafandri, pe viu, nu în simulator!). Experiență: 36 de ani lucrați în laborator clinic. 

Pasiuni: Aproape 40 de ani de scufundări în Marea Neagră. Aproximativ 5.000 de ore de scufundare. Numeroase studii si observatii, unele publicate în analele Universității Iași. In 1970, propunere de declarare rezervatie naturală lacul Limanu. Vânător de imagini subacvatice. Muncă de pionierat. Fotografii, diapozitive, filme pe 8 si 16 mm. Emisiuni la Televiziunea Română, pe teme de biologie marină. (Foto: Petru Strugariu – Lacul Limanu, 1972).

Tot ce este legat de lumea subacvatică, susțin pe deplin. Fără să avem pretenții de studii științifice laborioase, experiența practică este edificatoare în fața celor care pun la îndoială cele afirmate. Pe lângă pasiunea pentru lumea subacvatică, se mai adaugă pasinea pentru frumos și surse de adrenalină.

Vicii: Dintre 100 de păcate, nu-mi plac politica, fotbalul și jocurile de noroc. Restul, fără număr…

Principii călăuzitoare:

     Proiect: Odată cu noua colaborare cu acei oameni minunați și ideile lor zburătoare de la ,,Mangalia News”, dorim să redăm municipiului Mangalia o nouă orientare în ceea privește atitudinea locuitorilor față de Mare. Trebuie să recunoaștem că 90% din populație locuiește la mare si doar 10% trăiește la mare. Intr-adevar, este foarte greu să schimbi această mentalitate. De aceea, împreună cu prof. Traian Lupu și dr. Sorin Colesniuc, dorim, în primul rând, să contribuim la o necesară actualizare a Monografiei Mangaliei, din antichitate până în zilele noastre, inclusiv prin Proiecte de punere în valoare a zonei subacvatice aferente coastei marine, pentru practicarea și dezvoltarea turismului subacvatic. (Unele țări fără ieșire la mare au dezvoltat turismul subacvatic în ape interioare sau în galerii de mină și saline prăbușite, cariere de piatră abandonate etc.).

     Susținem și un alt Proiect pentru combaterea eroziunii malurilor, în special a plajelor, cu materiale recuperate și tehnologii simple, fără pretenții de ,,ultimă oră”, realizabile cu bani puțini… Si multe, multe, altele. Spațiul acestei rubrici nu poate cuprinde la o singura expunere tot ce avem în plan. De aceea, vă propun să veniți cu comentarii și propuneri, pentru a realiza un serial pe aceste teme, cu sprijinul d-voastră, stimați cetățeni ai Mangaliei. Semnează, Strugariu Petru.

GALERIE FOTO din colecția personală dr.Petru Strugariu,

ÎN EXCLUSIVITATE, pentru Mangalia News!

Petru Strugariu – “Doi bătrâni și o mare…”
Petru Strugariu – Echipament de suprafață…

Mulțumim pentru materiale, domnului dr. în biologie (și scufundări subacvatice), Petrică Strugariu! Adăugăm și două comentarii la postările noastre anterioare:

Sincer sa fiu, nu-mi vine sa cred… Cand vad că traim intr-un ocean de mizerie intelectuala, o lume intunecata, o lume care se scufunda in propria mizerie, constat cu entuziasm ca mai exista oameni minunati, care lupta pentru frumos. Consider ca este o repunere in drepturi a unui oras cu particularitati fizico-geografice de exceptie, cu potential turistic, tot de exceptie, cu un trecut cultural si istoric, la fel, de exceptie! Felicitari, nu in ultimul rand, acelor oameni minunati, care duc o munca titanica sa redea Mangaliei ceea ce este a Mangaliei. Personal vreau sa contribui la acest proiect, conform principiilor: ,,Navigare necesare est”, ,,Imersione necesare est” si ceva strict personal: „Cine nu are barcă, nu este mangaliot”. Să auzim de bine. Batranul si Marea.


Din nou, vă salut cu toata prietenia. Ce mai, se pare că și concetățenii noștri încep să trăiască la mare, nu doar să locuiască… Este foarte adevărat că zona Mangalia, din punct de vedere fizico-geografic, climatologic, hidrologic, este o zonă aparte față de restul Dobrogei, chiar și față de restul Dobrogei maritime. În mod sigur, aceste condiții au determinat încă din antichitate ca cel mai diverse grupări etnice să se stabilească pe aceste meleaguri. Dovezile există.

Întodeauna hotarul dintre mare și continent a atras personaje care sperau și doreau o schimbare majoră în viața lor. Nu voi comenta acest aspect. Poate altădată. Ce vreau să subliniez acum este legătura dintre om și mare. Cu mai mulți ani în urma, la Mangalia erau doar câțiva proprietari de bărci, care desfășurau o activitate strict limitată la pescuit. Activități subacvatice, nici vorbă. Și legile erau foarte restrictive. Nu pun în discuție Marina militară. Chiar în acele condiții, cu numeroase cereri, rugăminți, intervenții la factorii de decizie, am reușit să pătrundem sub apa mării cu mare parte din echipament improvizat, pentru că, în comerțul socialist nu existau butelii, detentoare, costume de neopren etc. Cu toate acestea, nu am renuntat, ba mai mult, am început să construiesc carcase etanșe pentru tot felul de aparate foto. Documentație, aproape că nu exista… Și, totuși, am reușit. 

Astăzi sunt încântat să văd atâtea echipamente, dispozitive, materiale, cluburi. Dar, cel mai important este că văd personaje interesate de lumea subacvatică. În fiecare vară sunt asaltat de tineri care vor să practice scufundarea cu ,,aqualangul”. Pot să afirm că am „convertit” la lumea subacvatică și un… preot. Reciproca a fost un eșec. Asta este… Promit să revin și cu alte „amintiri din vremurile de glorie”. O zi minunată! Bătrânul și Marea.


În episodul viitor (6): 

CERCETĂRI MARINE (2) și CERCETĂRI SPEOLOGICE în zona Mangalia.


Surse documentare: 

Montaj foto titlu: Pictura „Mangalia veche”, 1945, Lucia Demetriade Bălăcescu și Mangalia, sensul giratoriu, fotografie actuală.


 Mangalia News, 11.03.2015.


Exit mobile version