Codul “portocaliu” al Muncii poate fi schimbat prin iniţiativă cetăţenească

0
351

BNS a înregistrat proiectul la Senat.

bns-modificarea-codului-muncii

BNS anunţă că proiectul de modificare a Codului Muncii a strâns 150.000 de semnături şi că iniţiativa legislativă cetăţenească a fost înregistrată la Senat, având şansa să devină lege.

Proiectul este elaborat de o echipă de experţi, coordonată de Alexandru Athanasiu şi urmăreşte să corecteze erorile din actualul Cod al muncii şi să echilibreze relaţia dintre angajat şi angajator, arată BNS, într-un comunicat citat de MEDIAFAX.

“Proiectul depus de BNS are şanse să devină lege şi să modifice astfel actualul Cod al Muncii, un act normativ care afectează negativ drepturile şi interesele lucrătorilor şi pe care negocierile cu partidele aflate pe rând la putere şi în opoziţie nu au reuşit să îl clintească şi să îl pună în acord cu normele europene şi internaţionale”, arată BNS într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.

Conform prevederilor legale, iniţiativa legislativă poate aparţine unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot, provenind din cel puţin un sfert din judeţele ţării. O condiţie cumulativă este ca în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul iniţiativei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Iniţiativă cetăţenească, acolo unde lipseşte interesul politic

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că s-a recurs la această modalitate pentru schimbarea Codului muncii după ce sindicaliştii au constatat că nu există niciun interes politic şi niciun demers pentru modificarea actualei legislaţii a muncii, deşi s-au semnalat multe nereguli.

BNS a amintit că actualul Cod a fost adoptat de către “Parlamentul cu coloratură majoritar portocalie”, în ciuda faptului că lucrătorii români cereau din stradă respingerea sa, protestând la nivel naţional vreme de aproape trei luni. Mai mult, mişcarea sindicală internaţională şi Organizaţia Mondială a Muncii au dat dreptate părţii sindicale, cerând respingerea proiectului pentru încălcări grave ale normelor europene şi internaţionale în materie de muncă.

Continuarea, în cotidianul.ro, Vineri, 12 septembrie 2014.


piese-auto-mangalia.roLeave a Reply