Ion Băraru predă Fizica de peste 25 de ani la Colegiul „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Vorbele profesorului, felul în care nu se sfiește să spună lucrurile negru pe alb, fără patimă, dar cu credința omului care „a sfințit” întotdeauna locul pe unde a trecut, atașamentul față de elevi și față de școală conturează imaginea unui dascăl care ar merge până în pânzele albe pentru cei cu care lucrează și cu care împarte cele mai frumoase momente și experiențe.
Rezultatele sale stau mărturie, pentru că „proful de Fizică” are foști elevi ajunși la cele mai prestigioase universități din lume – Princeton, Harvard și Cambridge -, de care este tare mândru.
Ion Băraru este unul dintre acei profesori tot mai greu de găsit astăzi, dacă nu chiar imposibil, care se hrănește din entuziasmul, bucuria și reușitele tinerilor, a elevilor săi, pe care și i-a făcut prieteni, respectându-se reciproc, și cu care a plecat de multe ori să cucerească lumea. Și nu doar că au cucerit-o, dar au făcut și istorie împreună. Sau, mai corect, au adus excelența în fizică.
Despre drumul către profesorat, Ion Băraru spune, în interviul pe care l-a acordat pentru Gândul, că a devenit profesor, fără să știe, paradoxal, nimic despre această meserie.
Mărturisește însă că, în toți acești ani în care a cunoscut toate fețele văzute și nevăzute ale școlii românești, a găsit aici, printre elevi și profesori, ceea ce își dorea cel mai mult, experiențe care l-au transformat în omul de astăzi.
Profesorul Băraru, cel care a participat alături de elevii săi – pe care i-a inspirat și de la care s-a inspirat de-a lungul timpului – la multe concursuri naționale și internaționale, recunoaște că experiența profesională i-a dezvăluit un secret uriaș, și anume acela că a cunoaște înseamnă a partipa, a te simți util, important, a crede în tine.
Tocmai de aceea a participat, împreună cu elevii săi, la toate proiectele care le-au trecut prin minte, dar care i-au ajutat să descopere noi orizonturi și să folosească cunoștințe din toate domeniile, de la matematică, științe, tehnologii, inginerie și până la artă. (…)