După 14 ani, Lumina de la Malul Mării s-a stins la Mangalia. Ediţia de anul acesta nu va mai fi organizată!

2
508
starshiners.ro%20

lumina-de-la-malul-marii-mangalia2

Editia de Sud: Un alt simbol al Mangaliei se stinge, chiar zilele acestea, sub ochii noştri. “Lumină de la Malul Mării” ar fi trebuit să numere, anul acesta, cea de a XV-a ediţie. Aceasta nu va mai avea, însă, loc. Atât Primăria Mangalia, cât şi Protoieria, ne-au confirmat că evenimentul a fost anulat.

„Lumină de la Malul Mării“ nu a avut, niciodată, semnificaţia religioasă cuvenită unei sărbători atât de importante a Creştinătăţii. În schimb, evenimentul era un spectacol în sine, Lumina Sfântă fiind primită de miile de credincioşi – localnici, dar mai ales turişti – chiar pe malul mării. Manifestarea a fost perpetuată, anual, de fiecare dintre administraţiile publice locale care s-au perindat, efemere, la conducerea urbei. A fost promovată, de-a lungul timpului, şi de primărie, de operatorii din turism, dar şi de Arhiepiscopia Tomisului, care a încuviinţat manifestarea, este drept, în ultimii ani, mai cu jumătate de gură.

An de an, mii, poate zeci de mii de persoane au venit să ia “Lumină din Lumină” şi să spună, alături de soborul de preoţi ce a slujit în altarul montat special pentru acest eveniment: “Hristos a Înviat!”

Iată că, în anul de graţie 2016, Lumina de la Malul Mării se stinge, poate, pentru totdeauna. Ia, astfel, calea Festivalului “Callatis”, eveniment blamat de unii, dar care a ridicat Mangalia la rangul de staţiune a distracţiei, mediatizată în toate colţurile ţării, dar şi peste hotare. Sau pe cea a altui eveniment de anvergură internaţională, uitat, deja, de câţiva ani: Simpozionul Românilor de Pretutindeni, manifestare ce i-a avut invitaţi, în cele câteva ediţii, pe cei plecaţi în amara pribegie a Diasporei, atât de fericiţi că li se spunea, la Mangalia :”Hai Acasă!”

Ori calea fără întoarcere a “Galei Tânărului Actor HOP!”, eveniment în lipsa căruia destinele multor generaţii de tineri artişti, consacraţi acum, ar fi fost, poate, pierdute pentru totdeauna… Gala şi-a luat bocceaua şi a plecat, umilă şi umilită, către o comună neînsemnată, dar cu capacitatea de a-şi calcula beneficiile, în primul rând economice, pe care i le-ar aduce o astfel de manifestare.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Vă invităm să citiți continuarea AICI. Miercuri, 20 aprilie 2016.


Follow us: @MangaliaNews, on Twitter and MangaliaNews PunctRo, to FacebookElefant.ropiese-auto-mangalia.ro2 COMENTARII

  1. Oare vom mai putea trai de aici incolo fara un asemenea kitsch care nu avea nicio legatura cu Sfintele Sarbatori ci doar cu spalarea de cascaval? :)))

  2. chiar de s-ar fi tinut locuitori orasului si-ar fi rupt picioarele in gropile facute acolo ptr “amenajarea falezei”… la noi orice lucrare e fara safarsit.. si cand o termina trebuie sa o ia de la capat

Leave a Reply