Mangalia, îngenuncheată de un nou “război” – pierderi de milioane de euro. Cine achită nota de plată?

3
1089

mangalia_aleea_teilor

CUGET LIBER: Municipiul Mangalia riscă să intre într-un nou blocaj administrativ. Aşa cum ne-am obişnuit în ultimii zece ani, disputele politice din Consiliul Local, interesele şi jocurile electorale au săpat tranşee adânci pe obrazul oraşului. Că vorbim de ultimul mandat al lui Iorguş, descălecatul haotic al lui Tusac sau de „domnia“ lui Cristian Radu, lucrurile s-au desfăşurat după acelaşi tipar păgubos în care administraţia a fost blocată de taberele beligerante. 

Cam ca peste tot, consilierii locali adverşi, sub presiunea viitoarelor alegeri, caută să paralizeze proiectul primarului pentru a avea muniţie electorală. De partea cealaltă, primarii sunt impulsionaţi să angajeze bugetul local în cheltuieli doar pentru a avea ce panglici să taie în campanie.
Dacă pe mandatul lui Tusac, oamenii au îndurat frigul în case, iată că acum această problemă s-a rezolvat, însă mangalioţii asistă neputincioşi la un alt circ: proiectele europene demarate în oraş, care au răscolit toată urbea, s-au blocat. Şi de aici încolo curge cu acuze…
Mai exact, este vorba despre trei proiecte europene: „Parcul Evergreen” (10,5 milioane lei), „Aleea Teilor” (8,5 milioane lei) şi „Callatis, istorie la malul Mării Negre” (12,5 milioane lei), care aveau termen de finalizare 31 decembrie 2015. După această dată, Uniunea Europeană nu mai decontează niciun cent. În aceste condiţii, Primăria mai are la dispoziţie încă 6 luni (până la 30 iunie 2016) să finalizeze restul proiectului din resurse proprii. Dacă nici până la această dată investiţia nu este realizată 100%, atunci autoritatea locală va trebui să restituie fiecare bănuţ pe care l-a cheltuit din fonduri europene.
Problema la Mangalia este că lucrările au început, s-a cheltuit o parte din banii europeni, însă termenul de 31 decembrie nu poate fi fezabil. Aşa că primarul Cristian Radu le-a solicitat consilierilor locali să voteze continuarea proiectelor cu bani de la bugetul local şi extinderea perioadei de execuţie. Surpriză însă! Sau nu! Cei mai mulţi consilieri locali nu au fost de acord, aşa că au sabotat şedinţa de Consiliu neprezentându-se.

„Trebuie să returnăm UE 5 milioane euro“

Continuarea, în cugetliber.ro, 15.12.2015.




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


3 COMENTARII

  1. Mangalia este ca o familie disfuncțională. Unul dintre părinți încearcă să îmbrace copiii, să împodobească casa, iar celalalt îi scoate ochii și-i pune bețe în roate la tot ce face, numai pentru că el are alte interese. Și cum principalul lui scop este ca ego-ul lui să fie alimentat necontenit, nu mai contează că familia are de suferit, că toate cheltuielile vor fi suportate de toți membrii familiei, important e să arate că el e capul, iar celalalt greșește. În asemenea situații soluția este divorțul. Dacă în țară tinerii au reușit să schimbe un guvern, poate că e timpul ca Mangalia să scape de consilierii care sabotează orice proiect numai pentru că se apropie alegerile.
    Fac parte dintre mangalioții care își doresc un parc adevărat, care-și doresc o alee aspectuoasă, care visează la momentul când Mangalia își va valorifica potențialul arheologic și care, în naivitatea lui, încă speră ca să ajungă să trăiască vremurile când primarul și consilierii se vor alia în a face orașul nostru să-și recâștige locul meritat.

  2. Ar trebui sa ne obisnuim cu gandul ca : Avem drepturi!!!, dragi mangalioti. In ultima vreme C.L. nu a fost de partea cetatenilor, fapt care ar trebui sa ne dea de gandit. Daca Mangalia s-a schimbat la fata in ultimii doi ani e meritul nostru al tuturor . Primaria noastra, in sfarsit are un primar bun . Va trebui sa invatam sa ne alegem cu grija consilierii pentru urmatorii ani pentru ca , dupa cum se vede, in prezent acestia pun piedici proiectelor importante .

  3. Dap.. asa e… Cetatenii Mangaliei nu au pornit lucrarile din momentul aprobarii lor si anume februarie 2015… Hai, nu februarie 2015.. sa zicem aprilie… Callatis, istorie la malul marii este inceput din 2013 si balaraul este cat gardul ce inconjoara ruinele…. Nu s-a facut nimic… A urmat sensul giratoriu si “minunea” de la Saturn…. La Saturn s-a finalizat, in sensul giratoriu parca mai era nevoie de-o amfora…. Deci, nefinalizat… Lucrarile la Parcul Vietii, au inceput la jumatatea lui octombrie…. Avand in vedere destinatia anterioara a acestuia din urma dar si neuniformitatea terenului, este practic imposibil de realizat cu sau fara “semne de informare” furate sau nu din santier… La prima ploicica, s-a inundat de l-a luat dracu…. Ca un cetatean prost ce sunt, vin si intreb: unde dracu s-au dus banii per lucrare? Si mai ales, cine a contractat aceste lucrari si in ce conditii? De ce adresez aceste intrebari? Pentru simplul fapt ca sunt cetatean al acestui oras, pentru simplul fapt ca aceste lucrari au fost atribuite prin licitatie publica, ceea ce inseamna aducerea la cunostinta populatiei atat a executorilor acestor lucrari cat si a conditiilor de efectuare a lucrarilor, studii de fezabilitate in toate cazurile dar si a costurilor din devizele de calcul aplicate la momentul licitatiei publice… De ce trebuie contractat un credit pentru terminarea unor lucrari care, daca ar fi fost incepute la timp, ar fi fost terminate inainte de termen? Eu, ca locuitor al acestui oras nu sunt de acord cu acest credit…. Ca tot vorbim de drepturi…

Leave a Reply