În ce alimente se găsesc cele mai periculoase E-uri?

0
532

Din gama aditivilor alimentari “interzişi” fac parte cei folosiţi pentru colorarea în galben şi roşu a sucurilor, gemurilor sau compotului şi chiar a muştarului. Ei pot complica boli deja existente sau chiar cauza cancer. 

Aditivii alimentari sau E-urile sunt adăugaţi pentru a “ameliora” gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare a alimentelor sau băuturilor. Deşi unii asociază sintagma “E-uri” cu substanţe periculoase, trebuie să ştiţi că există şi aditivi care nu reprezintă un risc, dar nici nu este nevoie expresă de ei.

“Aditivii nu sunt nici necesari organismului şi nici nu au o calitate nutriţională superioară produselor tradiţionale, naturale. Totuşi, majoritatea aditivilor alimentari sunt în general inofensivi însă consumul lor în cantităţi mari sau a celor cu proprietăţi toxice şi chiar cancerigene, poate determina alergii, stări de oboseală, greţuri, dureri de cap, palpitaţii, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni grave”, atenţionează Mihaela Gribovschi, medic nutriţionist la Centrul Medical Unirea din Cluj-Napoca.

De aceea, atunci când mergeţi la cumpărături citiţi cu atenţie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care conţin E-uri periculoase sau cel puţin să limitaţi consumul lor.

Cei mai periculoşi aditivi

Printre cele mai periculoase E-uri se numără E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se găseşte în băuturi, muştar şi gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronşic.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se găseşte în dulciuri, prăjituri, budinci. Nici colorantul E120 nu este lipsit de vină, acesta fiind responsabil pentru provocarea alergiilor.

E124, un colorant roşu care se găseşte în mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroidă.

“Mezelurile, în special parizerul, crenvurştii, băuturile răcoritoare şi preparatele conservate cu substanţe chimice (în special supele la plic sau alimentele afumate) conţin cele mai multe E-uri din categoria celor periculoase”, explică nutriţionistul Mihaela Gribovschi.

Există şi substanţe incriminate ca având o contribuţie semnificativă la apariţia diferitelor tipuri de cancer.

“Din categoria celor “răi” fac parte E131, E123, E142 (coloraţi), E211 (conservant) interzis în SUA, dar permis la noi. Cel din urmă se găseşte în unele băuturi răcoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Şi potenţiatorii de gust şi aromă (rinoglucidele) întră în categoria aditivilor care influenţează apariţia cancerului, în special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, căilor biliare sau al pancreasului”, avertizează nutriţionistul.

… TOP

E-uri pe care să le evitaţi:

  • E110

Sunset yellow – colorant galben
Cancerigen
Se găsește în: dulciuri, prăjituri, budinci, sucuri; 

  • E123

Amarant – colorant roşu
Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia
Dulciuri, jeleuri, branză topită

  • E124

Ponceau 4R – colorant roşu
Toxic, interzis în SUA
Mezeluri

  • E127

Eritrozina – colorant roşu
Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om
Alcool, îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare 

  • E128

Roşu 2 G – colorant
Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia
Carne de hamburgeri 

  • E211

Acidul benzoic şi derivaţii săi
Posibil cancerigen, interzis în SUA, dar permis la noi
Unele băuturi răcoritoare

  • E220/E228

Sulfiţi – conservanţi
Provoacă alergii
Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin 

  • E231

Ortofenilfenol – conservant
Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia.
Cirtice

  • E233

Tiabendazol – conservanţi
Toxic. Interzis în Australia
Citrice

  • E249/E252

Nitraţi şi nitriţi – conservanţi
Posibil cancerigen
Mezeluri şi alimente conservate prin sărare, brânză

  • E320

Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant
Posibil cancerigen
Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat 

  • E425

Glucomanan – agent de textură
Toxic respirator
Jeleuri

  • E621

Glutamat monosodic MSG
Provoacă efecte neurotoxice
Condimente, supe concentrate 

  • E95

Acetsulfam K – îndulcitor
Posibil cancerigen, interzis în SUA
Gumă de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare

  • E954

Zaharină – îndulcitor
Posibil cancerigen
Gumă de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare.

Citiți mai mult AICI.


piese-auto-mangalia.ro



Leave a Reply