Site icon Mangalia News

De ce se tem românii de exploatarea gazelor de șist

Yahoo News/Andreea Dogar – Protest împotriva exploatării gazelor de șist

Mii de oameni au ieșit în stradă în acest weekend pentru a protesta împotriva exploatării gazelor de șist în România, cu ocazia zilei de 6 aprilie, declarată Ziua Națională de Luptă împotriva Fracturării.

Manifestanții au protestat în București, Arad, Bârlad, Cluj, Deva, Constanța, Piatra Neamț, Roșia Montană, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș, Vaslui, dar și în orașe din străinătate precum Berlin, Bruxelles, Londra, Paris, Toronto, Viena sau Milano. Yahoo News România a discutat cu protestatarii din capitală pentru a afla ce anume îi nemulțumește.

Fostul profesor crede că românii sunt vânduți cu toții. Foto: Andreea Dogar

Rigescu, 70 de ani, pensionar, fost profesor de științe

Protestăm împotriva fracturării gazelor de șist pentru că cu fracturarea are loc otrăvirea apei și distrugerea mediului. Se bagă 150 de componente în această fracturare de otrăvuri care va otrăvi apa și va distruge mediul încojurător. Suntem împotriva fracturării pentru gazele de șist.

Se distruge totul: apa, în primul rând se otrăvește apa… și tot mediul înconjurător.

Ați protestat de la bun început?

De la bun început. De doi ani și ceva.

Ați fost și în Moldova?

Da, la Pungești, dar sunt din București. Noi suntem cu protestele împotriva și a cianurării cu Roșia Montană, și pentru gazele de șist și pentru mai multe.

Ce părere aveți despre argumentele pro-exploatare: se spune că se creează locuri de muncă, se dezvoltă economia?

Se creează locuri de muncă, nu suntem împotriva să nu se exploreze gaze, dar așa cum s-a explorat dintotdeauna, dar fără fracturare. Sau a explorării aurului, așa cum se explorează de mii de ani, dar fără cianură.

Eu mă gândesc la copiii noștri, la viitorul acestei țări, nu e vorba de noi, hodorogii. Tineretul ce face? Atât a mai rămas: gazele și aurul, că în rest suntem vânduți cu toții. Dacă se vinde și asta, aurul, e vai de capul tineretului nostru. Pe tinerii noștri nu îi așteaptă niciun viitor. Toți suntem de vină pentru că după ’90 am stat nepăsători și politicienii noștri au vândul totul. I-am lăsat să ne vândă și au reușit: ne-au vândut.

Mă gândesc la viitorul tineretului țării, cât mai avem, că majoritatea au plecat. Aici nu-i mai așteaptă nimic. Toți au distrus, toți distrug, nimeni n-a făcut nimic pentru poporul ăsta după ’90.

Mihaela a terminat Facultatea de Economie. În prezent nu are loc de muncă. Foto: Andreea Dogar

Mihaela Benga, 25 de ani, a terminat Facultatea de Economie, în prezent își caută loc de muncă

Sunt împotriva exploatării gazelor de șist. Am venit aici pentru apărarea acestora, pentru protest împotriva otrăvirii apelor din România. Am aflat de mai multă vreme de acest lucru, dar s-a orientat doar prin postarea pe Facebook, acum că am ocazia și s-a organizat acest eveniment vreau să susțin acest lucru.

Sunteți din București?

Nu sunt din București, sunt din Vrancea, aproape de zonele afectate. Nu am venit special, sunt aici de ceva vreme.

Ce anume vă mai îngrijorează?

Otrăvirea apei, a solului, a mediului înconjurător, apariția altor boli precum cancerul, alte nenorociri care aduc aceste exploatări.

Sunteți studentă?

Am terminat, sunt în căutarea unui loc de muncă.

Când v-ați informat despre gazele de șist ce surse ați consultat?

M-a informat un bun prieten care nu este în țară acum, este în Cipru și el susține cu tărie acest lucru. Am citit articolele pe care și el la rândul lui le-a găsit, le-am share-uit și eu la rândul meu și susținem acest lucru.

Legat de ce spun susținătorii gazelor de șist, că s-ar crea locuri de muncă, că ar fi un câștig economic pentru România, ce părere aveți?

Îmbătare cu apă rece, pe scurt. Nu cred. Atâtea pericole aduc aceste exploatări, nu cred că o să creeze ceva benefic pentru România. Nu cred că o să creeze atâtea locuri de muncă. Din câte m-am informat, aceste companii care promovează exploatarea, care fac exploatarea gazelor de șist își aduc oamenii lor specialziați și calificați în domeniu. Deci practic noi suntem dați la o parte, doar să asistăm la ceea ce fac ei.

Nu credeți că ar fi angajați românii?

Nu cred. Doar oameni calificați. Poate că o să angajeze și d-ai noști, dar foarte puțini, adică nu salvează ei economia României cu locurile lor de muncă, în nici într-un caz.

Robert susține energiile verzi. Foto: Andreea Dogar.

Robert Neguț, București, 29 de ani

Mă nemulțumește această idee de a continua exploatarea gazelor de șist, de fapt exploatarea acestor combustibili fosili, în loc să trecem pe energie verde. În loc să căutăm metode verzi de a continua dezvoltarea noastră, ne întoarcem în trecut, găsim alte metode care să fie și mai poluante și pe acestea guvernanții le consideră a fi singura soluție pentru dezvoltarea noastră.

Se crede că energia solară și cea eoliană sunt, deocamdată, mult mai scumpe și, în al doilea rând, nu ar fi suficiente pentru a acoperi nevoile industriei.

Bineînțeles, se poate face treptat. Dar aceasta nu înseamnă să creștem ponderea energiei fosile. Poate scădea cu 5%, cu 10%, cu 20%, în timp.

Altceva legat de gazele de șist vă mai îngrijorează, în afara emisiilor de gaze cu efect de seră?

Nu e vorba numai de gaze cu efect de seră, e vorba și de poluarea solului, a pânzei freatice, e vorba și de cantitatea foarte mare de apă folosită și, totuși, România nu stă chiar așa de bine din punct de vedere al apei potabile. Se vede vara că hidrocentralele trebuie să scadă debitul. Și dacă folosim și mai multă apă în scopuri industriale vom avea o problemă.

De unde v-ați informat despre gazele de șist?

De pe internet.

Mai mult, pe ro.stiri.yahoo.com, 08.04.2014.

 

https://ro.stiri.yahoo.com/de-ce-se-tem-rom%C3%A2nii-de-exploatarea-gazelor-de-%C8%99ist-110421217.html

Exit mobile version