Românul care duce mai departe visul lui Coandă: călătoria prin tub vidat

0
639

Denis Tudor, inginerul român care lucrează pentru proiectul Hyperloop, lansat de magnatul Elon Musk, crede că infrastructura pentru o călătorie în vid pe o distanță de 200-300 de kilometri ar putea fi construită în 5-7 ani.

Am vorbit cu Denis Tudor despre limitele tehnologiei, frică și inovație.

În vârstă de 23 de ani, el va absolvi Facultatea de Electronică din București, iar de la toamnă va învăța la Lausanne (Elveția), unde a fost admis la un masterat.

Denis citește cărți de matematică. Acum stă pe volumul unui inginer de la NASA în care este explicată construcția navei spațiale Apollo 8.

Zilele trecute, Denis Tudor a vorbit la TEDx Eroilor despre viteza considerabilă cu care a avansat viața sa în ultimii doi ani.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ce este Hyperloop?

Sistemul Hyperloop este o provocare lansată de compania SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, de a găsi soluții tehnice care să faciliteze, în viitorul apropiat, călătoria pe distanța lungi, prin intermediul unui tub cu vid, cu viteze de peste 1.200 de kilometri pe oră.

Ideea a fost lansată în 2013, iar în 2015, SpaceX a lansat un concurs de soluții la care s-au înscris peste 1800 de echipe din toată lumea.

Echipa rLoop, din care face parte și Denis Tudor, s-a calificat în semifinale, după ce a câștigat locul 1 în categoria non-universitară, pentru inovație.

Li s-a permis să construiască un prototip, o capsulă și un tub vidat. Au reușit să conceapă un prototip la dimensiuni scalabile, ceea ce înseamnă că, dacă fiecare componentă ar fi fost mărită de N ori, s-ar fi putut crea o capsulă reală Hyperloop, menținând presiunea din interiorul ei, în vid.

Denis, în timp ce construia partea electrică a capsulei. Foto: Arhiva personală

Capsula rLoop are o lungime de 4 metri și o lățime de un 1,5 metri. Deocamdată, singurul ei pasager a fost un manechin.

“Noi am testat un prototip de o persoană, pe care l-am construit timp de un an. Cred că o infrastructură Hyperloop, cu tub vidat, cu tot ce e nevoie, pe o distanță relativ lungă, măcar 200-300 de kilometri, și cu un tren pentru mai multe persoane, ar putea fi construită în 5-7 ani.”

Vă invităm să citiți articolul integral aici: https://pressone.ro/sectiuni/romanul-care-duce-mai-departe-visul-lui-coanda-calatoria-prin-tub-vidat/


 


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply