Site icon Mangalia News

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale. Episodul 4: Pictură, Grafică, Sculptură, Critică de artă

Mangalia20montajfoto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 4 –
Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând, totodată să “updatămMonografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior a cuprins domeniul ARTE PLASTICE, PICTURĂContinuăm astăzi cu episodul 4:

PICTURĂ, GRAFICĂ, SCULPTURĂ, CRITICĂ DE ARTĂ – generațiile actuale:

Luiza CALA (Calaidjoglu):

Pictor, născută la 23 septembrie 1957, în localitatea Băilești – Dolj, stabilită în Mangalia. Studii libere de pictură cu Sabin Bălașa. Debutează expozițional în 1999.

Deschide prima galerie de artă modernă din Mangalia, „Atelier Luiza Cala”.

Expoziții personale și de grup, tabere naționale și internaționale de pictură, lucrări în colecții particulare din mai multe țări.

Activitate artistică:

GALERIE FOTO:

Semneaza copertile a 5 cărţi și 12 casete/ CD de meditaţie.

Premii: 

Are lucrări în colecţii de stat în Spania, Bulgaria, Franţa şi în colecţii particulare în Grecia, SUA, Canada, China, Turcia, Olanda, Bulgaria, Spania, Franţa, Coreea S, Italia…

Activitate socio-culturală:

Apariţii media:

PRO TV, Prima TV, Neptun TV, TVR 1, LTV, Antena 1, B1TV, Mangalia TV, Media TV, Digi 24, reviste de cultură importante, ziare naţionale şi străine, cărţi despre pictură.

Organizează Serile Cala-tiene la Galeria Luiza Cala – Saturn.

Aici au avut loc concerte, lecturi de autor, dans, teatru, întâlniri cu oameni de cultură din ţară şi străinătate.

Link-uri Luiza Cala:

IN MEMORIAM Rodica DELIMAN

Pictor, născută la Mangalia, 6 aprilie 1956…

„Spaţiul de la care pleacă Rodica Deliman este orizontul marin. Artista porneşte de la luministica acestei zone pe care o are sub retină. Cred că violenţa contrastelor şi a luminii sunt date cu care artiştii dobrogeni, în special cei care locuiesc la malul mării, pornesc în aventura lor plastică”, aprecia criticul de artă Doina Păuleanu, la vernisajul expozitiei de la galeriile de artă President din Mangalia, organizata în iulie 2011, sub auspiciile Fundaţiei Callatis, a Rotary Club Mangalia şi a Uniunii Artiştilor Plastici (UAP), în prezenţa unui public numeros format din prieteni şi colegi. Nu au lipsit profesorii de la Catedra de Arte Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”, unde artista s-a familiarizat cu tainele profesioniştilor…

Din păcate, avea să fie „cântecul său de lebădă”, ultima expoziţie din cariera sa profesională de artist, care a ales discursul metaforic al culorilor şi al formelor pentru a-şi exprima sentimentele. Îndrăgostită de lumina specială a Dobrogei, care a fascinat atâtea generaţii de artişti, dar şi de orizontul marin pe care l-a reflectat în lucrările sale, Rodica Deliman lasă posterităţii propria „filosofie a culorilor”, care va dăinui pe pânze şi după trecerea sa nefiinţă, în august 2011…

http://www.telegrafonline.ro/1309813200/articol/166567/rodica_deliman_sedusa_de_8222filosofia_culorilor8221.html

http://www.telegrafonline.ro/1312232400/articol/169277/rodica_deliman_prezinta_8222filosofia_culorilor8221_in_ceruri.html

https://sorinmarcelcolesniuc.wordpress.com/activitate-culturala-inedita-dedicata-zilei-de-9-mai/


ARTE PLASTICE – GRAFICĂ:

Valentin IONESCU

Grafician, pictor și gravor, născut la 16 iulie 1931, lucrează pictură, acuarelă, gravură, desen, pictură pe pânză.

Iulie 2007: Valentin Ionescu este un alt artist care s-a întors acasă. Născut chiar la Mangalia, a revenit ca membru al grupului internaţional de artişti „Tendences”, cu sediul la Paris. Grafician, acuarelist, gravor, semnătura lui Valentin Ionescu poate fi întâlnită în expoziţii din Germania, Franţa, Olanda, Australia, SUA.

http://m.cugetliber.ro/stiri-diverse-arti-ti-plastici-romani-de-pretutindeni-s-au-intors-acasa-dupa-un-deceniu-986


Gabriel TORA:

Grafician, pictor, cantautor (n. real Gabriel Balazs), născut la 5 decembrie 1972, la Mangalia. Studii: Liceul  Agroindustrial  Palas – Constanţa, Şcoala Populară de Artă – Constanţa, secţia Pictură 1987, studii de chitară clasică şi canto. Pasiuni: muzica, arta fotografică.

Activitate artistică:

GALERIE FOTO:

Lucrări în colecţii particulare din România, Germania, Anglia, Italia, Norvegia, America, Canada, Belgia, Olanda. Tot în 2010, participare la “Românii au talent“, concurs în care a cântat şi a desenat în acelaşi timp.

În 2011, câştigător al Marelui Premiu la Festivalul de muzica folk Mioveni, ca membru al trupei “Liga Folk”, împreună cu Liviu Baitel.

Pe internet:

How to draw Arabian horse head- Gabriel Tora:

Cantautor:

Cu inima curată (Tiszta szivvel) Tora/Attila Jozsef (compozitie personala, pe versurile lui Jozsef Attila): https://www.youtube.com/watch?v=eZv6HUAdfdM

Gabriel Tora:

https://www.pinterest.com/gabrielbalazs20/: painter, loving horses and good music.


ARTE PLASTICE – SCULPTURĂ:

IN MEMORIAM:

Ion PANTAZI, sculptor, născut la 31 august 1901, în Mangalia, decedat în 1971, la București. Execută, printre multe alte lucrări, busturi și statui pentru decoruri la Teatrul Național, Teatrul Giulești și Opera Română.


ARTE PLASTICE – CRITICĂ DE ARTĂ:

Florica CRUCERU

Erudit critic de artă al Constanței, născută la 20 octombrie 1926, Mănăstirea, Călărași, stabilită la Mangalia în 1932.

Povestește: Mangalia este pentru mine locul privilegiat al copilăriei și al adolescenței mele. Eu aparțin Mangaliei prin faptul că am trăit acolo de la 7 ani. Tata, Radu Pospai, a fost secretarul Preturii. Pe mama a chemat-o Maria Roșculeț și a făcut parte din marea familie a orașului, crescând chiar în casa unchiului său, primarul Roșculeț. La mătușa Roșculeț în casă veneau cele mai multe personalități: Steriadi, lucian Grigorescu, Ghiață, Șirato, Birlic. Veneau Agripina Macri și cu Victor Eftimiu, dar stăteau la vila Vestinian. 

Grupul nostru era condus de Vitanidis, cu care făceam teatru. Printre noi se afla și Elena Vicică, cea care a fost apoi, timp de 30 de ani, dirijoarea Corului de copii Radio, cu mari premii, cu mari succese în plan internațional.

Eu am învățat la cea mai veche școală a orașului, cea din cartier. În anii ’33, era una singură, și pentru băieți și pentru fete. Tot ce s-a făcut a fost ulterior acestei date. Liceul a ființat ca gimnaziu, peste drum de geamie, în casa unuia din frații Aldea.

Mangalia – tărâm iubit, un oraș foarte pitoresc și foarte hazos. Viața era foarte ieftină, cu oarece confort, casele oamenilor de condiție medie erau foarte bine îngrijite, străluceau de curățenie. Localitatea era mai mică decât Balcicul, mai adunată, avea un pitoresc special”. (Mangalia în paginile vremii – Aurelia și Alexandru Lăpușan, editura Dobrogea, 2007, pag.259).

Cercetător neobosit, făcând un crez şi un stil de viaţă din plăcerea de a scrie, expert în artă românească modernă, Florica Cruceru a înfiinţat şi a condus Muzeul de Artă din Constanţa în perioada 1961-1984.

I-a fost acordat Trofeul “Zece Oameni de Valoare pentru Constanţa” – ediţia I, la secţiunea Cultură şi Artă, în anul 2010.
ARTICOLE de presă:

Salutări din Mangalia – Despre România interbelică, cu Florica CRUCERU, interviu Formula AS, Nr. 1153, 13.02.2015 – 19.02.2015:

Florica Cruceru, un neobosit cercetător în slujba artei şi posterităţii: AICI și AICI.


Tatiana ODOBESCU:

Critic de artă, născută la 23 septembrie la Chișinău. Se stabilește la Mangalia în 1996.

Din 2002 până în anul 2009, director al Muzeului de Arheologie din Mangalia.

În prezent, director al Complexului Cultural „Callatis”.

Despre Tatiana Odobescu, doctor în Arte Vizuale și critic de artă, vă invităm să citiți mai mult în articolul anteriorintitulat “MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale. Episodul 2: ARHEOLOGIE, generația actuală”.


În episodul viitor (5): AVIAȚIE, BIOLOGIE, CERCETĂRI MARINE, CERCETĂRI SPEOLOGICE


Surse documentare: 

Montaj foto titlu: Pictura „Mangalia veche”, 1945, Lucia Demetriade Bălăcescu și Mangalia, sensul giratoriu, fotografie actuală.


 MangaliaNews.ro, 03.03.2015.


Exit mobile version