MANGALIA 20, episodul 18: Personalități în domeniul MUZICII, din Mangalia (I)

0
4891

mangalia20-montaj-foto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 18 –
Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând, totodată să “updatăm” virtual Monografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior (17) a fost: Personalități locale din SPORT

Continuăm astăzi cu Episodul 18: 

Personalități în domeniul MUZICII, din Mangalia (I).

Elena VICICĂ

mangalia20-elena-vicica-radio-corul-copii

(N.17 febr.1922, la Mangalia, d.1985, Bucuresti), fost dirijor al Corului de copii al Radiodifuziunii Române, după Ion Vanica, ambii dirijori care au ridicat formația corală la un standard de profesionalism greu de egalat de alte coruri din țară. Corul de copii Radio este recunoscut atât pe plan național cât și internațional, din numeroasele turnee efectuate pe mai multe continente.

StoryMania – CORUL DE COPII RADIO, MEREU TÂNĂR

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Povestea începe în anul 1945. Câțiva copii, 12 la număr, erau aleși pentru a cânta împreună într-un cor, sub conducerea unui dirijor care avea să facă istorie, maestrul Ion Vanica. Numărul copiilor a crescut în timp, la fel renumele și valoarea Corului de Copii Radio. Au fost concerte, turnee, înregistrări, premii. Copiii de atunci au devenit adulți, dar corul a rămas la fel de tânăr. Căci alți copii, cu voci minunate și îndrăgostiți de muzică, au venit să cânte în cor. Pe rând, la conducerea Corului de copii Radio au fost alți dirijori: Elena Vicică, Eugenia Văcărescu Necula și, pentru o scurtă perioadă, Nicolae Vicleanu. 

corul-de-copii-radio-elena-vicica-dirijor corul-de-copii-radio-elena-vicica-dirijor-disc

Azi, maestrul Voicu Popescu este cel sub a cărui îndrumare copiii din cor cântă ca o singură voce, armonioasă. Corul de Copii Radio are 70 de ani, dar tinerețea sa fără bătrânețe aduce în continuare publicul în săli de concerte din țară și din afara ei, și face ca la fiecare reprezentație să se audă prelungi valuri de aplauze. 

***********************************************************

Plt. adj. (r) Marin Hudițeanu

petrica-matu-stoian-marin-huditeanu-albatros

(Foto: La 90 de ani, împreună cu Petrică-Mâțu Stoian).

“Cel care a fost cândva „sufletul” renumitului ansamblu „Albatros” al Marinei Militare de la Mangalia”.

Am descoperit pe internet câteva dintre lucrările muzicale care poartă pecetea lui “Nea Marin Hudițeanu”, cum îi spuneau cu drag și respect cei apropiați: 

Festivalul Cîntecului Ostășesc «Te apăr si te cînt, patria mea!» – Marșuri Ostășești – disc vinil, Electrecord ‎– ST-EXE 03163.

Imnul Corpului  Maiştrilor  Militari  de  Marină (înregistrare radio):

Despre Marin Hudițeanu: 

Petrică Mîţu Stoian: „Am nevoie de cineva care să mă iubească, iar acel «cineva» este publicul“

– Dacă aţi avea din nou 18-20 de ani, aţi porni pe acelaşi drum?

Cântecul este pentru mine un templu misterios, un dar, însă şi o imensă obligaţie, o poveste. Dacă peştişorul de aur de care-mi ziceaţi m-ar transforma în tânărul de 18-20 de ani, aş urma acelaşi drum, dar mi-aş dori să am alături de mine aceeaşi persoană care mi-a ghidat paşii cu drag, cu respect, dar şi cu multă exigenţă. E vorba despre maestrul Marin Huditeanu, dirijorul Ansamblului artistic ostăşesc „Albatrosul” al Marinei Militare”.

Și, am mai descoperit, în activitatea noastră de documentare, că o instituție de învățământ din Constanța a înființat, în memoria sa Corala “Marin Huditeanu” de la Scoala “Mihail Koiciu” din Constanta – dirijor prof. Vasilica Stroe. 

http://www.telegrafonline.ro/pdf/a923b111a2c6d09cb8f533613bde5399.pdf

*************************************************************

Luminiţa Andrei

Luminita_Andrei-3

Luminița este o excelentă soprană, născută și formată în Mangalia. Interpreta a fost ajutată să își continue studiile de specialitate de Clubul “Rotary” Mangalia, ea fiind a doua pe lista de admitere la Conservatorul București.

LUMINIŢA ANDREI, TÂNĂRA DIN MANGALIA CARE CÂNTĂ PE SCENELE OPEREI DIN FRANKFURT

http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/de-pe-bloguri/luminita-andrei-tanara-din-mangalia-care-canta-pe-scenele-operei-din-frankfurt-16963-339716.html

De doi ani, Luminiţa Andrei (actualmente Mustaţă), tânăra soprană din Mangalia, care a uimit, mai întâi, Mangalia, iar apoi întreaga ţară cu vocea sa, se pregăteşte pe scenele din Frankfurt. Luminiţa s-a stabilit în Germania de doi ani, împreună cu soţul său, tenorul Cătălin Mustaţă, unde, ne povesteşte chiar ea, după „multă muncă, nădejde şi răbdare, au apărut şi primele roade. Am urmat cursuri intensive de limba germană, în paralel cu studiile de master în operă, la Universitatea de Muzică din Frankfurt”.

luminita-andrei-catalin-mustata-fundatia-callatis luminita-andrei-catalin-mustata

Cum au reuşit cei doi tineri artişti să răzbată în lumea sobră, închisă a interpreţilor de muzică clasică din Germania? „Am fost şi suntem ocrotiţi de forţa divină”, spune Luminiţa, „forţă care, mai ales în meseria noastră, o simţim mai profund decât oricine. Vocea este un instrument fragil, care resimte şi transmite cele mai fine nuanţe ale stării noastre de spirit. Vraja aceasta numita MUZICA CLASICĂ ne preschimbă total atunci când suntem pe scenă”. Tânăra artistă ne spune că, la fel ca oriunde în lume, concurenţa pentru un rol în opere este una acerbă, iar talentul nu este suficient: „Trebuie să fii atent la fiecare detaliu şi nu doar atunci când cânţi, ci şi când te mişti pe scenă, când „joci”, pentru că se pune un accent deosebit pe naturaleţe şi, totodată, pe complexitate”, ne mai spune Luminiţa.

Luminita_Andrei-1

Pentru început, Luminiţa a obţinut două proiecte în opera „Flautul Fermecat”, unul dintre acestea, „Regina Nopţii” chiar cu soţul său, Cătălin Mustaţă, care îl va interpreta pe Tamino. http://www.infocallatis.ro/?p=4916

Neunburger Operettengala

Wer kennt sie nicht, die verführerischen und koketten Melodien aus “Die Fledermaus”, “Land des Lächelns”, “Gräfin Mariza” oder “Die schöne Helena”? Einen Querschnitt aus dem erfolgreichen Schaffen berühmter Komponisten wie Johann Strauß, Franz Lehár, Emmerich Kalmán, Carl Millöcker und Jacques Offenbach bietet diese “Nacht der Operette” in der neuen Schwarzachtalhalle. Ein internationales Sängerquartett (Luminita Andrei, Catalin Mustata, Denisa Neubarthová, Matteo Suk) begleiten die Smetana Philharmoniker Prag unter Leitung ihres Chefdirigenten Hans Richter.

Luminita_Andrei-4

Frankfurter Frühlingserwachen Konzert 21.04.2012

Luminita Andrei Sopranistin und Catalin Mustata Tenor. Susanne Reeber Pianistin.

”Caro nome” – LUMINITA ANDREI:

”La Boheme” G.Puccini – Musette Luminita Andrei30.01.2012, Masterabschluss an der HfMDK:

Despre Luminita Andrei, aici: Veranstaltungen in Hohenstein și aici: Competiţiile muzicale ale primăverii

***************************************************************

Lt.col. Constantin ȘTEFĂNESCU

TINEMAR28IULIE2005

Scenă din piesa ,,Ursul” de Cehov. Constantin Ștefănescu și George Ștefan (în rolul lui Luca). Teatrul ,,Tinemar” al Marinei Militare din Mangalia. Ce este interesant că această piesă frumoasă, am transformat-o în operetă.

Despre maestrul Constantin Ștefănescu și Teatrul Muzical TINEMAR:

Cercul Militar Mangalia, pepinieră de noi talente cultural-artistice

Tinemar se pregateste sa colinde…

Tinemar se pregateste sa colinde

… si Tinemar a colindat!

Vechile colinde ale Tinemar-ului au prins iarasi glas atunci cand membrii ei, azi oameni in toata firea, dar cu acelasi dor de mare in suflet, s-au strans laolalta, cum au putut si de pe unde au reusit sa vina, pentru a canta si incanta… inima maestrului Constantin Stefanescu, inima care cu siguranta a batut mult mai tare in acele momente. Rasete, lacrimi de bucurie, dar mai ales… o atmosfera incarcata de emotia revederii au domnit peste Casa Armatei din Mangalia, atunci cand tinemaristii au pasit pe scena.

Aura Rusu: „Vreau sa va multumesc din suflet tuturor pentru aceasta seara minunata de care am avut parte cu totii, impreuna cu domnul Stefanescu! M-am simtit minunat si imi doresc enorm sa repetam experienta! Multumim lui Marius Chircu pentru timpul acordat si pentru tot ceea ce ai facut pentru noi in aceste zile minunate! Si multumim, domnule Stefanescu (maestrului nostru), pentru ca a acceptat sa participe la aceasta superba reuniune a Teatrului Muzical Tinemar! Va iubesc!

Tinemar colindă
Cornelia Grigore: „Cred ca pentru mine a fost si va ramane cel mai frumos cadou de ziua mea… si nu numai… E ca si cum m-am intors in timp…, sau, mai bine spus…, timpul s-a intors la noi…”.

tinemar-casa-armatei-constantin-stefanescu-

Daniela Iustiana Capana: „Nici nu-mi gasesc cuvintele! Pe langa faptul ca sufeream dupa Tinemar, …cantat…, dansat…, teatru, mi-era un dor nebun de starea de nebunie si de emotie scenica pe care o traiam zi de zi… Nu stiu…, dar a fost extraordinar sa vad fetele si pe dl Stef… si sa le vad fețele si ochii râzând. A fost superb! 

Desi initial anuntase ca nu poate veni, maestrul Constatin Stefanescu a onorat totusi cu prezenta si a bucurat atatea inimi atunci cand si-a facut aparitia. Vizibil emotionat, maestrul a lacrimat, dovada inca o data ca inimile tuturor au batut atunci intr-un singur ritm, acela al Tinemarului. 

constantin-stefanescu-tinemar-

Si inima subsemnatei, care nu a reusit sa participe la eveniment, si-a facut de cap cand a vizionat inregistrarea. La Multi si Fericiti Ani, Tinemar! Multumiri domnului Marius Chircu, care a pus la dispozitie toata aparatura muzicala necesara desfasurarii evenimentului!

Despre Teatrul Muzical Tinemar din Mangalia: Dor de Tinemar…

TINEMAR Mangalia – Din Mamaia, la Mangalia

TINEMAR Mangalia – Izvor de dor

Tinemar, 30 ian. 2015 – Mangalia.Tv:

**************************************************
Va urma episodul II – Personalități în domeniul MUZICII, din Mangalia:
Prof. Traian Broască, INNA, Claudia Pavel (CREAM), Crina Bălan, Alexandra Stan.

MangaliaNews.ro, 30 august 2015.







piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply