Eveniment, la Șantierul Naval Constanța!
Soarele toamnei privește, cu uimire, mulțimea invitaților români și străini, a marinarilor, lucrătorilor navaliști și a ziariștilor, care, în ziua de Joi, 3 octombrie 2024, la ora 11, au pus stăpânire pe platforma din vecinătatea cheului de armare al Șantierului Naval Constanța.
Din alămurile fanfarei militare a Forțelor Navele Române se revarsă marșuri vioaie, iar un sobor de preoți, în frunte cu IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pregătește cele trebuincioase ceremoniei de botez.
Alături, legat la cheu, așteaptă nerăbdător un „prunc” din oțel. Ați ghicit, este tancul de produse petroliere și chimice „Histria Narvi”. Colosul cu lungimea de 180 metri, lățimea de 32,24 metri și pescajul de 11,20 metri, este cel de a patrulea din noua serie de nave de 40.000 tdw, aflate în construcție la Șantierul Naval Constanța.
x x x
Ziariștii l-au înconjurat pe directorul general Radu Rusen și îl storc de informații. Vor să afle totul despre noul născut.
Dar, iată, începe festivitatea! Este momentul discursurilor. Primul care ia cuvântul este omul de afaceri Gheorghe Bosînceanu – președintele adunării generale a acționarilor Șantierului Naval Constanța. Vă propun să-l urmăriți cu mare atenție:
„Distinși oficiali ai administrației centrale și locale, Înalt Prea Sfinția Voastră Teodosie – arhiepiscop al Tomisului, onorați invitați, dragi colegi, dragi prieteni, navaliști ai Șantierului Naval Constanța, ofițeri și marinari ai flotei Histria, este o deosebită onoare și o mare bucurie să mă adresez dumneavoastră, cu prilejul festivității de botez a celei de a 25-a navă din seria de tancuri petroliere și chimice de 41.000 tdw.
Este un simbol al efortului colectivului navaliștilor noștri, împreună cu șefii mecanici și comandanților navelor <Histria>, cu atribuții în acest program, realizând împreună cele mai performante nave din piață, din această categorie.
Prezența celor peste 80 de oaspeți din străinătate, toți profesioniști și oameni de decizie din mari companii petroliere, bănci internaționale de prim rang, armatori și companii specializate în cumpărarea, vânzarea, navlosirea navelor maritime, asiguratori și avocați din domeniul maritim, reprezentanți ai producătorilor de echipamente și instalații navale, dovedește interesul și încrederea pieței în acest proiect și această navă.
Ofițerii și marinarii flotei Histria, străbătând mările și oceanele au dus mai departe faima profesionalismului navaliștilor Șantierului Naval Constanța și au continuat să facă dovada moștenirii marinărești a navigatorilor români.
Vreau să adresez un cuvânt de recunoștință și respect domnului prim-ministru Marcel Ciolacu. A vizitat șantierul nostru și nava, în luna februarie. Este reprezentat, astăzi, prin domnul consilier de stat Andrei Ungar, membru al Cancelariei Primului-Ministru. Este un semn clar al interesului domniei sale și al guvernului pe care îl conduce pentru industria navală românească, pentru identificarea de soluții care să reducă decalajele concurențiale dintre șantierele navale românești și al pavilionului român față de șantierele navale din Asia, șantierele navale ale altor state europene și cvasitotalitatea pavilioanelor europene. Fără identificarea de soluții care să reducă aceste decalaje concurențiale nu putem spune că viitorul șantierelor navale românești și reconstrucția unei flote sub pavilion român s-ar vedea numai în roz.
Priviți în jurul dumneavoastră! Veți remarca prezența multor muncitori în echipament SNC, dar, evident, de alte naționalități. O treime din forța de muncă de execuție este, astăzi, din Asia. Ne bazăm pe ei și le suntem recunoscători. Facem eforturi să le asigurăm condiții cât mai bune de cazare, de masă, de muncă, știind, ca fost marinar, cât de greu este să fii departe de țara ta, de casa ta, de familia ta.
Dar noi, angajatorii, așteptăm, cu sufletul la gură, esențialele consecințe ale rezolvării Schengenului terestru. Deja, fără Schengen terestru, suntem agenție de turism pentru circa 30% dintre muncitorii străini recrutați. Cum va fi după integrarea completă în Schengen? Aici probabil trebuie să se ia anumite măsuri prealabile.
Ne promovăm societatea, avem programe de recrutare și calificare de forță de muncă românească, investim în sistemul dual, angajăm resurse în programe educaționale alternative, facem eforturi să fim cât se poate de compeitivi pe criteriul salarial, dar atunci când angajații șantierelor navale – care sunt sudori, lăcătuși, tubulatori, mașiniști mașini unelte, tâmplari – plătesc 44% din salariu impozite și contribuții, iar aceleași meserii din construcțiile civile plătesc doar 21%, cădem în Legenda meșterului Manole: Ce construim ziua se dărâmă noaptea! Este din nou vorba de piață concurențială, de data aceasta internă, adversă șantierelor navale.
Vrem și facem eforturi ca povestea Șantierului Naval Constanța, începută în 1892, ca atelier naval, să continue. În cei 132 de ani de activitate, generații de navaliști au construit circa 400 de nave, începând cu nava maritimă „Crai Nou”, lansată în anul 1936.
Suntem, astăzi, martori la botezul navel <Histria Narvi> și continuăm cu alte patru nave similare, care sunt în programul de construcții al șantierului. Viitorul, atât cât ține de noi, sună și bine!
În încheiere, îmi exprim recunoștința pentru prezența dumneavoastră la evenimentul nostru de suflet, urez mult succes navaliștilor constănțeni, urez echipajului <Histria Narvi>: Vânt bun din pupa! – urarea noastră marinărească, care se traduce <Mergeți cu bine, să ne vedem sănătoși!>”
Apoi, prin fața microfonului se perindă invitații, care își exprimă aprecierea față de munca navaliștilor constănțeni, față de performanțele navelor construite la SNC.
După datina creștină, Înalt Prea Sfinția Sa Todosie, arhiepiscopul Tomisului, a oficiat slujba de sfințire a navei.
Onoarea de a boteza „pruncul” i-a revenit doamnei Daniela Marinescu, directorul general al companiei Histria Shipmanagement, care i-a urat „pruncului”: „Vânt bun din pupa pe mările și oceanele lumii!”. Urarea adresată „finei” și explozia sticlei de șampanie care a „sărutat” bordajul au fost salutate de un cor de sirene.
Sărbătoarea a continuat cu o vizită la bordul navei și un cocktail în eleganta sală de protocol de la etajul VII al blocului administrativ al SNC.
x x x
Tancul de produse petroliere și chimice „Histria Narvi” va fi livrat Grupului de firme Histria. Acesta deține, în prezent, o flotă de 13 tancuri de produse petroliere și chimice, cu o capacitate totală de 531.000 tdw. Toate au fost construite la SNC.
În cei 132 de ani de existență, Șantierul Naval Constanța a construit și livrat 463 de nave (inclusiv „Histria Narvi”), cu o capacitate totală de 5.398.143 tdw, din care 95 de nave, totalizând 2.516.263 tdw, pentru piața externă. La acestea se adaugă un volum uriaș de lucrări de reparații executate la peste 6.000 de nave, marea majoritate fiind străine.
În prezent, în șantier se află în fază de execuție cel de al cincilea tanc de produse petroliere și chimice de 40.000 tdw, iar la începutul anului 2025 vor începe lucrările de execuție la cea de a șasea navă din serie. La acestea se adaugă un volum uriaș de lucrări de reparații executate la circa 6.000 de nave.
Ion TIȚA-CĂLIN,
3 octombrie 2024.
Mangalia News, 05.10.2024.