Site icon Mangalia News

Sărbătoare: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc, miercuri, 21 noiembrie, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Numită şi Aducerea Maicii Domnului la Templu, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului este unul din Praznicele Împărăteşti ale Bisericii Ortodoxe.

În conformitate cu tradiţia, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul Evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, la vîrsta de 3 ani, unde a trăit şi slujit ca fecioară în Templu pînă la logodna ei cu Sfîntul Iosif.

Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfînt ca să devină ea însăşi “Sfînta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al pruncului dumnezeiesc care se va naşte din ea.

Această sărbătoare a luat naştere în secolul VI. Astfel, la 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian a zidit la Ierusalim, lîngă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, care, spre deosebire de una mai veche, a fost numită Biserica “Sfînta Maria cea Nouă”.

Conform obiceiului, a doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început sa fie serbat hramul (patronul) bisericii, adică însăşi Sfînta Fecioară Maria, serbarea fiind consacrată aducerii ei la templu. Sărbătoarea s-a extins apoi în tot Orientul creştin şi în Occident fiind marcată cu cruce roşie în calendar.

Pentru ca bucuria sărbătorii sa nu fie umbrită de post, Biserica a rînduit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peşte.

Sursa: crestinortodox.ro

Exit mobile version