MANGALIA 20, episodul 17: Personalități locale din SPORT

0
3176

Mangalia20-montaj-foto

MANGALIA 20 – Un TOP al personalităților locale

– episodul 17 –
Anul acesta se împlinesc 20 DE ANI de când orașul Mangalia a fost declarat municipiu (1995 – 2015).

Cu acest prilej, redacția ziarului online www.MangaliaNews.ro a lansat Topul personalităților locale „MANGALIA TOP 20”. Au trecut, așadar, 20 de ani de când Mangalia este municipiu; noi am ales pentru a puncta acest eveniment 20 de domenii în care s-au afirmat concitadinii noștri, de-a lungul vremii, încercând, totodată să “updatămMonografia “Mangalia în paginile vremii”, scrisă în 2007 de Aurelia și Alexandru Lăpușan.

Articolul anterior (16) a fost: Scriitori din Mangalia (IV).

Continuăm astăzi cu Episodul 17: 

Personalități locale din SPORT.

Constantin Titi MIHAIL

constantin_titi_mihail_antrenor_atletism

Profesor de sport, născut în 24 iulie 1945 la Mangalia, antrenor la Clubul Dinamo București, antrenor al Federației Române de Atletism. A obtinut cu sportivii pe care i-a pregătit peste 100 de titluri de campion național.

Constantin “Titi” MIHAIL este un antrenor de atletism român. Este considerat unul dintre cei mai importanți promotori ai probelor de sprint, garduri și sărituri precum și al atletismului masculin în România. A avut un rol semnificativ în restructurarea Federației Române de Atletism, după căderea regimului comunist.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

A antrenat de-a lungul timpului la cluburi din Constanta (Școala Sportiva nr.1, Clubul Știința) și București (Dinamo) precum și la lotul național, sportivii pe care i-a pregătit obținând peste o sută de titluri și doborând câteva zeci de recorduri naționale.

Intre 1990 și 1996 a fost antrenor federal pentru sprint, garduri, sărituri iar intre 1996 și 2008 a fost primul director tehnic al Federației Române de Atletism.

A făcut parte din comisia tehnică a Comitetului Olimpic Român intre 2004 și 2008.

Performanțe la nivel internațional:

Jocurile olimpice

  • Bogdan Țăruș, lungime, locul 8 Atena 2004.

Campionate Mondiale

  • Juniori
  • Mugur Mateescu, medalie de argint 400mg, 1988 Sudbury, Canada
  • Mircea Oaida, locul 5 110 mg, 1988 Sudbury, Canada
  • Seniori
  • George Boroi, 60mg indoor, locul 7 Sevilla, 1991 și locul 6 Toronto, 1993
  • Bogdan Țăruș, lungime indoor, locul 8 Birmingham 2003.

Campionate Europene

  • George Boroi, medalie de argint 60mg indoor, Paris, 1994
  • Bogdan Țăruș, medalii de argint lungime outdoor Budapesta 1998, indoor Gent 1999 și Madrid 2005
  • Prima calificare în Superliga Europei a echipei masculine a României – Bruxelles 1993.

Recunoaștere

  • Antrenor emerit
  • Medalia națională “Serviciul Credincios” clasa a doua pentru merite deosebite în obținerea unor rezultate sportive – Decretul 563 din 1/12/2000
  • Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a II-a pentru incurajarea și popularizarea performanțelor olimpice românești – Decretul 264 din 21/4/2004
  • Ordinul “Meritul Sportiv” clasa a III-a pentru contribuția la promovarea imaginii României – Decretul 1071 din 10/12/2004

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_(Titi)_Mihail.

Antrenorul Constantin Titi Mihail este membru în Consiliul Federal şi director al lotului olimpic al României.

”Avem un nivel foarte scăzut în atletismul românesc, mai ales după rezultatele generaţiei de aur cu sportivi precum Gabi Szabo sau chiar Marian Oprea. Nu toţi juniorii care cuceresc medalii sunt la fel de talentaţi. În România, la ora actuală, este foarte greu să dezvolţi un sport precum atletismul”, spune Constantin Mihail.

Soarta atletismului, la Contra Cronometru – Radio Romania Actualitati, 11 martie 2014

http://www.romania-actualitati.ro/soarta_atletismului_la_contra_cronometru-59035

***********************************************************************

Ionel LUCA

ionel_luca_lupte_mangalia

Cel mai valoros sportiv al Mangaliei. În anii ’80 a fost multiplu campion național la lupte libere, ajungând pe locul 4 în lume. În 2001 este ales președintele Clubului Sportiv Mangalia, alături de fratele său, Lucian LUCA, un alt campion al aceluiași sport. (Din Monografia “Mangalia în paginile vremii”, de Aurelia și Ștefan Lăpușan).

lupte_mangalia_ionel_lucian_luca

**********************************************************************

Lucian Luca

lucian-luca

Ca sportiv de performanţă, Lucian Luca a câştigat mai multe competiţii sportive, naţionale şi internaţionale. După retragerea din activitate, s-a ocupat de promovarea sportului pe plan local şi de încurajarea tinerilor din Mangalia să practice sportul de performanţă. În prezent, Lucian Luca se implică în dezvoltarea tuturor disciplinelor sportive, prin programele derulate de ASM Callatis GM.

Articole apărute în presă despre activitatea ASM Callatis Mangalia, președinte, Lucian Luca:

Mangalia vrea să organizeze Campionatul Mondial de lupte pe plajă

(Ziua de Constanta, 29 Jan, 2013)

Mangalia vrea să organizeze Campionatul Mondial de lupte pe plajă

Preşedintele Asociaţiei Sportive Municipale Callatis GM Mangalia, Lucian Luca, ales recent vicepreşedinte al Federaţiei Române de Lupte, a declarat că, printre proiectele sale se numără şi organizarea, la Mangalia, a Campionatului Mondial de lupte pe plajă.

„În urma numirii în funcţia de vicepreşedinte al FRL, voi face demersuri pentru a organiza în Mangalia mai multe competiţii de profil, cu participarea unor sportivi din ţară şi străinătate. Avem sportivi cu rezultate foarte bune, atât pe plan naţional, cât şi internaţional. În continuare, vom promova sportul de masă în rândul copiilor şi al tinerilor din Mangalia. Cu sprijinul Consiliului Local, vom încerca să organizăm, în sudul litoralului, Campionatul Mondial de lupte pe plajă. Ne dorim la fel de mult să înfiinţăm o echipă de lupte feminine, în Mangalia, cu care apoi să participăm la campionatele naţionale”, a declarat Lucian Luca.

Despre activitatea sportivă coordonată de Lucian Luca, citiți mai mult aici: 

Asociaţia Sportivă Municipală Mangalia, la prima reuniune

http://www.mangalianews.ro/2012/11/23/asociatia-sportiva-municipala-mangalia-la-prima-reuniune/

Proiecte ale Asociaţiei Sportive Municipale Callatis mg Mangalia

http://www.mangalianews.ro/2012/12/18/proiecte-ale-asociatiei-sportive-municipale-callatis-mg-mangalia/

Argint şi bronz pentru sportivele CS Mangalia

http://www.mangalianews.ro/2013/07/31/argint-si-bronz-pentru-sportivele-cs-mangalia/

Peste 500 de sportivi vin la Mangalia pentru calificări la Campionatul Naţional de lupte

http://www.mangalianews.ro/2014/02/27/peste-500-de-sportivi-vin-la-mangalia-pentru-calificari-la-campionatul-national-de-lupte/

lupte-madalin-parvulescu-nicoleta-popa-marian-oancea-lucian-luca

Jurnalul Sportiv TVR: România a obtinut 30 de medalii la Campionatul Mondial de lupte pe plajă organizat la Mangalia!

http://www.mangalianews.ro/2015/06/29/jurnalul-sportiv-tvr-romania-a-obtinut-30-de-medalii-la-campionatul-mondial-de-lupte-pe-plaja-organizat-la-mangalia/

Lucian Luca: „Avem mari aşteptări de la sportivii din Mangalia”

http://www.mangalianews.ro/2015/07/10/lucian-luca-avem-mari-asteptari-de-la-sportivii-din-mangalia/

lupte-nicoleta-popa-marian-oancea-lucian-luca

LUPTĂTOAREA ANDREEA ANA DIN MANGALIA, PE LOCUL ÎNTÂI ÎN BULGARIA!

http://www.mangalianews.ro/2015/07/19/luptatoarea-andreea-ana-din-mangalia-pe-locul-intai-in-bulgaria/

Luptătorii constănţeni au cucerit nouă medalii la Naţionalele de cadeţi

http://www.mangalianews.ro/2015/07/13/luptatorii-constanteni-au-cucerit-noua-medalii-la-nationalele-de-cadeti/

La Campionatele Mondiale de lupte pe plajă de la Mangalia, luptătorii români a cucerit, în total, 36 de medalii

http://www.mangalianews.ro/2015/06/16/la-campionatele-mondiale-de-lupte-pe-plaja-de-la-mangalia-luptatorii-romani-a-cucerit-in-total-36-de-medalii/

lupte_copii_mangalia_oameni-cu-care-ne-mandrim-

**********************************************************************

 Florin Iordănoaia

karate-florin-iordanoaia

S-au împlinit 25 de ani de la înființarea clubului sportiv de arte marțiale „Marea Neagră“ Constanța. „De-a lungul acestei perioade, sportivii clubului au adus foarte multe medalii la campionatele naţionale şi internaţionale, devenind un nume şi un brand în artele marţiale din România. De asemenea, au fost organizate foarte multe campionate, cupe, stagii de pregătire, demonstraţii, seminarii, la Constanţa şi la Mangalia. Putem spune astăzi, cu mândrie, că suntem Clubul Sportiv Marea Neagră Constanţa-Mangalia. Cei 25 de ani ne obligă să mergem înainte!“, a declarat Florin Iordănoaia, președintele clubului.

floriniordanoaiaŞedinţa pentru înfiinţarea primului club de arte marţiale din judeţul Constanţa a avut loc în februarie 1990, la Casa Tineretului din Mangalia. La adunarea de constituire au participat Radu Dumitru Alexandru, preşedintele Consiliului Frontului Salvării Naţionale din Mangalia, Irina Todaşcă, director al Casei Tineretului, Gabriela Boţan, organizator de evenimente la Casa Tineretului din Mangalia, Vasile Ploşniţă, ofiţer din Marina Militară, instructor de Karate, centura neagră 1 Dan, Florin Iordănoaia, ofiţer din Marina Militară, instructor de Karate, centura maro 1 Kyu, Sever Sîngeorsanu, instructor de Karate, Daniel Ogrinjea, instructor de Karate, şi mai mulţi sportivi care se antrenau la Mangalia, la sălile de la Casa Tineretului, la Liceul „Ion Bănescu“ şi la Centrul de Pregătire al Marinei Militare. La Bucureşti a fost înfiinţată Federaţia Română de Arte Marţiale, la această adunare participând de la Constanţa Vasile Ploşniţă  şi Florin Iordănoaia, care au devenit membri fondatori.

Citiți mai mult aici:

25 DE ANI DE VIAŢĂ – FLORIN IORDĂNOAIA – „CLUBUL SPORTIV «MAREA NEAGRĂ» A DEVENIT UN BRAND ÎN ARTELE MARŢIALE DIN ROMÂNIA“

http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/sport/25-de-ani-de-viata-florin-iordanoaia-clubul-sportiv-marea-neagra-a-devenit-un-brand-in-artele-martiale-532344.html

Alte articole despre activitatea lector univ. Florin Iordănoaia, citiți aici:

LEONARDO SAVIOLI, cel mai bun sportiv al CS MAREA NEAGRĂ Constanţa pe 2014

http://www.mangalianews.ro/2015/01/06/leonardo-savioli-cel-mai-bun-sportiv-al-cs-marea-neagra-constanta-pe-2014/

Clubul Sportiv „Marea Neagră” a împlinit 25 de ani

http://www.mangalianews.ro/2015/02/12/clubul-sportiv-marea-neagra-implinit-25-de-ani/

Campionii Cupei Shaolin Callatis la Kung-Fu

http://www.cugetliber.ro/stiri-sport-campionii-cupei-shaolin-callatis-la-kung-fu-135972

Trei luptători Kung-Fu au susţinut examenul de grad, la Mangalia

http://www.mangalianews.ro/2015/03/10/trei-luptatori-kung-fu-au-sustinut-examenul-de-grad-la-mangalia/

Vă plac ARTELE MARȚIALE? Puteți sărbători „ZIUA MONDIALĂ a KUNG-FU” la Mangalia

http://www.mangalianews.ro/2015/08/22/va-plac-artele-martiale-puteti-sarbatori-ziua-mondiala-a-kung-fu-la-mangalia/

spectacolkungfu-florin-iordanoaia

Pe Florin Iordănoaia îl găsiți și pe Facebook:

https://www.facebook.com/florin.iordanoaia

**********************************************************************

EMIL GHINEA

familia-ghinea-mangalia

Despre campionul la raliuri auto Emil Ghinea din Mangalia:

Caracterizat de pasiune, performanţă şi fair-play, Emil Ghinea concurează la Campionatul Naţional de Viteză în Coastă din anul 2011, iar în cele patru ediţii la grupa H, clasa 3, a cucerit trei titluri de campion al României şi unul de vicecampion!

ghinea-emil-ghinea-trofeul-rasnov-2015

Triplu campion national: Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, inceput de sezon foarte bun in competitia de viteza in coasta (galerie foto)

http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/sport/triplu-campion-national-pilotul-emil-ghinea-din-mangalia-inceput-de-sezon-foarte-bun-in-competitia-de-viteza-544371.html

Campionatul Naţional de viteză în coastă. Pilotul EMIL GHINEA din Mangalia, a câştigat Cupa Gorjului (Galerie Foto+Video)

http://www.mangalianews.ro/2015/06/17/campionatul-national-de-viteza-in-coasta-pilotul-emil-ghinea-din-mangalia-a-castigat-cupa-gorjului-galerie-fotovideo/

Campionul naţional de la malul mării. Constănţeanul care scrie o pagină de istorie în cursele de raliu

http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-constanteanul-care-scrie-o-pagina-de-istorie-in-cursele-de-raliu-199967

emilghineacampion

Emil Ghinea 2013 Mangalia – VIDEO:

Sursa: https://www.youtube.com/watch?v=M0o7csnEndg.

**********************************************************************

Lăudabilă inițiativa voastră, felicitări!
Aș dori să vă reamintesc faptul că Nicu Chioveanu, a fost multiplu campion național la box, multiplu câștigător al trofeului ”Centura de aur”. Fie doar și pentru că a ales să rămână la Mangalia și să lupte pentru un club sportiv mangaliot (”Litoral” Mangalia), merită tot respectul. Bravo lui! 
Cu respect, Adrian Trică, psiholog, psihoterapeut. (4 sept.2015.)

Mulțumim pentru aprecieri, stimate domnule Adrian Trică. Ne onorează în mod deosebit! Completăm articolul cu datele pe care le-am găsit pe internet despre campionul și antrenorul de box

Nicu Chioveanu

ionut-vulpe-antrenor-nicu-chioveanu

(În ring luptă Ionuț Vulpe, de la Clubul de box Callatis Mangalia, antrenor Nicu Chioveanu).

Cei mai buni sportivi 1981 – 1990
Anul 1981
1. Ion Draica – lupte greco romane – C.S. Farul

2. Gheorghe Dumitru – rugby – C.S. Farul
3. Liviu Angelescu – scrima – C.S. Farul
4. Vasile Ilie – haltere – Chimpex
5. Ion Frigea – popice – C.F.R.
6. Viorica Turcanu – scrima – C.S. Farul
7. Viorica Ionica, Mihai Liviu – handbal – A.S. Hidrotehnica
8. Niculina Chiricuta – atletism – C.S. Farul
9. Teodora Boiangiu – gimnastica – C.S. Farul
10. Nicu Chioveanu – box – A.S. Litoral Mangalia
Dumitru Antonescu – fotbal – F.C. Farul 

(Sursa: DSJ Constanta: Cei mai buni sportivi de-a lungul timpului)

Campioni naţionali la box (categ.71 kg):
1981 Chioveanu Nicu

(Sursa: http://luptatorii.ro/campioni-nationali/)

Presa, despre Nicu Chioveanu:

ALEGERI LA BOX. CHIOVEANU – MEMBRU ÎN BIROUL FEDERAL, MATEI – VICEPREŞEDINTE LA ARBITRI

Constanța: Medalie de aur pentru Ionuţ Vulpe la Campionatul Național de Box  Mangalia sărbătorește întoarcerea celor doi sportivi care au fost prezenți la Campionatul Național de Box pentru cadeți. În perioada 17-24 octombrie 2010 la Câmpulung, Clubul Sportiv „Calatis“ a fost prezent cu doi sportivi la startul competiției, din fericire unul a câștigat medalia de aur la categoria sa. 

Ionuţ Vulpe şi Marius Chelărescu (13 ani), antrenați de Nicu Chioveanu au încercat să cucerească la Câmpulung titlul de campion național. Ionuţ Vulpe este elev la Școala cu clasele I-VIII nr.1 din Mangalia, iar în urma meciurilor câștigate acesta s-a impus la categoria sa. (…) Dar acesta nu este singurul boxer de la Clubul Sportiv „Callatis“ care reușește să se impună anul acesta. Ionuț Neacșu, după ce în  primăvara anului acesta și-a agățat de gât o medalie de bronz la Cupa Națională României, în toamnă a reușit să se autodepășească, obținând medalia de argint la Campionatul Național de Seniori.

„Îi aşteptăm pe toţi copiii care vor să crească sănătos şi să practice un sport de performanţă să intre în sala noastră de box din incinta Colegiului Economic Mangalia. Boxul este un sport bărbătesc, care poate părea dur, dar formează caractere puternice, ale unor luptători și ale unor supravieţuitori”, a precizat antrenorul Nicu Chioveanu.

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/constanta/constanta-medalie-aur-ionut-vulpe-campionatul-national-box-1_50ae7a0f7c42d5a6639d1255/index.html

Box/Campionatul National, copii. Campion national la Mangalia

**********************************************************************

Despre fostul pugilist IOAN BOANCĂ din Mangalia, multiplu campion național, de baștină din Cluj, am gasit doar aceste materiale pe internet: 

CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL CLUJ NAPOCA: http://www.csmcj.ro/box.html

Cu melancolia trecerii timpului, atunci când are ocazia, Nelu Boancă își amintește de perioada în care a luptat în ring cu marele sportiv cubanez Teofilo Stevenson, meci câștigat de acesta la puncte…

**********************************************************************

Pentru domeniul SPORT, am selectat câteva linkuri spre articolele publicate în ultimii doi ani pe site-ul www.mangalianews.ro și vă invităm să le citiți:

În 2014, sportivii „Callatis Fight Club” Mangalia au câştigat peste 40 de medalii la Jiu Jitsu

http://www.mangalianews.ro/2015/03/05/2014-sportivii-callatis-fight-club-mangalia-au-castigat-peste-40-de-medalii-la-jiu-jitsu/

Elevii Clubului Sportiv MC BALL din Mangalia, CAMPIONI la Brașov! (FOTO)

http://www.mangalianews.ro/2015/06/03/elevii-clubului-sportiv-mc-ball-din-mangalia-campioni-la-brasov-foto/

Sportivii de la Callatis Fight Club Mangalia au obţinut şase medalii la o competiţie naţională de Jiu Jitsu Brazilian

http://www.mangalianews.ro/2015/07/22/sportivii-de-la-callatis-fight-club-mangalia-au-obtinut-sase-medalii-la-o-competitie-nationala-de-jiu-jitsu-brazilian/

Mangaliotul DUMITRU ŢOPAI l-a făcut KNOCK-OUT pe Alexandru Negrea, la Gala SUPERKOMBAT de la Mamaia (VIDEO)

http://www.mangalianews.ro/2015/08/02/mangaliotul-dumitru-topai-l-a-facut-knock-out-pe-alexandru-negrea-la-gala-superkombat-de-la-mamaia-video/

Și un rezultat recent al echipei de fotbal din Mangalia:

CUPA ROMÂNIEI. FC VIITORUL II – CALLATIS MANGALIA 9-0

http://www.mangalianews.ro/2015/07/16/cupa-romaniei-fc-viitorul-ii-callatis-mangalia-9-0/

CAMPIONUL MIHAI LĂMBOIU – „RUGBY-UL E VIAŢA MEA“ (GALERIE FOTO)

http://www.mangalianews.ro/2015/07/12/campionul-mihai-lamboiu-rugby-ul-e-viata-mea-galerie-foto/

********************************************************************

Puteti (re)vedea si alte articole din categoria SPORT, publicate pe www.mangalianews.ro.

Aici se încheie acest episod despre câteva dintre personalitățile sportive ale Mangaliei. Acest demers al nostru va fi completat cu noi date, pe măsura documentării și a contribuției cititorilor noștri.

 Va urma episodul 18 – MUZICA la Mangalia!


Între timp, puteți vota pentru
TOP 20, personalitățile Mangaliei,
pe prima pagină a site-ului www.mangalianews.ro

MangaliaNews.ro, 26 august 2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply